1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. Guinnessi rekordi ootuses! Põnevaimad filmimaailma rekordid
Guinnessi rekordi ootuses! Põnevaimad filmimaailma rekordid

Guinnessi rekordi ootuses! Põnevaimad filmimaailma rekordid

31. jaanuaril jõudis Go3 televisiooni Mart Sanderi viies mängufilm „Dr. Sanderi uneteraapia“. Film räägib unetuse küüsis vaevlevast mehest, kes otsib viimases hädas leevendust kummalisest teraapiakassetist – mis aga viib hoopis vastupidiste tulemusteni.

Filmi saadab ka üks põnev fakt. Nimelt on Mart Sanderi eneseirooniline fantaasiafilm saanud laialdast tähelepanu, kuna see purustab kehtiva Guinnessi maailmarekordi kategoorias ”kõige enam filmis erinevaid rolle sooritanud näitleja”. Filmis näeb lausa 48 erinevat Sanderit.

Kuna Guinnessi rekord on veel vormistamisel, siis senikaua toome sinuni viis väga põnevat filmimaailma puudutavat Guinnessi maailmarekordit, mille nimistusse Sanderi film kohe varsti kuulub.

„The Owner“ (2012) – kõige rohkem režissööre ühes filmis

Ei ole ennekuulmatu, et ühel filmil on mitu režissööri, kuid film “Omanik” viis selle hoopis uuele tasemele. Film jälgib kadunud seljakotti, mis rändab üle maailma ja sellele filmile oma käe külge pannud lausa 25 erinevat inimest. Igal režissööril oli võimalus jätkata lugu oma unikaalsel moel.

Tootmisprotsessi lõpuks oli indie-filmi ülesvõetud viiel kontinendil ja esile tõstetud kohtadest saab mainida ka linnasid nagu Hong Kong, São Paulo ja Kaplinn. “Omaniku” hämmastav hulk režissööre tagas filmile koha 2013. aasta Guinnessi rekordite raamatus.

“Cartoline da Roma” ehk “Postcards from Rome” (2008) – kõige pikim jooks ühes filmis

Kui sa tahad seda järgmist rekordit ületada, siis on sul vaja head paari jalanõusid. 2000ndate lõpus lavastas ja mängis Giulio Base filmis “Cartoline da Roma” ehk „Rooma postkaardid“. Film räägib mehest, kes reisib koos oma koeraga jalgsi läbi Rooma. Base jooksis filmis 1 tunni 14 minutit ja 10 sekundit.

Tema suurepärane võhm sai Guinnessi maailmarekordiametnike tähelepanu ja nad tunnustasid seda filmi ametlikult kui “pikimat filmis jooksmise aega”. Enne “Cartoline da Roma” ilmumist oleksime arvanud, et rekordit hoiab Forrest Gump. Ilmselt on tal veel palju jooksmist teha, kui ta tahab järele jõuda.

„Guardians of the Galaxy“ (2014) – enim ohvreid ühes filmis

“Galaktika valvurid” on üks Marveli filmiuniversumi kõige humoorikamaid filme. Kuid sellest sai ka 2010. aastate keskel kõige suurema ekraanil nähtavate ohvritega arvuga film. Selle suure arvu peamiseks põhjuseks on Xandari lahing. Kulminatiivse konflikti käigus kaotab oma elu umbes 83 000 Nova Corps’i pilooti. Kui see arv liita kokku kõigi teiste filmi jooksul hukkunud olenditega, saadakse kokku 83 871 hukkunut.

Kuna see rekord püstitati esimese “Galaktika valvurite” filmiga, siis on vaieldav, et 2018. aasta “Avengers: Infinity War” on selle ületanud. Jutt on Thanose „sõrmenipsust“, kuid see teeb asja keeruliseks, kuna inimkonna „haihtumine“ ei toimunud tervenisti nähtavalt. Isegi kui „Galaktika valvurite“ rekord ei ole enam number üks, siis oleme kindlad, et filmi kõrge suremuse määr avaldas Thanosele kindlasti muljet.

„The Turning Point“ (1977) ja „The Colour Purple“ (1985) – enim Oscari-nominatsioone ilma Oscarit võitmata

Oscari nominatsioon on uskumatult suur au. “Pöördepunkt”, draama armastusest ja reetmisest balletimaailmas, kogus akadeemialt üksteist nominatsiooni. Peaaegu kümme aastat hiljem sai sama palju Oscareid “Lilla värv”, film paljudest takistustest, mida mustanahalised ameerika naised pidid 1900. aastate alguses ületama. Kuid kumbki film ei saanud ühtegi auhinda.

Kuigi me ei käsitle kõiki 22 nominatsiooni, tasub märkida, millistele filmidele nad kaotasid parima filmi tiitli. “Pöördepunkt” jäi alla “Annie Hallile”, samas kui “The Color Purple” jäi alla filmile “Out of Africa”. Isegi Oscarit võitmata on kaks enim Oscarile kandideerinud draamat end ajalooraamatutesse kirjutatud.

“The Other Side of the Wind” (2018) – pikim mängufilmi tootmistsükkel

1970. aastal alustas legendaarne filmitegija Orson Welles filmivõtteid filmi “The Other Side of the Wind” jaoks. Eksperimentaalse filmi keskmes oli filmitegija, kes töötas lõpetamata filmi kallal, mis enesele teadmata jäi tema viimaseks. See süžee peegeldas lõpuks Welles’i tegelikku elu. Pärast seda, kui filmivõtteid peatati mitu korda finantsprobleemide tõttu, peatati produktsioon 1976. aastaks.

Kahjuks ei jõudnud Welles enne surma (1985. aastal) filmi tootmist lõpule viia. Aastakümneid takistasid juriidilised probleemid filmi valmimist, kusjuures 2010. aastatel töötasid järeltootmisega erinevad inimesed. Lõpuks sekkus Netflix ja andis filmi 2018. aastal välja. Rotten Tomatoes’i 84% hinde järgi otsustades oli see rekordilist 48 aastat ootamist väärt.

Guinnessi rekordi vääriline „Dr. Sanderi uneteraapia“ on eksklusiivselt vaadatav Go3 televisioonis.

Head Uudised GoodNews