1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. Neli lihtsat sammu, kuidas suvepuhkuse ajal oma kodu turvalisena hoida
Neli lihtsat sammu, kuidas suvepuhkuse ajal oma kodu turvalisena hoida

Neli lihtsat sammu, kuidas suvepuhkuse ajal oma kodu turvalisena hoida

Kodu on inimese jaoks kõige tähtsam koht. See on paik, kus turvaliselt lõõgastuda, puhata ja end koguda. Igaüks soovib end oma kodus turvaliselt tunda ja samas muretult puhkusele minna teadmisega, et kodu on kaitstud. Sisekujundaja jagab nelja lihtsat ja taskukohast nippi, kuidas kodu turvalisena hoida.

“Kui valmistud eelseisvaks reisiks, on hea mõte ka oma kodu selleks ette valmistada kontrollides elektroonikaseadmeid, aknaid ja kraane. Teadmine, mis kodus toimub, aitab puhkust rahulikumalt nautida. Suuremat kontrollitunnet võimaldavad nutikodu lahendused, mis annavad teada, kui aknad või uksed avatakse või kui toimub veeleke. Sellised andurid on soodsad ja kõigile lihtsad kasutada. Näiteks suvilas võib neid lahendusi kasutada aastaringselt. Need töötavad iseseisvalt või ühendatuna nutikeskusega, aktiveerivad teisi nutiseadmeid, võimaldavad mobiilis teateid vastu võtta ning seadmeid nutirakenduse kaudu kaugjuhtida,” selgitas IKEA Eesti sisekujundusosakonna juht Brita Mikvere.

Kui valmistud eelseisvaks reisiks, on hea mõte ka oma kodu selleks ette valmistada kontrollides elektroonikaseadmeid, aknaid ja kraane.

Nutikas andur tuvastab veekahjustused

Isegi kui oled enne puhkusele minekut kõik kraanid üle kontrollinud, ei ole õnnetused vältimatud. Kuid kui avastad lekke kohe, saad kiiresti tegutseda ja suurema kahju ära hoida. See teeb eemalviibimise palju lõõgastavamaks.

“Veelekkeandur aitab tuvastada lekkeid ja teavitab, kui see puutub kokku veega. Anduri väike suurus muudab selle paigutamise lihtsaks näiteks valamu või seadmete alla ning teistesse kohtadesse, kus võib esineda veeleke. Kokkupuutel veega annab sisseehitatud alarm seadmega ühendatud nutitelefonile sellest märku,” ütles Mikvere.

Veelekkeandur aitab tuvastada lekkeid ja teavitab, kui see puutub kokku veega. Anduri väike suurus muudab selle paigutamise lihtsaks näiteks valamu või seadmete alla ning teistesse kohtadesse, kus võib esineda veeleke.

Sensor teavitab uste või akende avamisest

Enne reisile minekut veendu, et aknad ja uksed oleksid suletud. “Kodu või isegi suvila turvalisena hoidmiseks on abiks ukse- ja aknasensorid, mis ei torka silma ei akendelt ega ustelt,” selgitas Mikvere.

Nende minimalistlik välimus võimaldab neil sujuvalt sisekujundusega sulanduda. See sensor teavitab uste või akende avamisest või sulgemisest, tehes kodu elanikke teadlikuks igasugustest ootamatutest sisenemistest. Sensorit saab kombineerida nutilambiga, mis läheb uste avamisel põlema ja kustub, kui need suletakse või kui sensor on ühendatud nutikeskusega, saadab see sellistel juhtudel telefonile teate.

Sensor teavitab uste või akende avamisest või sulgemisest, tehes kodu elanikke teadlikuks igasugustest ootamatutest sisenemistest.

Liikumisandur mõne euro eest

Teine võimalus kodus turvalisuse tagamiseks on juhtmeta liikumisandur, mis reageerib liikumisele ja lülitab nii sees kui väljas sisse valgustuse. Väikest liikumisandurit on lihtne paigutada erinevatesse tubadesse ning sellesse saab korraga ühendada kuni 10 valgusallikat, mis töötavad ühtselt. Lisaks võib liikumisanduri seada päeva- või öörežiimile ning määrata selle automaatselt välja lülituma 1 või 5 minuti pärast. “Anduri nutikeskusega ühendamine muudab selle juhtimise koos teiste nutitoodetega lihtsaks,” lisas Mikvere.

Juhtmeta liikumisandur reageerib liikumisele ja lülitab nii sees kui väljas sisse valgustuse.

Kasulik tööriist koduse õhukvaliteedi kontrollimiseks

Suvel suureneb eriti linnades tolmu ja muude kõvade osakeste kontsentratsioon õhus. “Kahjulike osakeste, temperatuuri, niiskuse ja lendlevate orgaaniliste ühendite jälgimisega saab mõjutada koduse õhu kvaliteeti ja vältida näiteks hallituse ja kopituse teket,” ütles sisekujundaja. Sel juhul on õhukvaliteedi andur suureks abiks. See kontrollib õhukvaliteeti jälgides kahjulikke osakesi, temperatuuri, suhtelist niiskust ja kodustes tingimustes esinevaid lenduvaid orgaanilisi ühendeid, mis tekivad näiteks värvidest, toiduvalmistamisest või puhastus- ja majapidamistoodetest. Selle ühendamine nutikeskusega võimaldab IKEA Home smart rakenduses õhukvaliteeti jälgida.

Seade kontrollib õhukvaliteeti jälgides kahjulikke osakesi, temperatuuri, suhtelist niiskust ja kodustes tingimustes esinevaid lenduvaid orgaanilisi ühendeid, mis tekivad näiteks värvidest, toiduvalmistamisest või puhastus- ja majapidamistoodetest.

“Andurid töötavad tavaliselt patareidega, seega saab neid kasutada ka korduvkasutatavate patareidega, mis kestavad kuni 1000 kasutuskorda. Üleminekuga korduvkasutatavatele patareidele ei säästa me vaid raha ja jäätmeid, vaid ka vähendame ka mõju keskkonnale,” soovitas Mikvere.

Tehnoloogiateadmised pole vajalikud

Sisekujundaja sõnul saab andureid kasutada ka eraldiseisvatena, kuid nende lisamine nutikeskusesse avab uusi viise nende juhtimiseks ja kohandamiseks. Näiteks soovides kodul eemalt silma peal hoida, võimaldab see kontrollida, kas uksed ja aknad on suletud, tuled kustutatud ning ega veekahjustusi ei esine. Nutikeskus on nutikodu süda, kuna see võimaldab nutitooted ühendada ja juhtida neid mobiilseadme kaudu rakenduses.

“Nutikeskus pakub ühendatud seadmete juhtimist mitme kanali kaudu – nutirakendus, kaugjuhtimispult, kiirnupud, häälkäsklused või liikumisandur. Selle paindlikkusega saab üksikuid tooteid, rühmi, terveid tube või kogu kodu hõlpsalt hallata. Halda seadmeid ühe nupuvajutusega, näiteks kustutades kõik tuled ja nutiseadmed hommikul enne lahkumist. Lisaks saad kodu turvalisuse tagamiseks luua puhkusel olles illusiooni tegevusest sinu elukohas ja tuled kaugelt sisse lülitada,” ütles Mikvere.

Head Uudised GoodNews