1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Kuus esmapilgul ebatavalist kuid menukat investeerimisvõimalust
Kuus esmapilgul ebatavalist kuid menukat investeerimisvõimalust

Kuus esmapilgul ebatavalist kuid menukat investeerimisvõimalust

Kui aktsiatesse, võlakirjadesse ja kinnisvarasse investeerimine on tuntud ning mõistlikult tehes tulus viis enda vara väärtuse kasvatamiseks, siis leidub ka ohtralt inimesi, kes vaatavad alternatiivsete investeerimisvõimaluste suunas.

„Tänapäeval on palju erinevaid investeerimisviise, kuid jõukuse suurendamiseks on vaja kindel olla, et tehtud finantsotsused oleks pikaajaliselt kasumlikud. Oluline on jälgida, et enne investeerimisotsust saadakse valdkonnast aru ning mõistetakse turu trende. Samas on võimalik ka läheneda selliselt, et endale huvipakkuvast, kuid tundmatust valdkonnast tehakse hobi ning pärast enda süvitsi kurssi viimist alustatakse investeerimisega,“ ütles Luminori investeerimis- ja pensionitoodete arendusjuht Hannes Kuusk.

Oluline on jälgida, et enne investeerimisotsust saadakse valdkonnast aru ning mõistetakse turu trende. Samas on võimalik ka läheneda selliselt, et endale huvipakkuvast, kuid tundmatust valdkonnast tehakse hobi ning pärast enda süvitsi kurssi viimist alustatakse investeerimisega.

Ta rõhutas veel, et enne finantsotsuste tegemist on just alternatiivsete investeerimisvõimaluste puhul teemat puudutavate nüanssidega kursis olemine eriti oluline, sest riskid on kõrgemad kui üldlevinud varaklasside puhul.

Haruldased mündid

Vanadel müntidel on ajalooline väärtus, mis sümboliseerib teatavat ajastut või sündmust ajaloos. Kollektsionääride seas on populaarsed kallist materjalist valmistatud, vähelevinud ja erilise kujundusega mündid. Aga ka näiteks Eesti Pank annab regulaarselt välja ka kuld- ja hõbemünte, mida inimesed ostavad lootuses, et nende väärtus tulevikus tõuseb. Tegelikult võib isegi taskupõhjas leiduvast peenrahast midagi väärtuslikku leida, sest ka mõned euromündid kasvatavad ajas väärtust. Vanadel ja haruldastel müntidel on ülemaailmne nõudlus, mis tagab turul likviidsuse ja hinnastabiilsuse.

Kollektsionääride seas on populaarsed kallist materjalist valmistatud, vähelevinud ja erilise kujundusega mündid.

Eksklusiivsed kellad

Kuulsate kaubamärkide luksuskellad kipuvad samuti aja jooksul oma väärtust kasvatama. Seejuures loeb palju kella disain, kasutatud materjalid, tehnoloogia ning käsitöö osakaal. Hinnalisi käekellasid seostatakse sageli eduga ning seetõttu on need saanud staatuse sümboliks. Kellad võivad olla hea võimalus täiendava rahalise kaitse pakkumiseks kõrge inflatsiooni ajal. Mõned maailma kallimaid luksuskellasid tootvad brändid on näiteks Patek Philippe, Rolex, Audemars Piguet ja Breguet.

Kuulsate kaubamärkide luksuskellad kipuvad samuti aja jooksul oma väärtust kasvatama.

Vein

Sarnaselt veini tarbimisele on ka veini kogumine pikaaegne traditsioon. On valik veine, mis ajas üksnes kallinevad ning mille suhtes ülemaailmset nõudlust ei vähenda ka majanduslangus. Maailma kõige kallimad veinid pärinevad nn vana-maailma piirkondadest, nagu näiteks Bordeaux ja Burgundia. Piiratud toodang, hea aastakäik, kõrge kvaliteet ja nõudlus muudavad veini hinnaliseks. Samuti nagu luksuskellasid, peetakse kallite veinide kollektsiooni sageli staatuse sümboliks.

On valik veine, mis ajas üksnes kallinevad ning mille suhtes ülemaailmset nõudlust ei vähenda ka majanduslangus.

Lisaks on veinidel ka kultuuriline väärtus, sest nad peegeldavad teatavat veinivalmistamise traditsiooni. Veinide puhul on määrava tähtsusega nende hoiustamisviis, et kvaliteet kannatada ei saaks. Üks kalleimaid pudeleid, mis maailmas kunagi on müüdud, on 1945. aastal valminud Burgundia vein Domaine de la Romanée-Conti, mis müüdi eelmise aasta lõpus poole miljoni euro eest.

