1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Kuidas muuta õppimine lõbusamaks?
Kuidas muuta õppimine lõbusamaks?

Kuidas muuta õppimine lõbusamaks?

Suvevaheaeg on peagi lõppemas ja uus kooliaasta algamas. Ekspertide sõnul on õppimis- ja lugemisprotsess lastele haaravam, kui ka kodus luuakse loomingulisust toetav õpikeskkond. IKEA sisekujundaja annab nõu, kuidas luua hubaseid õpinurki.

Tihtilugu arvatakse, et kõige tõhusamalt õpivad lapsed laua taga istudes. Tõenäoliselt mäletavad paljud, et vanemad ei lubanud õppimise ajal kuskil ebaharilikus kohas kõndida või istuda. Baiba Freija sõnul tõstavad eriskummalised õpikohad laste motivatsiooni ja entusiasmi: näiteks voodis või vaibal lebades tunnevad suuremat kindlust ja keskenduvad paremini. „Inimesed on erinevad. Mõned ei vaja asukoha vahetust, et keskenduda, kuid samas meeldivad enamikule lastest uued ja ootamatud olukorrad, kuna need äratavad uudishimu. Neile, kellele meeldib asukoha vahetus, annab muutus head energiat,“ selgitas Freija.

Aju jätab teabe paremini meelde samuti siis, kui laps vahetab õppimise ajal kohta. Samuti on see tervislik, kuna siis ei väsi keha ühes asendis istumisest ja vereringe paraneb. „Kui laps õpib ebaharilikes kohtades või muudab tihti asendeid, muutub õpitegevus mängu sarnaseks. Õppides näiteks toolidest tehtud telgi all geograafiat, saavad lapsed tunda end tõeliste maadeavastajatena,“ lausus Freija, lisades, et oluline on siiski ka see, et õpinurgad oleksid ohutud.

Seetõttu soovitab sisekujundaja pöörata lastetoa sisustamisel tähelepanu eelkõige ohutusele, et mööbli ja seinte vahele ei jääks ohtlikke tühimikke, kuhu laps võib hoolimatult takerduda. „Lastele suunatud mööbel on valmistatud vastavalt kõrgeimatele ohutusstandarditele ja on loodud nii, et pole võimalik kusagile kinni jääda või end vigastada,“ selgitas Freija. Siiski on oluline järgida mööbliga kaasatulevaid juhiseid ja kinnitada nii kapid kui ka kummutid kindlalt seina külge, et lapsed ronides endale mööblit peale ei tõmbaks.

Õppimist edendava keskkonna loomiseks on oluline jälgida ka valguse langemist. Kui laps on paremakäeline, peaks valgus langema vasakult poolt, kuid kui laps on vasakukäeline, siis paremalt. „Siin on abiks näiteks vaid paar eurot maksvad klambriga kohtvalgustid, kuna neid on lihtne liigutada, kuid samas kerge kinnitada. Laste turvalisuse tõttu peaks lambipirnid olema LED-valgustid ja kohtvalgustid purunematu kupliga,“ lausus Freija.

Loomingulised õpinurgad

Mängulisi õpinurki saab luua igaüks, kasutades erinevaid mööbliesemeid ja aksessuaare. Näiteks kui laps väsib korralikult laua taga istumast, saab ta hõlpsalt asendit muuta, istudes kahe jalaga toolile. „Siin tuleb abiks reguleeritava seljatoega töötool, kus taha nõjatudes aitab sirget rühti tagada näiteks selja alla pandav padjake. Klambervalgustid aga aitavad kohandada valgustust vastavalt uuele asendile,“ sõnas Freija, lisades, et sellises asendis õppides tuleks lapsele meelde tuletada, et iga tunni järel tuleb teha paus. Kuigi aknalaual istudes on kehaasend sarnane, peaks veenduma, et aknal on sulgurid, et laps ei saaks iseseisvalt akent avada.

Kuigi lastele meeldib põrandal mängida või õppida, siis ka siin on oluline hoida rühti. Seetõttu peaks vahelduseks toetama laps seina või kapi vastu võimalikult sirge seljaga ja tegema regulaarseid pause.

Selleks, et laps ei saaks põrandal istudes külma, peaks ta istuma vaibal. Vaiba pahupool võiks omakorda olla kaetud kummiga, mis takistab vaiba kiilumist ehk vähendab kukkumisohtu. Samuti on mõned lastele mõeldud vaibad masinpestavad, mis aitab paremini tagada hügieeni. Lastetoa mööbli, tekstiili või aksessuaaride tootmisel ei kasutata enamasti materjale, mis võivad tekitada allergiaid, mistõttu voodi all või kapis mängimine, vaibal lebamine või tekstiilist telgi ehitamine on igatepidi ohutu.

Väiksematele lastele meeldib tihtipeale vanematega õppida või õpitut korrata. Kui kirjutuslaua taga on ruumi vaid ühele, siis on võimalik õppida lapsega põrandal, istudes vaibal või patjadel seljad vastakuti. Laste üheks meelispaigaks on kindlasti kapp, kuhu peitu pugeda. Seetõtt tasub kappi asetada patju, millega selga toetada, ja paigutada kohtvalgusti, mille abil saab kapis lugeda ja õppida.

Head Uudised GoodNews