1. Avaleht
  2. Kingiidee
  3. KINGIIDEE SÕBRAPÄEVAKS I Milline võiks olla nutikas sõbrapäeva kink vanavanematele?
KINGIIDEE SÕBRAPÄEVAKS I Milline võiks olla nutikas sõbrapäeva kink vanavanematele?

KINGIIDEE SÕBRAPÄEVAKS I Milline võiks olla nutikas sõbrapäeva kink vanavanematele?

Sõbrapäeval soovime oma lähedasi üllatada millegi erilisega ja sageli seirame poelette tundide kaupa, et leida seda õiget. Tihti ei tule inimesed selle pealegi, et vanaemale või vanaisale võib praktilise väärtusega kingi leida kaubamaja asemel hoopis abivahendikeskustest.

Igapäevategevuste lihtsustamiseks on Invaru abivahendikeskuse klienditeenindaja Kristi Vaiga sõnul just eakaid silmas pidades loodud palju leidlikke ja kasulikke abivahendeid, mis aitavad igapäevatoimetustega lihtsamalt hakkama saada. Kindlasti tasub mõelda oma vanaema või vanaisa igapäevategevustele ning kaaluda, milliste tegevuste juures saaks abistav vahend kõige kasulikum olla, olgu selleks siis liikumine, toidu valmistamine või näiteks käte liikuvuse vähenemisest tingitud tegevused.

Kindlasti tasub mõelda oma vanaema või vanaisa igapäevategevustele ning kaaluda, milliste tegevuste juures saaks abistav vahend kõige kasulikum olla.

Abimees kööki või vannituppa?

Inimene tahab enda igapäevatoimetustega üldiselt ise hakkama saada ka siis, kui aastaid turjal juba rohkem. “Liikumiserivajadustega inimestele ja eakatele mõeldes tasub otsida kingituseks midagi, mis aitaks neil igapäevaselt paremini toime tulla,” räägib Vaiga. Nupukaks abivahendiks on tema sõnul näiteks kahe soonega purgiavaja, mis aitab vähendada kasutatavat lihasjõudu ja koormust liigestele. “Avaja saab kinnitada näiteks köögilaua plaadi alla või tööpinna kohale ülemise kapirea külge. Kaane avamiseks lükatakse purk soonde, selle kaas lukustub ja avaneb lihtsalt purki keerates,” selgitab klienditeenindaja.

Foto: Invaru

Eakamale kingisaajale sobib tähtpäevaks näiteks kõrge servaga taldrik, kust toit ei lähe söömisel kergesti üle ääre ning mida on mugav kasutada nii abivajajal kui ka teda toitval abistajal. “Samuti on võimalik leida kingiks spetsiaalseid joogitopse ja pisut raskemaid lusikaid, kahvleid ja nuge, mida on lihtne käes hoida näiteks neil, kelle käed värisevad,” lisab Vaiga.

Foto: Invaru

Nutikad abivahendid kuluvad marjaks ka vannitoas. Kristi Vaiga toob näiteks erilise ovaalse ja soontega käepidemega seljapesusvammi, mis ei ima vett endasse ja on seega kerge ning tasakaalus, isegi märjana. “Kaares kuju võimaldab kasutada svammi selja pesemiseks mugavalt ka inimesel, kelle käte liikuvus on vähenenud,” kirjeldab ta. “Kui jalgade pesemine on kummardamise tõttu keeruline, siis on olemas ka spetsiaalsed jalapesuharjad, mis näevad välja nagu kingad, kus harjased sees.”

Foto: Invaru

Sõbraga liikuma

Veebruar on talvekuu, temperatuur tõuseb vahel plusskraadidesse, samas jälle külmetab ning see toob kaasa libeduse. “Toetavast kepist on liikumisraskusega inimesel kõndimise juures kindlasti kasu. Jääl ja lumel liikudes tuleks kepile või kargule kinnitada ka jääteravik, mis libedal pinnasel stabiilsemat tuge pakub. Erinevad libisemisvastased otsikud sobivad eakale inimesele ka kinkimiseks. Eriti tore oleks, kui saaks seejärel kingisaajaga koos veel õue jalutuskäigule minna,” räägib Kristi Vaiga. ”Samuti on olemas spetsiaalsed tallad, mida saab takjapaelaga jalanõu alla kinnitada. Kui sellist kingitust teha, võiks sõbra jalanumbri aegsasti kindlaks teha, siis saab valida õige suuruse.”

Foto: Invaru

Tervis on oluline igas vanuses, kuid eelkõige oskavad seda hinnata juba küpsemas eas inimesed. “Koroonaaeg tõi koduse treenimise trendi ja treeningvahendite vastu on huvi jätkuvalt suur. Nii seljavalu kui ka muid lihasvalusid saab leevendada lihtsate kodus kasutatavate vahenditega, mille abil keha päeva jooksul liikumises hoida. Näiteks saab teha kodus harjutusi lintekspanderi ehk kummilindiga. Samuti aitab õlavöötmevalusid leevendada massaažipall, millega valulikke piirkondi masseerida. Mõistagi võib kõiki treeningabivahendeid kasutada ka lihtsalt füüsilise vormi ja enesetunde parandamiseks,” räägib Kristi Vaiga ja kutsub inimesi ka üheskoos harjutusi tegema. “Sellest võib saada sõpruskonnale tore uus ajaviide ja kui parajasti üksteisele küllatulek kõne alla ei tule, on võimalik veebikaamerate abil siiski kohtuda ja koos võimelda.”

Head Uudised GoodNews