Kunst

Kunst kui investeering on nii Eestis kui kogu maailmas väga populaarne, tõenäoliselt on see üks levinumaid mitte-finantsinstrumentidesse investeerimise viis. Iga-aastase Art Baseli ja UBSi ülemaailmse kunstituru aruande kohaselt ulatus kunsti- ja antiikturu müügimaht 2022. aastal hinnanguliselt 62 miljardi euroni, kasvades varasema aastaga võrreldes 3%. Ka Eesti kunstiturg on viimaste saadaolevate arvude kohaselt kasvamas. Nii näiteks oli 2022. aastal avalike oksjonite kogumüügitulu ca 6,2 miljonit eurot, samal ajal kui 2021. aastal oli sama summa ca 5,6 miljonit eurot.

Peamiselt on investeeringuteks saadaval kaasaegne kunst ja impressionistlikud teosed, kuid loomulikult on väga hinnatud ka haruldased vanad tööd. Kunsti investeerimise puhul on oluline teada ja tunnetada trende, prognoosimaks, milliste kunstnike teosed võivad tulevikus eriti hinnatuks saada. Samas tuleb siin sarnaselt veinidele meeles pidada, et kunstiteosed vajavad sobivaid hoiustamistingimusi, et vältida nende riknemist ja väärtuse langemist. Samuti tasub tähele panna, et ka hinnalisi kunstiteoseid ei pruugi olla lihtne vajaduse tekkides kiiresti soovitud hinnaga edasi müüa.

Kunsti investeerimise puhul on oluline teada ja tunnetada trende, prognoosimaks, milliste kunstnike teosed võivad tulevikus eriti hinnatuks saada.

Vanad autod

Vanadel autodel on ajalooline väärtus, mis sümboliseerib teatud ajastu autodisaini ja selle aja tehnilisi saavutusi. Ikoonilised margid või mudelid suurendavad investorite silmis auto atraktiivsust. Mida vanem ja haruldasem on auto, seda kõrgem on selle hind ning suurem tõenäosus, et hind ajas kerkima hakkab. Kui auto on hästi hooldatud või restaureeritud kümnendite tagusele autosalongist välja sõitmise aegsele tasemele, siis on selle väärtuse kasv ajas üsna kindel. Erinevalt väärtpaberiinvesteeringutest on autodel ka emotsionaalne väärtus – näeme seda ju ka Eesti automaksu debati valguses. Vähemoluline pole ka emotsionaalne laeng, mida omanik saab erinevatel autonäitustel ja -üritustel.

Mida vanem ja haruldasem on auto, seda kõrgem on selle hind ning suurem tõenäosus, et hind ajas kerkima hakkab.

Hinnalisteks retroautodeks saab liigitada autosid, mis pärinevad üldiselt seitsmekümnendatest või varasemast ajast. Kõige kallimad on need autod, mida toodeti väga limiteeritud koguses. Viimastel aastatel on retroautode hinnad tõusnud isegi kiiremini kui aktsiahinnad. Samal ajal nõuab vanade autode omamine ja väärtuse ajas kasvatamine detailseid teadmisi automaailmast ja kindlasti ka kulutusi, seda nii hoiustamisele kui korrashoiule.

Kasumlikemaid retroautosid on eraldi raske välja tuua, kuna see sõltub margist, mudelist, aastakäigust ja seisukorrast. Kuid üldtuntud nimedest võib kindlasti välja tuua sellised automargid nagu Porsche, Ferrari, Mercedes-Benz või Ameerikast ikoonilised mudelid Ford Mustang ja Chevrolet Corvette.

Kirjandusteosed

Vanad raamatud kannavad endas ajaloolist väärtust ning on atraktiivsed kollektsionääridele, ajaloolastele ja teadlastele. Haruldasi raamatuid on kõige parem osta raamatumüüjatelt või oksjonilt, kusjuures raamatu vanus ei ole alati oluline. Mõnikord võib uuem, kuid populaarsem raamat, millel on näiteks autori autogramm, olla kallim kui vanem kirjandusteos. Nagu kunstiteoste puhul, võib ka raamatute puhul investeerida kaasaegsetesse autoritesse, lootuses, et nad muutuvad tulevikus populaarseks.

Haruldasi raamatuid on kõige parem osta raamatumüüjatelt või oksjonilt, kusjuures raamatu vanus ei ole alati oluline.

Raamatud on sageli pärandatav vara, mida antakse edasi lastele või lapselastele. Raamatute hinnad võivad ulatuda muljetavaldavale tasemele, näiteks Bill Gates ostis 1994. aastal väidetavalt 49,4 miljoni USA dollari eest Leonardo da Vinci illustreeritud teaduslike kirjutiste kogumiku “Leicester Codex”.

Head Uudised GoodNews