1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. LIHTNE SPIKKER I Kuidas ilma suurema vaevata välitingimustes süüa teha?
LIHTNE SPIKKER I  Kuidas ilma suurema vaevata välitingimustes süüa teha?

LIHTNE SPIKKER I Kuidas ilma suurema vaevata välitingimustes süüa teha?

Paksus metsas pakase käes matkates pole midagi mõnusamat kui soe kõhutäis, mis soojendab kere ja annab energiat. Rootsi päritolu matka- ja toidutarvikute bränd Primus, mille tooteid valmistatakse ka Tartus, toob välja lihtsa spikri, kuidas ilma suurema vaevata välitingimustes süüa teha.

Ilma priimuseta sooja toitu ei saa

Vee keetmiseks või sooja toidu valmistamiseks paki kaasa priimus ning kerge kaaluga gaasipurk. Gaasiseadmete valik on suur ja lai, tänavuse talvega on oluline võtta kaasa miinuskraadidesse sobiv seade, mis kannatab ka kuni -20 kraadist pakast. Pööra tähelepanu ka gaasiseadme kaalule. Lühikesele matkale on hea kaasa võtta kuni poolekilone gaasipurk, millega saab hõlpsalt toitu valmistada vähemalt neljale inimesele.

Kuna nii priimustel kui gaasiseadmetel on erinevad kinnitused ja keermed, tee kodus kindlaks, et need omavahel sobituvad. Kindlasti eelista gaasiseadet, millel on isesulguv klapp, et saaksid selle priimusest kergesti lahti ühendada, kotti panna ning järgmisel matkal uuesti kasutada. Ole gaasiseadmete kasutamisega alati ettevaatlik. Tegemist on tuleohtlike seadmetega, mistõttu tuleb neid hoida eemal süüteallikatest ning pärast kasutamist ka ohutult käidelda.

Ettevalmistus hakkab juba kodus

Paksu metsa sees toidupoodi pole, mistõttu on väljas kokkamise puhul üks kõige olulisem osa ettevalmistus. Tee nimekiri kõikidest asjadest, mida toidu tegemiseks vaja on. Toidu kogused võiksid olla täpsuseni kaalutud, et need ei koormaks liialt matkakotti ning ei peaks mõttetult toitu ära viskama. Teine hea nipp on lõigata toiduained täpselt sellisteks tükkideks nagu söögitegemiseks vaja on, et saaks need lihtsalt potti või pannile visata ja seeläbi toiduvalmistamise aega kiirendada. Toidu kaasavõtmiseks kasuta eraldi silikoonist anumaid, mis ei leki ega määri matkakotti. Samuti varu kaasa salvrätikuid ja prügikotte – kõik, mis metsa kaasa võtad, tuleb sealt ka kokku korjata!

Toidunõud olgu kaalult kerged

Üldine soovitus on vältida ülemäära raske kaaluga esemeid. Sestap pole malmpott ilmselgelt õige valik matkale minnes, selle asemel eelista roostevabast terasest potte, kausse ja taldrikuid ning termostasse või- topse, mis on kerged, kvaliteetsed ning hoiavad hästi temperatuuri. Väiksemad toidunõud ja -tarvikud paki kaasa vastavalt sööjate arvule ja menüüle. Supi, pudru või muu lihtsa jaoks võta kaasa supikausid ja lusikad. Tahkema toidu jaoks kahvlid ja noad. Kindlasti võiks matkakotis olla vähemalt üks terav nuga, millega vajadusel midagi hakkida või väiksemateks tükkideks lõigata. Matkapoodidest leiab ka spetsiaalselt matkamiseks mõeldud kokkuvolditavaid nugasid, mida on lihtne kotti pista.

Lumi on vaid külmunud vesi

Matkakott võiks olla võimalikult kerge, et oleks jaksu ja energiat matka vältel pikki kilomeetreid maha jalutada ning Eesti loodust nautida. Kuna tänavu tali vaatamata kõigele tuli ning maa on kaetud paksu lumevaibaga, jäta veekanistrid koju ning kasuta toidutegemiseks looduslikku ressurssi ehk lund. Mõistagi peab lume sulatamiseks varuma veidi kannatust, sest mida „kuivem“ on lumi, seda kauem see sulab. Hea priimusega läheb välitingimustes lume sulatamiseks 1 liitrises potis keskmiselt 15 minutit, jääkamakatega võib minna aga märksa kauem. Kui pehmet lund ümbruses leida pole, siis tee jäätükid enne potti panemist väiksemateks tükkideks, et protsessi kiirendada.

Parim matkajook- ja söök teeb seest soojaks

Kõige kiiremini teeb matkaselli hinge soojaks kuum ja tervendav ürditee. Selleks pane pott tulele, sulata selles teekannu jagu lund, viska sisse kuivatatud piparmünti või muid ürte ning lase 10 minutit potis tõmmata. Samamoodi saab lund kasutada ka kohvi valmistamiseks.

Kui on soov pakkuda matkalistele midagi toekamat, on heaks variandiks tervislik köögiviljasupp, mille tegemiseks kulub keskmiselt 20 minutit. Köögiviljasupp soojendab kere ja organismi ning annab edasiseks matkaks vajalikku energiat. Supi tegemiseks sulata potis vajalik kogus lund. Kui vesi keeb, lisa juurde puljongikuubik või -fond. Kui kuubikud ja fond pole päris sinu teema, osta poest säilitusainetest ja maitsetugevdajatest prii valmispuljong, mis tuleb lihtsalt potti valada ja keema ajada. Puljongile seltsik viska potti juba eelnevalt väiksemateks tükkideks lõigatud kartul, porgand, seller ja pastinaak ning ribusta kõige lõpuks juurde hakitud till või petersell. Kõrvale mekib hästi must seemneleib, mille võid panni peal veidi krõbedamaks röstida.

Mõtle läbi istumine

Enne matkale minekut mõtle läbi ka see, kuhu väliköök püsti panna. Kindel ja turvaline valik on mõni RMK lõkkeplats, kus on olemas koht nii tule tegemiseks kui istumiseks. Kui selline koht jääb matkarajast eemale, võta istumiseks kaasa matkatoolid või veekindlad alused, millel kogu matkaseltskond istuda saab. Osa seljakotte on varustatud ka matkatooliga, mida saab sobival ajas ja kohas lahti võtta. Kõige olulisem on kogu protsessi täiel rinnal nautida, sest millal veel anaveb meil võimalus koos sõprade või perega keset paksu lumist metsa värsket õhku, sooja toitu ja toredat seltskonda nautida.

Head Uudised GoodNews