1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Kolm soovitust inimestele, kes mõtlevad investeerimise peale
Kolm soovitust inimestele, kes mõtlevad investeerimise peale

Kolm soovitust inimestele, kes mõtlevad investeerimise peale

Viimane aasta on olnud täis poliitilisi, humanitaarseid ja majanduslikke probleeme. Kuna Ukraina sõda tõi kaasa inflatsiooni hüppelise tõusu, kogeme praegu rahasüsteemi ümberprogrammeerimist. Selles keskkonnas on meie kapitali väärtuse säilitamine suur väljakutse. Kuhu peaksid tarbijad praeguses majanduskliimas investeerima, et võidelda inflatsiooni vastu, ja kas finantsturgudel on praegu natukenegi optimismi? Soovitusi jagab CBL Asset Management fondijuht Andris Kotāns.

Maailmamajanduses toimus 2022. aastal pöördepunkt. Aastaid kestnud toetav rahapoliitika on jõudnud inflatsiooni tõttu ummikusse, mis sunnib keskpankasid intressimäärasid tõstma. Seda inflatsiooni tõusu kiirendas kahjuks tragöödia: sõda Euroopa mandril. Siiski võib oletada, et see traagiline sündmus on olnud keskpankadele mugavaks ettekäändeks, et lõpuks ometi pääseda negatiivsete intressimäärade lõputust tsüklist.

Keskmises ja pikas perspektiivis võiks see olla maailmamajanduse jaoks tervislik pööre, kus raha ja kapital on taas positiivse hinnaga, mis on aluseks tulemuslikule kapitali jaotamisele ja tootlikule majanduskasvule. Sel aastal oleme siiski tundnud ainult ühe raharežiimi ülemineku lühiajalisi mõjusid: šokki ja ärevust, mille kõige elavam peegeldus on finantsturg. Üldiselt on kõigi finantsvarade väärtus madalam kui aasta alguses pärast seda, kui on arvestatud madalamaid lühiajalisi majanduskasvu väljavaateid ja kõrgemaid kapitalikulusid.

Vaatamata sellele, et uudised on jätkuvalt täis murettekitavaid sündmusi, näivad asjad investorite jaoks keskpikas ja pikas perspektiivis väga tõenäoliselt paremad. Intressitoodete (võlakirjad, hoiused jne) tootlus on taas positiivne ja isegi atraktiivne ning aktsiaturgude (eriti kasvuaktsiate) varasemad põhjendamatult kõrged hindamised on kadunud.

Kuidas reageeriksid finantsturud võimalikule sõja eskaleerumisele? 

Finantsturge ja majandust üllatab üks ja sama teema harva rohkem kui üks kord. See paneb meid uskuma, et turg on praegu võimeline vastu võtma oluliselt laiemat spektrit sõjalisi stsenaariume kui eelmisel aastal. Siiski ei pea olema finantsspetsialist, et näha ilmselget: kui konflikt Ukrainas eskaleerub uuele tasemele või kui USA ja Hiina vahel tekib tõeline sõjaline konflikt, ei ole võitjaid ja see kajastub ka finantsturgudel. Maailm ja finantsturud peavad selle sõjalise vaatenurgaga elama, kuid eespool nimetatud muutused finantskeskkonnas ja vastav potentsiaalsete tulude kasv annab meile vähemalt keskpikas perspektiivis teatavat optimismi.

Kuhu investeerida inflatsiooniga võitlemiseks? 

Ebamugav tõde on see, et ei ole ühtegi vahendit, mis suudaks inflatsiooni täielikult ja ilma riskita üles kaaluda. USAs näeme juba praegu inflatsiooni aeglustumist ja see suundumus peaks jõudma Euroopasse 2023. aasta esimesel poolel. Sõltumata viimase 12 kuu täpsest inflatsiooninäitajast, oleme nüüd põhimõtteliselt teistsuguses olukorras kui varem. Võlakirjad ja nende fondid on muutunud praktiliseks investeerimisalternatiiviks. Näiteks suhteliselt turvalised arenenud riikide investeerimisjärgu reitinguga ettevõtete võlakirjad on taas muutunud kasulikuks inflatsiooniefekti vastu võitlemisel, sest nende tootlus tähtajani on Euroopas praegu umbes 3,0%–3,3% (näiteks viieaastase tähtajaga). Kõrgema riskiga võlakirjafondide portfellid, mis investeerivad madalama reitinguga ettevõtete või arengumaade võlakirjaturgudele, on eurodes kasvanud keskmiselt palju muljetavaldavamalt 6–8%. Selles segmendis tuleb siiski teatud osa tuludest reserveerida mõnede turgude vältimatute laenukahjumite jaoks, mis tulenevad keerulisemast majanduskasvust.

Samal ajal ei ole muutunud tõsiasi, et inflatsiooni ületamise katsed ei ole keskpikas perspektiivis edukad ilma aktsiatesse investeerimata.

Kolm soovitust inimestele, kes mõtlevad investeerimise peale 

Esimene soovitus: ärge kartke finantsturge. Turud kõiguvad ja võivad mõnikord olla arusaamatud, kuid see on kõige läbipaistvam ja tõhusam viis osaleda ülemaailmsetes majandusprotsessides ja kasvatada oma kapitali pikema aja jooksul väljaspool oma otsest tööd või ettevõtet. Teiseks peaksite järgima põhilisi rahalisi tõdesid. Püüdke määratleda oma pikaajaline finantsplaan, kuhu need investeeringud kuuluvad. Teie optimaalse riski ja oodatava tulu kombinatsiooni kindlakstegemiseks on oluline mõista oma realistlikku eelistatud investeerimisperioodi ja valmisolekut elada koos kõikumistega. Kolmandaks on mitmekesistamine (geograafiliselt, tööstusharude ja varaklasside vahel) praegusel muutuval ajal eriti oluline. Väiksemate summade puhul on investeerimisfondidesse investeerimine tõenäoliselt kõige loogilisem valik. Lõpetuseks, kujundage häid harjumusi, investeerides regulaarselt valitud vahenditesse.

Head Uudised GoodNews