1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Ekspertide nõuanded: hoidke oma taimed talvel elujõulisena
Ekspertide nõuanded: hoidke oma taimed talvel elujõulisena

Ekspertide nõuanded: hoidke oma taimed talvel elujõulisena

Kuna sügis hakkab kohe lõppema, siin on praktilised nõuanded, kuidas aidata oma aeda üle talve. Plant-I-Boost teadus- ja arendustegevuse spetsialist ning biotehnoloog Alise Ose jagab kasulikke nippe, et oma aeda külmemaks ilmaks ette valmistada ning püsililli õitsvana ja õnnelikuna hoida.

Foto: Sleep-I-Plants

Sügis on parim aeg ilusa suveaia nimel tegutsemiseks. See on suurepärane aeg püsilillede, põõsaste, viinapuude ja puude istutamiseks, sest temperatuurid langevad ja algavad vihmad, kuid muld on veel suhteliselt soe. Mida iganes kavatsete istutada, soovitab Alise Ose kasutada sügisväetist, mis tagab taimedele hea toitumise. „Madal temperatuur koos niiske ja sooja pinnasega loob suurepärase võimaluse väetisega töötamiseks. Kvaliteetne kõrgema kaaliumisisaldusega väetis stimuleerib juurte kasvu ja tugevdab neid. Nii aitate oma taimedel eesseisvad karmid talvetingimused üle elada ja kevadel varem taastuda,” selgitab Alise Ose. Lisaks lähevad sügisel väetatud taimed kevadel varem roheliseks ja toodavad rohkem õienuppe, mille tulemusena on järgmisel hooajal rohkem lilli, puu- ja köögivilju.

Kvaliteetne kõrgema kaaliumisisaldusega väetis stimuleerib juurte kasvu ja tugevdab neid.

Kuidas kaitsta taimi äärmiselt madalate temperatuuride, kahjurite ja haigustekitajate eest

Sügis võib üllatada soojade päevadega, kuid ööd lähevad aina külmemaks. Äkiline külm, ülimadalad temperatuurid ja vahelduvad sooja- ning külmakraadid põhjustavad taimedele stressi ja võivad kaasa tuua märkimisväärseid talvekahjustusi. Taimede kaitsmiseks on mitu võimalust, näiteks katta muld sügis- ja talvekuudel multšiga. Lisaks soovitab Alise Ose kasutada kaaliumi sisaldavat väetist Sleepy-Plants, mis aitab tugevdada taimede rakuseinu neid paksendades. Ose lisab, et orgaaniliste väetiste, näiteks Sleepy-Plantsi kasutamisel paranevad kasulike mikroorganismide elutingimused, tänu sellele omandavad mitmeaastased põllukultuurid paremini toitaineid, millel on oluline roll taimede kasvus, arengus ja tervises.

Foto: Sleep-I-Plants

Loodusliku väetise kasutamise eelised

Mõned inimesed arvavad, et keemilised väetised on kahjurite ja haigustekitajate vastu võitlemisel tõhusamad, kuid samas võivad need keskkonnale negatiivselt mõjuda. Enamasti ei suuda taimed kõiki keemilistes väetistes sisalduvaid toitaineid omastada, mistõttu kemikaalid kanduvad veekogudesse ja saastavad neid – sama vett, mida me hiljem oma igapäevaelus kasutame.

Looduslikud väetised on samas biolagunevad, jätkusuutlikud ja keskkonnasõbralikud – need on meile ja meie planeedile paremad. Vastupidiselt keemilistele väetistele suurendavad looduslikud väetised mulla orgaanilist ainet ja parandavad selle struktuuri. Lisaks parandab orgaaniliste väetiste kasutamine kasulike mikroorganismide elutingimusi, mida peetakse taimede tervisele ja kasvule kasulikuks. „Väetiste puhul on väga oluline hoida õiget tasakaalu. Loodusliku väetisega on väga raske üle väetada ja oma taimi kahjustada. Orgaanilised väetised on aeglaselt vabanevad kauakestvad tooted, mistõttu ei pea oma taime regulaarselt väetama, sest see annab paariks kuuks ühtlase toitainevaru,“ selgitab Alise Ose.

Orgaanilised väetised on aeglaselt vabanevad kauakestvad tooted, mistõttu ei pea oma taime regulaarselt väetama.

Foto: Sleep-I-Plants
Head Uudised GoodNews