1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. Helkuri kandmine on kõigile kohustuslik
Helkuri kandmine on kõigile kohustuslik

Helkuri kandmine on kõigile kohustuslik

Tallinna Transpordiamet tuletab meelde, et saabunud on sügisene pime aeg ning helkurita jalakäijad ei ole sõidukijuhtidele enam hästi nähtavad. Juhime tähelepanu, et liiklusseadus lausa kohustab jalakäijaid halva nähtavuse korral või pimeda ajal teel liikudes helkurit või valgusallikat kasutama.

Transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhataja Talvo Rüütelmaa selgitas, et sõiduki peatamiseks on vajalik asula sõidukiirusel kuiva teekatte korral vähemalt 25 meetrit ja asulavälisel teel 90-120 meetrit (oleneb lubatud sõidukiirusest) pidurdusmaad. Must ja märg asfalt ning vastutulevate sõidukite tuled teevad jalakäija märkamise veel raskemaks. Lisaks on varastel hommikutundidel ja õhtuti musta jää tekkimise võimalus. Mida varem mootorsõidukijuht jalakäijat märkab seda parem.
Helkur teeb jalakäija lähitulede valgusvihus nähtavaks vähemalt 150 meetri ja kaugtulede valgusvihus vähemalt 300 meetri kauguselt, mis võimaldab ohutult liigelda või vajadusel peatuda. Helkuri puudumisel ja pimedas võib juht näha jalakäijat liiga hilja ning ohutu peatumine ei ole enam võimalik.

Seega ärgem unustagem väikest ja lihtsat helkurit, millest on pimedal ajal ohutuse tagamisel palju abi. Lisaks kinnitavad liikluse monitooringud, et helkuriga jalakäijale antakse sagedamini teed sõidutee ületamiseks, kui ilma helkurita jalakäijale.