1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Kuhu panna elutoas teler?
Kuhu panna elutoas teler?

Kuhu panna elutoas teler?

Vähestes elutubades ei ole televiisorit. Kunagi suure uudisena kodudesse jõudnud, ent nüüdseks juba igapäevaelu tavaliseks osaks saanud meelelahutust pakkuv kodutehnika on tihtipeale elutoas aukohal. Elutuba planeerides või mööblit ümber paigutades on telerile õige koha leidmine seetõttu ka üks esmatähtsaid ülesandeid.

Kui päike hakkab otse telerile paistma, ei näe enam mis ekraanil toimub. Kui teler on paigutatud liiga kõrgele või madalale, on selle vaatamine ebamugav. Kaks näidet muredest, mis telerile kohta otsides ette võivad tulla. Kuidas siis aga valida selline koht, mis oleks otstarbekas ja samas ka vaatamiseks mugav?

Seinale kinnitamine säästab põrandaruumi

Üks variant on muidugi teleri otse seinale kinnitamine. Vanade kineskoopteleritega ei oleks see olnud mõistlik, ent praeguse aja lameekraantelerid on seinale kinnitamiseks ideaalsed. Enamikel teleritel on seinakinnitused juba ostes kaasas, ent kui need on puudu, tasub müüjaga ühendust võtta ja kindlasti leiab sobiliku lahenduse.

Enne telerikinnituse seina panekut on vaja aga veenduda ka selles, et seinamaterjal suudab lisaraskust kanda. Küproksein seadmete seinale kinnitamiseks reeglina ei sobi, teler on vaja kinnitada kandvale seinale.

Osad kinnitid lubavad teleriekraani nurka muuta või on need liigendiga ja telerit saab lausa pöörata. Väikeses elutoas võib see viimane lahendus ideaalseks osutuda.

Kuna telerit on kõige parem vaadata otse istudes, enamasti diivanilt, võib tekkida ruumipaigutust planeerides probleem – teleri otse diivani ette paigutamine ei jäta enam kõndimisruumi, ent teleri seina peale panek tähendab, et vaadata tuleb imeliku nurga alt. Liigendiga seinakinnitus lahendab selle mure hetkega. Kui telerit ei kasutada, on see seina vastas ja kui on soov midagi vaadata, saab teleri seinast eemale tõmmata.

Arvestada tuleb ka elektrikontaktide asukohaga. Kui lähim elektrikontakt jääb telerist kaugele, on vaja kasutada pikendusjuhet ning nuputada välja, kuidas see seinal liiga silma ei torkaks. Näiteks võib juhe olla seinaga sama värvi või joosta riiulite tagant, kuid kaaluda tasub ka võimalust juhtmete abil seinale joonistada kujundeid ja mustreid.

Aluslaud on kindel ja turvaline lahendus

Teiseks variandiks aga osta teleri jaoks TV alus eraldiseisvana. See võimaldab ilma probleemideta ka teleri asukohta muuta, mis näiteks seina külge kinnitatud teleri puhul enam sedavõrd lihtne pole. Tegu on ka turvalisema ja kindlama lahendusega.

Aluslaudasid on erinevas kõrguses ja suuruses ja kõige parema ülevaate saab ennekõike e-poodidest. Osta võib lihtsa, diivanilauda meenutava lahenduse, kus laua rolliks polegi midagi rohkemat, kui teleri sobivale kõrgusele tõstmine.

See on tõenäoliselt ka kõige tähtsam, sest ideaalselt paigutatud teler peaks olema silmade kõrgusel. Seetõttu sõltub täpne valik kas juba olemasolevatest või ostetavatest tugitoolidest ja diivanitest.

Leida võib aga ka sahtlitega TV aluse mudeleid. Sahtlitesse on mugav mahutada kõik teleriga seotud vahendid nagu näiteks puldid, puldipatareid, DVD-mängija, kaablid jms. Esmapilgul võib tunduda, et need saab lihtsalt ka teleri kõrvale jätta, ent ajaga kipub erinevaid seadmeid ja nende lisasid juurde tekkima ja sellisel juhul on kindel hoiupaik väga vajalik.

Ja muidugi sektsioon klassikalisel kujul – mitmed sektsioonkapid on igati tänapäevase kujundusega ning neis on riiulite, sahtlite ja baarikapi kõrval tehtud ruumi ka telerile.

Tasub aga hoolikalt jälgida, kas sektsioonkapis olev ava on ikkagi sinu teleri jaoks piisavalt suur. Teiseks, kas sinna mahub ka praegusest suurem teler? Paari aasta pärast võib tekkida soov vahetada praegune teler uuema ja suurema vastu.

Võimalusi on seega mitmeid – üle jääb vaid enda ruumidesse meeldivaim variant välja valida.

Tegemist on reklaamartikliga! 

Head Uudised GoodNews