1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Kuidas valida ideaalne pann?
Kuidas valida ideaalne pann?

Kuidas valida ideaalne pann?

Toidu valmistamiseks vajame erinevaid vahendeid, nii köögitehnikat kui ka teisi tarvikuid nagu panne, potte, nõusid ja palju muud. Pann on kindlasti üks tarvik, milleta ei saa köökides üle ega ümber. Seda kasutame nii hommiku-, lõuna- ja õhtusöögi valmistamisel. Erinevate köögitarvikute valik on poodides niivõrd suur, et pole ime, kui see võtab silme eest kirjuks ja valimine tundub keeruline. Jagame nõuandeid, kuidas valida parim pann enda koju.

Pannid peavad olema ohutud tervisele kui ka vastupidavad

Pann on kindlasti üks köögitarvik, mida vajame igapäevaseks toidu valmistamiseks. Poest võib leida erinevad pannid, mis eristuvad üksteisest nii suuruse, materjali kui ka kasutusotstarbe poolest. Kuidas valida aga see õige?

Kõige levinumad pannid on valmistatud alumiiniumist, mis on kerge ja kiiresti soojenev metall. Seega on see hea valik kõigi jaoks, kes soovivad, et pann soojeneks kiiresti ja ühtlaselt. Alumiinium pannide miinuseks on nende tundlikkus erinevate kriimustuste osas, seega tuleks eelistada selle kasutamisel puidust vms pehmemast materjalist pannilabidaid.

Teine materjal, millest paljud pannid on valmistatud, on roostevaba teras. Tegemist on väga vastupidavate pannidega, mis võivad kesta kümneid aastaid. Selle erinevus alumiiniumiga on see, et roostevaba teras soojeneb aeglasemalt, kui see-eest on pikka aega vastupidav.

Kolmas levinud materjal on malm – see on veel suurema vastupidavusega kui roostevabast terasest pann ning hoiab kuumust kaua aega. Malmpanne saab kasutada ka lõkkel või ahjus, soeta malmpann, kui sulle meeldib valmistada röstituid toitusid või hoopiski steiki.

Teine asi, millele mõelda, on panni suurus. Sõltuvalt sellest, mitmele inimesele sa korraga süüa teed, võiksid valida ka sobiva panni suuruse. Suuremad pannid on mugavad suurema koguse toidu valmistamiseks, väiksemad pannid on aga ideaalsed ühe portsjoni valmistamiseks. Kui sa armastad erinevaid wokiroogasid, siis soovitame soetada selleks mõeldud vokkpanni, millel kokku segada maitsvad juurvilja ja nuudlid. Valik on sinu, tee otsus vastavalt sellele, mida ja kui palju armastad kokata.

Kasuta ja pese panni õigesti

Selleks, et anda pannile pikk eluiga, tuleb selle eest ka õigesti hoolitseda, sealhulgas pesta nii nagu soovitatakse. Kui sul on uus pann, mida pole varem kasutatud, pese see õrnalt vee ja vähese nõudepesuvahendiga ära. Seejärel kuivata ning kasuta söögi valmistamiseks.

Pärast iga kasutamiskorda tuleks pann ära pesta. Paljud inimesed jätavad panni ligunema, jättes vee pannile seisma mitmeks tunniks. See, aga ei ole hea asi, mida teha. Pann tuleb pesta korraga ära, sest liigne niiskus võib panni pealispinda kahjustada. Seega pese pann ära pärast iga söögitegemise korda, kuivata ja aseta kappi.

Teine oluline asi, mis pikendab märkimisväärselt sinu panni kasutusiga, on õige kasutamine. Toidu valmistamisel on oluline pöörata tähelepanu vahenditele, mida kasutad toidu segamisel. Näiteks tasub eelistada puidust või silikoonist valmistatud pannilabidaid, kui tegemist on teflonpanniga, mis on tundlik erinevate kriimustuste jms osas.

Enne panni kasutamist ja pesemist, tutvu tootja soovitustega ja järgi neid, nii tagad pikaajalise panni kasutusea. Head kokkamist!

Head Uudised GoodNews