1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. LIHTSAD NIPID! Säästliku sõidu nipid, mis aitavad kütuselt kokku hoida
LIHTSAD NIPID! Säästliku sõidu nipid, mis aitavad kütuselt kokku hoida

LIHTSAD NIPID! Säästliku sõidu nipid, mis aitavad kütuselt kokku hoida

Suvel liigutakse palju ringi nii Eestis kui sõidetakse autoga perepuhkusele üle piiri. Circle K mootorikütuste kategooriajuht Ivo Popp tuletab meelde säästliku sõidu nippe, mis aitavad raha kokku hoida teistele suvistele rõõmudele.

1. Planeeri oma sõite nutikalt

Enne kui autos süüdet keerad, mõtle läbi, millist teed kasutades jõuad enda soovitud sihtkohta kõige säästlikumalt. Sõitude planeerimiseks on palju nutikaid abivahendeid, millest populaarseimaks on mobiilirakendus Waze, sest arvestab lisaks trajektoorile ka ummikute, teetööde, õnnetuste ja teiste teeoludega. Alati pole kõige lühem tee kõige ökonoomsem, sest ummikus või teetööde taga passimine kulutab kütust ja aega.

2. Sõida sujuvalt ja hoia pikivahet

Erinevad uuringud näitavad, et agressiivne sõidustiil suurendab kütusekulu kuni 40 protsenti. Kui aastane läbisõit on näiteks 15 000 kilomeetrit, võib selline sõidustiil tähendada enam kui 500-eurost lisakulu kütusele aastas. Seega võiks nii linnas kui maanteel vältida äkilisi kiirendusi ja pidurdusi ning hoida pikivahet. Pidev sõelumine reeglina märkimisväärset ajavõitu ei anna.

3. Kontrolli rehvimustrit ja rehvirõhku

Õiged rehvid ja sobiv rehvirõhk aitavad kütusekulude optimeerimisele märgatavalt kaasa. Rehvide kokkupuutumisel maapinnaga tekib hõõrdumine. Mida suurem on hõõrdumine, seda rohkem energiat ja seeläbi kütust on vaja selleks, et autot edasi viia. Sõltuvalt rehvi mustrist ja koostekvaliteedist erineb ka kütusekulu, seega veendu, et rehvid vastaks autotootja soovitustele ning uuri rehvimüüjalt konkreetsete rehvide kütusekulu kohta.

Lisavarustus teeb sõidu mugavamaks, aga konditsioneeri, istmesoojenduse ja teiste elektriliste seadmete kasutamine mõjutab kütusekulu. Loomulikult on palaval suvepäeval konditsioneer asendamatu, kuid kütusekulu kokkuhoidmiseks on mõistlik konditsioneer sombustel päevadel välja lülitada. Kindlasti tuleb konditsioneeri kasutamisel hoida autoaknad kinni, vastasel juhul jahutad oma rahakoti arvelt välisõhku.

5. Eemalda pakiraamid, suusaboksid ja jalgrattahoidjad, kui sa neid parasjagu ei kasuta

Kõlab uskumatult, aga niimoodi säästad kütuselt kuni 20 protsenti. Mida raskem on auto, seda rohkem vajab see energiat, et edasi liikuda. Seega pole tarvis pakiraami, suusaboksi või jalgrattahoidjat aastaringselt autoga kaasas kanda, samuti pole põhjust kuhjata auto pagasiruumi ebavajalikke raskeid esemeid.

6. Kasuta kvaliteetset kütust

Kui kütusehinnad on erinevate kütusemüüjate juures samad, siis on mõistlik tankida kohas, mille puhul oled kindel, et saad sama raha eest rohkem. Kvaliteetsesse kütusesse on lisatud lisaaineid, mis parandavad mootori tööd ja vähendavad kütuse kulu, näiteks miles kütustega sõites säästad kütusekuludelt kuni 3 protsenti.

Head Uudised GoodNews