1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. NÕUANDED! 5 väärt nõuannet tänasel E-esmaspäeval ostlemiseks
NÕUANDED! 5 väärt nõuannet tänasel E-esmaspäeval ostlemiseks

NÕUANDED! 5 väärt nõuannet tänasel E-esmaspäeval ostlemiseks

green-computer-1552038Täna tähistatakse Eestis E-esmaspäeva ehk varajast “musta reedet” või “küberesmaspäeva”, mis on kogunud läänemaailmas kuulsust jõulusisseostude hooaja alguse ning hullumeelselt soodsate hindadega päevadena. Kuidas online ostu-ööpäeva parimaid diile krabades kainet mõistust säilitada?

Rahvusvahelise ostupüha raames ei tasu veebikaubamaja CrazyDeal veebikaubamaja juht Keith Piibemanni sõnul unustada, et hoolimata hullumeelsest soodustusest võiks ostetavat kaupa ka tegelikult vaja minna. “Täna on arvuti ja interneti kasutajatel võimalik tegelikult aastaringselt erinevatest portaalidest üle maailma väga häid diile leida. Seega pole mõtet osta E-esmaspäeval suvalist kaupa ainult soodsama hinna pärast, vaid mõelda, kas seda ka tegelikult vaja läheb,” räägib Piibemann. Samas toob ta välja, et kui tegemist on juba mõnda aega planeeritud ostuga, siis on muidugi just õige aeg see asi soodsama hinnaga soetada.

Nii kodumaiseid sooduspakkumisi surfates kui ka kuu lõpus rahvusvahelise “küberesmaspäeva” ja “musta reede” raames rahvusvahelisi portaale sirvides tasub Piibemanni sõnul pöörata kindlasti tähelepanu ka saatekuludele, mis võivad esialgse ostusoodustuse hiljem hoopis ära nullida. “Mõnikord võib soodsa hinna taga olla täiesti ebamõistlik kauba saatekulu, samas kui teise pakkuja mõnevõrra kõrgema hinnaga kaubaga kaasneb tasuta kohaletoimetamine. Seda tasub kindlasti tähele panna, et esialgselt soodsana tundunud diil hiljem kallimaks ei kujuneks,” rõhutab CrazyDeali juht.

Piibemann soovitab vaadata üle ka kauba tagastustingimused: “Üsna kehva olukorra võib tuua ka see, kui selgub, et soodsa pakkumisega kaupa ei saa mingil põhjusel hiljem tagastada. Seega tuleks enne ostu sooritamist vaadata kindlasti üle, millised reeglid kehtivad soodsa diiliga E-esmaspäeva kaupadele.” Lisaks tuletab ta meelde, et välismaiste portaalide kauba tagastustingimused võivad kodumaiste veebikaubamajade omadest mõnevõrra erineda ja seega on mõistlik alati ostuga kaasnevad kinnitusmeilid alles hoida.

Kindlasti ei tasuks ostlejal unustada ka turvalisust. “Online-ostu tasub sooritada kindlasti viirusetõrje ja tulemüüriga arvutist, mis pole ühendatud avalikku WIFI-võrku. Samuti tagab turvalisema ostu kodumaistes veebipoodides enda identimine pangas mobiili-ID või ID-kaardi abil, mitte lihtsalt koodikaardiga,” toob Piibemann välja. “Kindlasti ei tasu salvestada ka oma pangainfot suvaliste veebipoodide andmete hulka, isegi kui pood seda mugavuse mõttes välja pakub.”

Lisaks ostuvahendite turvalisusele võiks ostleja pöörata tähelepanu ka veebikaubamaja taustale. “Ilusate tootefotode kõrval tasub veenduda ka selles, et veebipood asub turvatud lehel – ehk et poe veebiaadressi algusesse on “s”-lõpuga “https://” märgitud. Samuti tasuks vaadata, kuhu pood on registreeritud – kas tegemist on korteris asuva piraatfirma või ka tegelikult kliente teenindava usaldusväärse äriga,” märgib Piibemann. Ta lisab, et sageli sõltub sellistest väikestest detailidest ka kauba kvaliteet – kuidas muidu on võimalik soetada superhinnaga elektroonika, mis hiljem ei tööta, või riietusese, mille kiri kulub maha esimese pesuga, ja parfüüm, mille aroomi on tunda vaid esimese paari minuti jooksul.

Head Uudised GoodNews