1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Kõik kofeiini kohta! Kuidas see töötab, et su juukseid aidata?
Kõik kofeiini kohta! Kuidas see töötab, et su juukseid aidata?

Kõik kofeiini kohta! Kuidas see töötab, et su juukseid aidata?

Sa võid mõelda uute heade harjumuste peale, mida oma ellu uuel aastal lisada – olla aktiivsem, lugeda rohkem raamatuid või õppida mängima uut instrumenti. Kuid sinu jaoks võib olla üllatuseks teada, et üks igapäevane harjumus, mille nautimises me kõik süüdi oleme, on meie jaoks eriti hea. Sinu igapäevane harjumus – tass aromaatset, värsket kohvi – võib aidata sul mitte ainult ülesse ärgata ja tunda end energiast pakatavana, vaid samuti aidata kaasa juuste loomuliku kasvu soodustamisele. See artikkel avaldab kuidas kohvi või veel täpsemalt kofeiin võib samuti aidata juukseid erinevatel viisidel – alates kahju limiteerimisest kuni juuste toetamiseni erinevate vajalike toitainete ja vitamiinidega, mida on vaja nende pikaks ja tugevaks kasvamiseks.

Mis on kofeiin?

Kofeiin on looduslikult esinev erguti, mistõttu võime me tunda end kohvitassi järgselt rohkem valvel ja keskendumisvõimelisemana ning meie kiired elud panevad meid selle järgi ihaldama. Tegelikult klassifitseerib Toiduainete- ja Ravimiamet (USA Food and Drug Administration) kohvi kui ravimit. Meie ühiskond ilmselt sellest nii ei mõtle, sest me võime saada kohvi kõikjalt meie ümber tuttavamates vormides ning kohelda seda mõnedel juhtudel isegi kui delikatessi. Kofeiini võib leida nii kohvis, tees, kakaoubades ja isegi lisaainena karboniseeritud jookides. Kofeiin võib meile anda mitmeid positiivseid efekte, alates keskendumisvõimest, energialaengust ning mõningad uuringud väidavad isegi, et kofeiin vastutab parema füüsilise jõudluse eest. Kõikide nende seas võib kofeiini kasutada ka sinu juuste ja naha aitamiseks. Müügilt võib leida mitmeid kofeiini toimeainega tooteid ning mõned neist on loodud just juuste kiilanemise ja välja langemise vastu võitlemiseks.

Kofeiini stimuleeriv mõju juustel

Kofeiin on erguti ja seetõttu peaks see olema loomulik valik juuste kasvu soodustamisel – nahale kandes stimuleerib see juuste folliikuleid ja parandab vere ringlust juuksepiirkonnas. Vereringlus kannab edasi hapnikku ja toitaineid, et rikastada folliikulit ja aitab sellel tugevana püsida. See võib aidata juustel kasvada kiiremini ja muutuda tugevamaks, ning samuti loob täielikumad, paksemad ja tervema välimusega juuksed. Üks uuring väidab isegi, et kofeiini võib edukalt kasutada progressiivselt hõrenevate juuste puhul peanahal. DHT hormoon põhjustab kiilanemist, ning kofeiin on eriti suurepärane DHT alla surumisel, lükates seega edasi juuste langust, mis tekib vanuse või teatud terviseprobleemidega. Kuna kohvis on palju toitaineid ja mineraale, siis nahale kandes võivad nad imenduda ja kasutada neid kahjustatud juukse struktuuri taastamiseks. Kofeiini regulaarne kasutamine tugevdab juuste folliikuleid, muutes juuksed pehmemaks ja lihtsamalt kontrollitavaks. Naturaalsed toitained kohvis lisavad juustele sära ning annavad sellele naturaalselt terve välimuse.

Kuidas kasutada kohvi juuste kasvamiseks?

Kui sa hakkad märkama esimesi kiilanemise sümptomeid, juuksed hõrenevad või nad pole enam nii tugevad kui enne tänu keskkonna mõjudele, stressile või elu muudatustele, või lihtsalt aastaaja muutustega märkad rohkem juuste välja langemist, siis on hea aeg alustada juuste hoolduseks kohviga. Need kes tahavad lihtsalt parandada juba täiesti terveid juukseid võivad samuti seda proovida. Kas see tähendab, et järgmine kohvitass peaks minema pähe? Jah, sest uuringud väidavad, et kohvi nahapealne kasutamine ja selle masseerimine juustesse ja peanahale tagab parimad tulemused. Lihtsalt kohvi joomine ei aita, sest sa saad oma igapäevase joomisega vähe vajalikust kofeiinist, ja kui sa seda kogust suurendad siis võib sellega kaasneda suurem vererõhk ja äärmisel juhul haigushood. Seega on kõige turvalisem viis kanda vajalik kofeiini kogus piirkonda, mida soovid stimuleerida ja lase sellel toimida. Sa võid valmistada ette kohvivee juuste loputamiseks 2 kuni 4 kohvitassist (4 väga pikkade juuste jaoks), mis on jahtunud. Lihtsaim viis segu peanahale kandmiseks on valada seda pihustuspudelisse ja pihustada seejärel kohvisegu juustesse. Pese juukseid nagu tavaliselt, kuivata nad rätikuga ja kui nad on veel niisked, siis pihusta juustesse kohvisegu. Masseeri mõned minutid, et aidata kohvil jaotuda ümber juurte, seejärel kata juuksed dušimütsiga ja lase sellel imenduda 20 kuni 30 minutit. Seejärel loputa juuksed välja sooja veega ning lase juustel kuivada. Sa võid samuti otsida juuste tooteid nagu näiteks šampoonid ja maskid või poest ostetud juuste hooldused, mis sisaldavad koostisainetes ka kofeiini, kuid palju odavam spa protseduur on viia läbi juuste hooldus kodus tavalise kohviga. Kui sa koged tõsist kiilanemist või see on kestnud juba aastaid, siis peaksid konsulteerima spetsialistiga.

Kuigi kohvi on osa sinu igapäevasest joomise rituaalist, peaks see olema ka kaaslane duši all. Isegi kui sa ei kannata eelnevalt mainitud juukse probleemide käes, siis aeg-ajalt kulub kodune spa hooldus juustele väga ära – lisa sära, tugevust ja paranda juuste kasvu. Ning kohvisõbrad nõustuvad, et kohvi järgi lõhnamine pool tundi on meeldiv boonus.

Artikkel on ette valmistatud koostöös Kohvisemu!

Head Uudised GoodNews