1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. HEAD NÕUANDED I Kasuta kodusolemist targalt: 30 nippi suurpuhastuseks
HEAD NÕUANDED I Kasuta kodusolemist targalt: 30 nippi suurpuhastuseks

HEAD NÕUANDED I Kasuta kodusolemist targalt: 30 nippi suurpuhastuseks

Sunnitud kodusolekust võib leida ka positiivset, näiteks võimalust võtta ette kevadine suurpuhastus, milleks muidu on nii keeruline aega leida. Töid tuleb teha nutikalt ja läbimõeldud, selleks jagab nippe K-rauta Tondi kaupluse juhataja Eveli Uibomets.

KÖÖK

1) Köögi seinad, töötasapinnad ja mööbli saad pritsmetest puhtaks kõige paremini nõudepesuvahendiga. Ka köögikapipealsed muutuvad ajapikku rasva ja tolmu seguseks, sedagi mustust on kõige lihtsam eemaldada nõudepesuvahendi ja švammiga.
2) Köögikubu kogub rasva ja mustust, selle puhastamiseks sobivad söögisooda ja nõudepesuvahend.
3) Praeahju puhastamine on tõhusaim aurupuhastajaga, aga leidub ka spetsiaalseid ahjupuhastamise vahendeid, vajadusel võib kasutada soodat.
4) Veekeetjale saab teha katlakivieemaldust söögisooda või sidrunhappega. Liiga kanget lahust ei tasu teha, see võib keetjat kahjustada. Kolmest supilusikatäiest äädikast või sidrunhappest ühe liitri vee kohta piisab. Katlakivi tekkimise ennetamiseks võiks vee pärast iga keetmist kannust välja valada.
5) Isegi kui puhastad külmkappi regulaarselt, võid suurpuhastuse käigus riiulid lahja äädikalahusega üle käia.
6) Enneta ummistusi ja kasuta torupuhastusvahendit. Spetsiaalse vahendi alternatiiviks on sooda ja keev vesi.

VANNITUBA

7) Keraamilise plaadiga pinnad saab pritsmetest puhtaks spetsiaalselt selleks mõeldud kodukeemia või nõrga söögiäädika lahusega.
8) Segisti- ja dušiotsiku puhastamiseks mässi selle ümber äädikalahusesse kastetud froteerätik, lase pool tundi mõjuda, seejärel loputa.
9) Kontrolli silikoonitud pindu – kui seal leidub hallitust, siis sellest enam muud moodi lahti ei saa, kui silikoon välja lõigata ja uus paigaldada.
10) Määrdunud vuugivahed saab kõige tõhusamalt puhtaks söögisooda ja äädikalahuse seguga. Võid selle vuugile kanda vana hambaharjaga, lasta mõned minutid mõjuda ja loputada seejärel puhtaks.
11) Võta lahti äravoolukohad ja eemalda sinna kogunenud juuksekarvad ja muu mustus, pese kõik detailid põhjalikult, desinfitseeri. Vajadusel kasuta ummistuste ennetamiseks torupuhastusvahendit.

VAIBAD ja KODUTEKSTIIL

12) Vaipu klopi õues, seejärel käi need kergelt niiske mikrokiudlapiga üle.
13) Kaltsuvaibad pese pesumasinas õrna pesu programmiga.
14) Pese ka diivani- ja padjakatted, pleedid ja päevatekid ka siis, kui need pole pealtnäha mustad või plekilised. Mööbli- ja padjakatted pane tagasi niiskelt, nii väldid nende kokkutõmbumist kuivamise käigus. Kui diivanikatet eemaldada ei saa, puhasta see tolmuimeja tekstiiliotsikuga. Lisanipina võid kinnitada kanga värvi värskendamiseks otsiku ümber soolalahusega niisutatud marli või katta soolalahuses niisutatud linaga kogu diivani ja seejärel kloppida. Ka aurutolmuimejast on abi, aga eelnevalt veendu, et diivanikate kannatab veega puhastamist.
15) Kui diivanil on lahtised istumis- ja seljatoepadjad, keera need ümber, et kulumine oleks ühtlasem ja kasutusiga pikem.
16) Ära klopi voodimadratsit õues, tänapäevastele vedrumadratsitele see ei sobi. Puhasta madrats mõlemalt poolt tolmuimejaga ning pööra madratsit ringi iga paari kuu tagant. Plekieemaldamiseks vali minimaalse kloorisisaldusega vahend, vett ära madratsile vala.
17) Tekid ja padjad vii õue ning klopi läbi, vajadusel pese masinas. Kui padi on kaotanud oma vormi, vaheta see välja.
18) Pese kardinad vastavalt juhendile, seejärel võid need märjana üles tagasi riputada, et vältida triikimise vaeva.
19) Riidest rulood klopi õrnalt, ribakardinad puhasta esmalt tolmuimeja peenikese otsikuga ja seejärel pese niiske lapiga.

