1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. INTERVJUU! Noor Tartu naine kutsub naisi kodanikualgatuse korras ennast kaitsma
INTERVJUU! Noor Tartu naine kutsub naisi kodanikualgatuse korras ennast kaitsma

INTERVJUU! Noor Tartu naine kutsub naisi kodanikualgatuse korras ennast kaitsma

katiTartus elav Kati Rannamees, keda võib sageli kuulda ja näha massiimmigratsiooni vaidlustavatel miitingutel, on algatanud naistele mõeldud koolituse Femini Re.Act Estonia, mis on tema sõnul ellu kutsutud selleks, et praeguse poliitilises olukorras anda inimestele ja eelkõige naistele võimalus ise ühiskonna turvalisust kontrollida.

Kati, millest selline nimi rühmitusele?

Femini tähistab naist ehk siis koolitused on suunatud peamiselt naistele. Re.Act koosneb kahest osast — Re tähendab taas ja act omab ca 18 erinevat vastet. See on mitmetähenduslik sõna, mis iseloomustab ka meie tegevusi, mis on mitmekülgsed ning eri valdkondadest.

Mida need koolitused endast kujutavad?

Räägime naistele nende õigustest ning anname nõu, kuidas kaitsta oma peret ning meie suurimat vara, lapsi — mida neile rääkida, et võiksite nad rahulikuma südamega kooli või lasteaeda saata või vanaema juurde maale.
Sellised teadmised ei jookse nii või naa mööda külge maha ning iga naine peaks teadma, kuidas end kaitsta ning kuidas rünnaku korral käituda, milliseid enesekaitsevahendeid on olemas ning mida nendega teha. Kuna pole ka saladus, et Eestis kannatavad paljud naised koduvägivalla all, siis anname naistele võimaluse ka sellistes olukordades enda kaitseks välja astuda.

Millised need õpetused võiks konkreetsemalt olla?

Kuidas käituda, mida teha ja kuidas end kaitsta võimaliku rünnaku korral. Mida teha kui näed rünnakut pealt. Kuidas käituda, kui ründajal on nuga või relv. Ehk siis sellesisulised kursused naistele, kes on illegaalsete immigrantide peamine sihtmärk, kui nad peaks käituma nii, nagu paljud eestlased kardavad ja paljud immigrandid hetkel maailmas teevad.

Tegu on siis võimalikest pagulastega kaasnevatest ohtudest lähtuva algatusega?

Riigi poolt töösse kutsutud eksperdid kinnitavad ka fakti, et pagulaste saabudes tekivad teatud turvalisuse riskid ning nende riskide vastu me end kaitsma asumegi. Riik seda antud hetkel teatud otsuseid tehes teha ei soovi, astudes vastu rahva enamuse arvamusele ning inimeste hirmu probleemi pisendamise või koguni ähvardustega alla surudes. Valitsuse rahvavastasus tundub olevat pidurdamatu ning parim, mida sellises olukorras ette võtta, on asuda ise kaitsele.

Kui suur huvi algatuse vastu juba on?

Hetkel ei saa rääkida kas huvi on suur või mitte, sest ühendus on praeguseks vaid mõne päeva tegutsenud, kuid seda saab rääkida juba mõne nädala või kuu pärast. Loodame parimat, sest idee on tõsta naiste turvatunnet.

Naised ei kipu ka praegu väga poliitikasse — miks sina seda teed?

Poliitikast huvitun ma sellepärast, et minu olemus ei saa mitte vaiki olla. Olen elanud välismaal ning seetõttu hindan seda, mis meil siin ja praegu on ja ei lase sel muutuda selleks, mis meile kohe üldse ei sobi. See on tahe inimeste teadlikust tõsta ning innustada neid vastu astuma ebaõiglusele ning ülekohtule. Mitte olema vait ja seda pealt vaatama ning lambukestena kodus valitsust sajatades ning koduseintest eemal oma arvamust välja öelda kartes. Lootes, et kui tulevad valimised, et küll siis kõik muutub. Muuta tuleb põhimõtteid, rohkem tunda huvi meie riigis toimuva vastu ning olla osa ühiskonna kujundamisest. Ärgem laskem seda teha teatud kontingendil, kes arvavad, et neil ongi õigus muuta eestlaste genofondi või muuta meie arusaamu perekonnast kui naise ja mehe ning nende laste liidust. Ma olen lihtsalt eestlane, kes julgeb välja öelda.

Jüri Kukk 

Head Uudised GoodNews