1. Avaleht
  2. Vaba Valgevene heaks
  3. Eestis elav valgevenelanna Yulia Rebase: Valgevene revolutsioon on naise nägu
Eestis elav valgevenelanna Yulia Rebase: Valgevene revolutsioon on naise nägu

Eestis elav valgevenelanna Yulia Rebase: Valgevene revolutsioon on naise nägu

Täna, 10. detsembril, rahvusvahelisel inimõiguste päeval avaldavad Eesti Naistoimetajad solidaarsustoetust Valgevene vapratele ajakirjanikele, eriti naisajakirjanikele ja kõigile, kes peavad jätkuvalt võitlust demokraatia eest Valgevenes.

Valgevenelased on juba neli kuud rahumeelselt vägivalla vastu protestinud. Nõutakse sõnavabadust, poliitvangide vabastamist ja repressioonide lõpetamist, aga ka iseennast presidendiks kuulutanud Aleksandr Lukašenka tagasiastumist. Streigivad töölised, arstid, kultuuritegelased, sportlased, üliõpilased jpt. Rahulikke proteste suruvad võimud maha kummikuulide, veekahurite, pisargaasi ja valgus-müra granaatidega. Miilitsajaoskondades pekstakse ja piinatakse inimesi ning kohtud vorbivad ebaseaduslikke süüdistusotsuseid.

Fotograafi ja ajakirjaniku ametid on ühed suurema riskitasemega elukutsed, 14 ajakirjanikust on  tänaseks on endiselt vahi all 5, kellest 4 on naised.

 „Valgevene revolutsioon on naise nägu,“ ütleb Eestis elav valgevenelanna Yulia Rebase. „Naised seisavad vapralt vägivalla vastu – ajakirjanikud teevad protestidest reportaaže ja salvestisi, tuhanded käivad rahumeelsetel marssidel, naisarstid teevad vabatahtlikuna tööd nii protestide ajal kui ka kinnipidamisasutuste juures.“

Hiljuti pidasid võimud kinni ja saatsid eeluurimisvanglasse kolm Valgevene naisajakirjanikku, kes täitsid oma ametikohustusi. Portaali TUT.BY ajakirjanik  Katsiaryna Barysevich peeti kinni 19. novembril seoses kriminaalasjaga, väidetavalt meditsiiniliste saladuste avalikustamise eest – ta tsiteeris artiklis arsti sõnu alkoholi puudumise kohta maskides tundmatute isikute poolt surnuks pekstud Raman Bandarenka veres, vastupidiselt võimude avaldatule. Telekanali Belsat ajakirjanike Katsiaryna Andreyeva ja Darya Chultsova vastu on pärast nende otseülekannet, kuidas 15. novembril Minskis kasutasid julgeolekujõud meeleavaldajate laialisaatmiseks karme meetmeid, algatatud kriminaalasi avaliku korra raskelt rikkuvate aktsioonide korraldamise eest.

Valgevene ajakirjanike assotsiatsiooni andmetel on alates 2020. aasta algusest registreeritud üle 500 repressioonijuhtumi ajakirjanike suhtes. Presidendivalimiste järel on represseeritud ligi 30 000  inimest, kellest 156  on tunnistatud poliitvangideks. Üheksa inimest on surnud.

Eesti Naistoimetajad toetavad Valgevene Ajakirjanike Assotsiatsiooni:

  • vabastada viivitamatult vahi alt ajakirjanikud Katsiaryna Barysevich, Katsiaryna Andreyeva (Bakhvalava) ja Daria Chultsova ning lõpetada nende kriminaalvastutusele võtmine;
  • lõpetada kriminaalvastutusele võtmine ja vaadata läbi kohtuotsused ajakirjanike ja teiste kodanike haldusasjades, kes on süüdi mõistetud arvamuse avaldamise ja riigis toimuva kohta teabe levitamise eest, mis on tagatud Valgevene Vabariigi põhiseadusega;
  • tuua ajakirjanike ja kodanike õiguste rikkumise eest vastutavad isikud kohtu ette.

Valgevene ajakirjanike assotsiatsiooni avaldust täispikkuses saab lugeda SIIT!

Head Uudised GoodNews