1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. Kas nõudepesumasin aitab vett säästa?
Kas nõudepesumasin aitab vett säästa?

Kas nõudepesumasin aitab vett säästa?

vesi2Küsimus vee säästmise kohta tõuseb sageli teravalt päevakorda ning kahtlemata on tegu nii väga tähtsa keskkonnateemaga kui ka raha kokkuhoiu küsimusega. Seega tekib argipäevastest tegevustest näiteks nõude pesemisel sageli kindlasti mõttekoht, et kas ja milline nõudepesumasin aitab meil vett säästa ja selle kaudu ka keskkonda hoida? Selgitab Expert Tehnikakaupluste turundusjuht Joonas Kulli.

“Vastus eelpool olevale küsimusele on loomulikult “jah”, sest tarbijateadlikult ning nutikalt masinat soetades ja kasutades on võimalik säästa vett väga olulisel määral,” tõdes Kulli ja tõi välja, et uuringutest on selgunud tihti üllatuslik fakt: nõudepesumasinaga pesemine on sageli palju veesäästlikum kui käsitsi.

10 liitrit vs 75 liitrit

“Vee säästmine jääb eriti silma energia-ja veetõhusate mudelite puhul, mis võtavad vett sisse väga säästlikult ja nö taaskasutavad seda endas pesuprotsessi vältel. Näiteks on erinevates uuringutes toodud välja, et ühe korra käsitsipesu tarvis võib kulutada isegi kuni 75 liitrit vett, samas kõige veesäästlikumad masinad kasutavad keskmiselt 10-15 liitrit vett pesukorra kohta. See on väga suur vahe, eriti pikema perioodi jooksul,” lisas Kulli.

Tema sõnul tasukski võimalikult väikese veekulu saamiseks eelistada eelkõige Energy Star ja kõrge energiamärgistusega (näiteks AA+++ ) nõudepesumasinaid, sest need võivad säästa kuni 50 protsenti vett rohkem kui tavalised nõudepesumasinad. Samuti võtavad eestlaetavad masinad võrreldes pealtlaetavatega vähem vett.

Kui õige ja säästlik masin olemas, siis tuleks Kulli sõnul vee säästmiseks panna masin käima alles siis, kui see on tervenisti täidetud. Siin on siiski kaks tähelepanu nõudvat momenti – masin ei tohiks olla ülekoormatud ning suuremad nõud tuleks asetada tahapoole ja külgedele.

“Kui suured taldrikud on eespool, siis võivad nad takistada veel pesuainet jagajasse viimast ja seega jäävad nõud mustaks ning need tuleb uuesti üle pesta. Oluline on ka panna tähele, et nõud tuleks enne masinasse asetamist suurematest jäätmetest puhtaks pühkida, kuna need võivad muidu masinat ummistama ja koormama hakata. Lisaks tuleks mõelda õigele pesuainele, mis peaks olema võimalikult efektiivne vältimaks nõude mustaks jäämist ja seetõttu korduvpesu,” tõi Kulli välja.

Tee programmid selgeks

Kui masin on täidetud ja pesuvalmis, tuleks Kulli sõnul põhjalikult tutvuda masina pakutavate programmidega, mis sageli võimaldavad pesta pesu lühemate tsüklite ja väiksema veekuluga. Erinevad uuringud on näidanud, et vaid kolmandik inimestest on oma nõudepesumasinate kasutusjuhendid läbi lugenud ning ligi 80 protsenti kasutab sisuliselt vaid ühte või kahte programmi. Seetõttu on ilmselge, et kasutajatel on nutika ja teadliku tegutsemise korral võimalik vett ja energiat säästa veelgi enam.

Pärast pesu on aga veel üks hea nipp, mida võiks meeles pidada. “Selle asemel, et lasta elektrilisel ventilaatoril või kuumusel nõusid kuivatada, ava võimalusel lihtsalt uks. Enamikes masinates on vesi nii kuum, et see aurustub seejärel väga kiiresti. Nii on võimalik säästa isegi kuni 15 protsenti kogu pesuprotsessile kulunud elektrienergiast,” tõdes Expert Tehnikakaupluste turundusjuht Joonas Kulli.

Keskkonnaamet on oma kodulehel samuti juhtinud tähelepanu, et võimaluse ja vajaduse korral tuleks meeles pidada, et uued pesu- ja nõudepesumasinad kasutavad vanematest tunduvalt vähem vett ja elektrienergiat. Ühe nipina soovitab veel amet, et pesu või toidunõude pesemisel täida masin lubatud hulga pesu- või nõudega, kuna poolikult täidetud pesumasin kulutab sama palju vett, kui täielikult koormatud masin.

Head Uudised GoodNews