1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Kevadine hooldus ootab: kuidas töödelda terrassi nii, et see kleepuv või laiguline ei jääks
Kevadine hooldus ootab: kuidas töödelda terrassi nii, et see kleepuv või laiguline ei jääks

Kevadine hooldus ootab: kuidas töödelda terrassi nii, et see kleepuv või laiguline ei jääks

Baltimaade suurima puidu jaemüüja Puumarketi Tartu osakonna juhataja Mari-Liis Mihkelsoni sõnul peaks kevadeti terrassilaudasid hooldama ja õlitama, milleks on omad nipid, et töö saaks tehtud kiiresti ning tulemus soovitud. Päris uut terrassi ja mõnda puitu ei tasu aga aastaid üldse puutuda, soovitab Mihkelson.

Päris uut terrassi ja mõnda puitu ei tasu aga aastaid üldse puutuda, soovitab Mihkelson.

Mari-Liis Mihkelsoni sõnul ei tasu päris uut terrassilaudist esialgu viimistlus- või kaitsevahenditega töödelda. „Pigem võiks uuel põrandal lasta aasta-paar ilmastiku käes seista ning selle ajaga põletab päike immutusaine pealmistest puidupooridest välja ja uus viimistlus saab sisse imbuda. Eriti tähtis on see siis, kui tahetakse terrassilaua värvi muuta, vastasel juhul võib algne immutusaine viimistluse tooni muuta ja tulemus jääb kirju,“ rääkis Mihkelson.

Pigem võiks uuel põrandal lasta aasta-paar ilmastiku käes seista ning selle ajaga põletab päike immutusaine pealmistest puidupooridest välja ja uus viimistlus saab sisse imbuda.

„Praegu on hästi populaarne looduslikult halli värvi terrass, milliseks muutub puit ise ilmastiku käes seistes. Näiteks termotöödeldud puit on alguses pruunikas või kuldne, kuid muutub ajaga halliks. Kui hallikas toon meeldib, siis termotöödeldud puit on tegelikult nii vastupidav, et seda polegi vaja tihti hooldada. Kui aga eesmärk on esialgset pruuni tooni säilitada, siis võib materjali paari aasta möödudes peale paigaldust pigmenteeritud ning UV-kaitsega õliga värskendada,“ soovitas Mihkelson.

Kui hallikas toon meeldib, siis termotöödeldud puit on tegelikult nii vastupidav, et seda polegi vaja tihti hooldada.

Lehisest terrassilauda ei saagi mitu aastat töödelda

„Kuna Venemaalt enam Siberi lehist ei tooda, siis kasutatakse selle asemel sarnast Euroopa lehist, mille hele toon muutub ajapikku hõbehalliks. Kuna lehis sisaldab looduslikult väga palju vaiku, siis esimesed paar aastat polegi seda võimalik ega ka vajadust immutada,“ rääkis Mihkelson.

Kuna lehis sisaldab looduslikult väga palju vaiku, siis esimesed paar aastat polegi seda võimalik ega ka vajadust immutada.

„Kui hakata liiga vara õlikihti peale kandma, siis puit ei võta seda sisse ning pind jääb kleepuv. Lehisele sobib hiljem värskendamiseks kõige paremini linaõli. Kui soovitakse aga säilitada looduslikku halli tooni, siis tuleks pind puhastada ja töödelda ilma pigmendita õliga,“ soovitas Mihkelson.

Liiga paks kiht õli jääb kleepuma

Puumarketi Tartu osakonna juhataja sõnul peaks terrassihooldust alustama pinna spetsiaalse vahendiga puhastamisest, et eemaldada vana õlikiht. „Vastasel juhul imbub uus õlikiht materjali ebaühtlaselt ja ka tulemus võib olla laiguline,“ rääkis Mihkelson.

„Rihveldatud lauda on siledaga võrreldes veidi tülikam puhastada, mistõttu eelistavad inimesed järjest enam viimast. Rihveldatud pinna puhul on oluline puhastada ka sooned mustusest ja liivast, mis ei lase õlil pinnale korralikult ligi pääseda,“ lisas Mihkelson.

Rihveldatud pinna puhul on oluline puhastada ka sooned mustusest ja liivast, mis ei lase õlil pinnale korralikult ligi pääseda.

„Peale puhastamist tuleb lasta pinnal ära kuivada ja alles seejärel õlitada. Oluline on, et puu õlist küllastuks, aga liigne õli, mis pinnale läikima jääb, tuleb umbes poole tunni pärast lapiga ära pühkida, muidu võib see jala all kleepuma jääda. Peale esimese õlikihi tahenemist võib vajadusel ka teise kihi lisada,“ rääkis Mihkelson.

Tuleoht – õlise lapiga tuleb olla ettevaatlik!

Mari-Liis Mihkelson sõnul müüakse spetsiaalseid terrassiõlitamise švamme, millele võib ka varre külge panna ning nii saab töö kordades kiiremini valmis kui näiteks pintsliga.

Müüakse spetsiaalseid terrassiõlitamise švamme, millele võib ka varre külge panna ning nii saab töö kordades kiiremini valmis kui näiteks pintsliga.

“Puiduõli kasutades on väga oluline järgida tuleohutust. Õli pealekandmise tekstiilid ja svammid võivad kergesti süttida. Höördumise tagajärel tekib lapi sisse soojus ehk niiöelda anname sellele laengu. Õli kuivab aeglaselt ja kui ainega koos lapp jääb kortsu ja ei saa õhku, siis võib temperatuur tõusta ja lõpuks põlema mina,” mainis Mihkelson.

„Peale tööd peaks õlised lapid ja švammid kas kuivama laotama, hoidma kaanega suletud nõus või vees ning mitte lihtsalt prügikasti viskama, kus need võiks ise süttida,“ hoiatas Mihkelson.

Head Uudised GoodNews