PÕRANDAD

20) Kui põrandaid ka regulaarselt pesta, vajavad need paar korda aastas tõhusamat puhastust, aga erinevad põrandamaterjalid vajavad erinevat hooldust. Näiteks puitpõrandal ei tohi kasutada universaalset pesuvahendit, vaid on olemas spetsiaalsed vahendid nii õlitatud, vahatatud kui lakitud põrandate jaoks. Keraamiline plaat, PVC ja laminaat on vähem pirtsakad, neid võib puhastada kas auruga või kasutada tugevamaid puhastusvahendeid vastavalt nende kasutusjuhendile.
21) Põrandatega koos võiks teha puhastuse ka põrandaliistudele. Puitliistude puhul kehtivad samad reeglid nagu puitpõrandate puhul – neid ei tohi veega üle ujutada, samuti ei sobi neile universaalsed vahendid. Plastliiste võib seevastu puhastada kasvõi nõudepesuvahendiga.

AKNAD

22) Vali akende pesuks tuulevaikne pilvine ilm, mis soosib õige tempoga kuivamist, ennetab triipe ja võimaldab töö tulemust selgemini hinnata. Kasuta aknapesul käte säästmiseks kummikindaid.
23) Ära alusta pesemist klaasist, vaid raamidest. Kasuta selleks nõudepesuvahendit.
24) Akende väga määrdunud välispinnad pese esmalt nõudepesuvahendiga, doseeri vahendit minimaalselt. Seejärel käi aken üle kas spetsiaalse aknapesuvahendi või äädikalahusega, aga kasuta vahendit väga vähe, vastasel juhul hakkab klaas pärast kuivamist päikese käes värviliselt helkima. Akende pesu on märksa tempokam kui selleks on õiged töövahendid – suur švamm, kummiservaga aknakuivataja ja pehme mikrokiust lapp. Kui aken on suur või asetseb ebamugava nurga all, on abiks reguleeritav teleskoopvars. Erinevalt eksiarvamusest ei sobi paber ja ajaleht kuivatamiseksi. Paber jätab klaasile nähtavad ebemed, ajalehepaber annab lisaks ka värvi ja teeb akna kirjuks. Klaasipesu alusta välispinnast ja liigu suunaga ülevalt alla. Kummiservaga aknakuivatajat kasutades tee klaasile kaheksaid – nii ei jää aknale märgatavaid pikitriipe. Kui välispinnad on pestud, liigu sissepoole.
25) Kõige viimaseks tööks võiks jääda aknalaudade pesu. Kui tegu pole lakkimata naturaalse puiduga, on tõhusaimaks ja lihtsaimaks vahendiks tavaline nõudepesuvahend.

KAMIN

26) Klaasist kamina või ahju uks muutub mõnikord nii tahmaseks, et tuld võib läbi selle vaid aimata. Tavaline klaasipesuvahend tahma puhul ei aita, seega võiks soetada kas spetsiaalse kaminaklaasi puhastamise vahendi või kasutada kaminast võetud tuhka – kanna seda märjale lapile ning hõõru klaas puhtaks.

PANIPAIGAD JA KAPID

27) Tõsta riidekapist välja esemed, mis on väikeseks jäänud või mida pole mitu aastat kandnud, paki need kokku ja anna heategevuseks. Tee sama lapsega koos tema toas, otsustage koos, kellele tahate annetada või kinkida mänguasjad, millest ta ise on välja kasvanud.
28) Kui oled riidekapi sisu juba hõredamaks saanud, on seda tunduvalt lihtsam korrastada. Lähene süsteemselt, näiteks pane kokku kas kõik sama liiki riideesemed (T-särgid, lühikesed püksid, kampsunid) või komplekteeri riided selle järgi, mis üksteisega kokku sobivad.
29) Sahtleid ja kappe koristades võta kasutusse väikesed karbid ja keskmise suurusega kastid, mis aitavad esemeid sorteerida ja ennetada uue segaduse teket. Kappides kasuta võimalusel läbipaistvast plastikust kinniseid kaste, nii ei kogu seal asjad tolmu, aga omad ülevaadet, mis ja kus täpselt on. Kui kastid on läbipaistmatud, märgi kleebisega juurde info, mis selles kastis on.
30) Paki hooajariided vaakumkottidesse, see säästab ruumi ja kaitseb riideid tolmu ja koide eest. Kahjurite peletamiseks võid panna kappi kotikese nelgi või lavendliga.

Head Uudised GoodNews