1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Kuidas positiivne mõtteviis muudab sinu rahalist olukorda?
Kuidas positiivne mõtteviis muudab sinu rahalist olukorda?

Kuidas positiivne mõtteviis muudab sinu rahalist olukorda?

Kas sa oled kunagi endamisi öelnud: „mul on nii vähe raha“ või „ma ei tule üldse rahaliselt toime“? Kurb tõde on see, et paljud on endale öelnud midagi taolist või veelgi enam – kinnitavad endale selliseid mõtteid igapäevaselt.

Niivõrd keeruline kui selle uskumine ka pole, igaüks saab muuta oma finantsilist seisu oma mõtteviisi muutmisega ning edu võti peitub positiivse rahalise mõtteviisi rakendamises.

Mõtteviis ja keskkond

Igaühel on teatud suhtumine ehk mõtteviis seoses rahaga, küsimus on selles, kas sinu mõtteviis on positiivne või negatiivne. Kui sa mõtled rahale, kas sa näed võimalusi? Või tekitab see hoopis stressihigi palgele?

Mõtteviisi kujunemisel on oma osa ka sellel, millises keskkonnas üles kasvada ning milline on pere üldine suhtumine rahasse. Kui kasvada üles keskkonnas, kus raha tekitab tülisid ja muresid, on väga reaalne, et ka hiljem võib täisealisena olla endal raske muuta suhtumist rahasse. Kui peres olid tihtipeale laenud ainus viis, kuidas rahamuresid lahendada, on võimalik, et hooletum laenukäitumine on sisendatud ka täisealisena kuhugi mõttesoppidesse.

Mõtteviisi kujunemisel on oma osa ka sellel, millises keskkonnas üles kasvada ning milline on pere üldine suhtumine rahasse.

Kõige olulisem on mõista, et sa vastutad ise oma elu eest

See, millises keskkonnas sa oled üles kasvanud ja milline on su nö vaikimisi mõtteviis, ei tähenda aga seda, et suhtumist poleks võimalik muuta. Kõige olulisem on mõista, et sa vastutad ise oma elu eest ning see, kuidas sa suhtud maailma ja seejuures ka rahasse, sõltub täielikult sinust endast, mitte ühestki teisest faktorist. Inimene võib sündida nö hõbelusikas suus, kuid see, milliseks ta elu kujuneb, sõltub temast.

Kõige olulisem on mõista, et sa vastutad ise oma elu eest.

Muuda mõtteviisi 

Mõtteviisi muutmine seisneb üksnes valiku tegemises. Sa võid valida positiivse suhtumise või negatiivse, kuid fakt on see, et kui sa süüdistad teisi oma halvas rahalises seisus või tunned end ülekoormatult, sest rahaline olukord ei näi paranevat, ei muutu miski. Mida rohkem külvata enda ümber negatiivseid mõtteid, seda halvemaks muutub enesetunne ning seda vähem tõenäoliselt tegutsed sa muutuste suunas. Kui sa ei tegutse, ei saa ka miski muutuda.

Mõtteviisi muutmine seisneb üksnes valiku tegemises.

Sellest saab alguse nö suletud ring: muutuste puudumine toob pähe negatiivsed mõtted, mis põhjustavad motivatsioonituse ning see omakorda toob kaasa muutuste puudumise.

Selleks, et elu muuta sellises suunas nagu sa oled alati soovinud, pead sa rakendama igapäevaelus arengule suunatud mõtteviisi. Arengule suunatud mõtteviisiga inimesed usuvad, et pole vahet, milliste omadustega sa oled sündinud või millises keskkonnas sa oled üles kasvanud, kuna need faktorid ei pane ette piiri sellele, milline sa oled fundamentaalselt. Sellise mõtteviisi juures ei keskendu inimene mitte probleemile, vaid sellele, kuidas mure lahendada.

Arengule suunatud mõtteviisiga inimesed usuvad, et pole vahet, milliste omadustega sa oled sündinud või millises keskkonnas sa oled üles kasvanud.

Kuidas luua positiivne ehk arengule suunatud mõtteviis?

Iga muutus saab alguse väikestest asjadest. Negatiivne mõtteviis võib olla nii sügavale juurutatud, et sellest vabanemine on esialgu üsna keeruline. Uue produktiivse mõtteviisi rakendamiseks järgi neid nippe:

  1. Ära lase ebaõnnestumistel end rivist välja viia. Kõigil tuleb ette apsakaid ja ebaõnnestumisi. Suhtu neisse kui võimalustesse õppida ja areneda edasi.
  2. Küsi tagasisidet. Ära karda küsida oma sõpradelt, töökaaslastelt ja perelt tagasisidet oma nõrkuste või tugevuste kohta. Kui sa oled avatud tagasisidele, annab see sulle suurepärase võimaluse end täiendada ja parandada.
  3. Iga takistus on võimalus. Ära luba oma ellu negatiivsust, kui teele peaks sattuma mõni takistus. Kui oled rahahädas, ära mõtle sellele, kuidas „raha ei ole“, vaid keskendu sellele, kust leida rahalisi vahendeid juurde.
  4. Ümbritse end positiivsete inimestega. Nagu öeldakse, meie sõbrad peegeldavad tihti seda, millised oleme ise. Ümbritse end inimestega, kes on suunatud arengule ning näevad maailma positiivsest vaatevinklist, mitte ei kurda ega külva negatiivsust enda ümber.
  5. Kasuta positiivseid lausungeid. Igapäevases suhtluses kipume harjumusest kurtma või kasutama negatiivseid lausungeid nagu näiteks „raha on vähe“. Lükka oma peast välja sellised mõtted ja asenda need positiivsete lausungitega nagu „raha on kõikjal ja ma usun enda võimesse leida rohkem jõukust“. Kui täidad end positiivsete mõtetega, oled motiveeritum leidma uusi võimalusi, mis võivad avada tee otsitud rahalise heaoluni. Nii saad ühtlasi välja suletud ringist, mis oli põhjustatud negatiivsetest mõtetest.

Kord, kui hakkad suhtuma rahasse positiivselt ja otsid pidevalt võimalusi arenguks, muutub ka su rahaline olukord täielikult, sest sa leiad rohkem võimalusi ja võtad ohjad enda kätte. Ära lase negatiivsusel kontrollida oma elu – kontrolli ise oma elu ning leia igast päevast midagi positiivset.

Tegemist on reklaamartikliga!

Head Uudised GoodNews