1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. Eesmärkide poole püüdlemine on just see „aju keel”, mis eristab meid loomadest, kes käituvad lihtsalt instinktide põhjal
Eesmärkide poole püüdlemine on just see „aju keel”, mis eristab meid loomadest, kes käituvad lihtsalt instinktide põhjal

Eesmärkide poole püüdlemine on just see „aju keel”, mis eristab meid loomadest, kes käituvad lihtsalt instinktide põhjal

Uue aasta alguses on kombeks endale – ja vahel ka teistele ‒ lubadusi anda. Milline lubaja sina oled?

  • Igavene optimist, kes lubab liiga palju ega jõua neid lubadusi täita, ning kelle planeeritud muutused ei jõua jaanuarist kaugemale.
  • Küünik, kes ei pea kogu sellest asjast lugu – uus aasta on ju lihtsalt hetk järjekordse loojangu ja uue päeva vahel.
  • Natuke mõlemat– sa tahad teha tõelisi muudatusi, aga leiad, et su edu on aastast aastasse muutlik.

Ja ikkagi on uue aasta algus ideaalne võimalus aeg maha võtta ja analüüsida iseennast ning enda eesmärke. Kuidas aga olla kindel, et sa sead endale realistlikud eesmärgid, mis toovad kaasa püsivaid muutuseid, selle asemel, et lihtsalt vooluga kaasa minna ja vältimatult pettumust tunda?

Me kõik oleme võimelised muutuma, oleme kõik programmeeritud uute eesmärkide poole püüdlema!

Küünikutel tasub kõrva taha panna, et isegi kui 1. jaanuar on lihtsalt järjekordne päev kalendris, toob eesmärkide poole püüdlemine uusi arenguid nii meie isiklikku kui ka tööellu ja on ülioluline meie kõigi heaolu jaoks. Ajakirjas Psychology Today ilmunud artiklis rõhutatakse, et eesmärkide poole püüdlemine on just see „aju keel”, mis eristab meid loomadest, kes käituvad lihtsalt instinktide põhjal.

Eesmärkide poole püüdlemine annab tegevust ja aktiveerib ajus mõnualad. Muutuste aktsepteerimine on osa arengust ja kasvamisest – see julgustab kohanema ja aitab näha kaugemale hetkeolukorrast.

See algab sinust endast

Paljud uue aasta lubadused jäävad unarusse, sest sa mängid oma teise „mina” rolli – kedagi, kes ei kurda, kui ta peab tund aega varem üles tõusma, ja ei tunne vajadust asju edasi lükata. Kui sa ignoreerid muudatusi tehes peategelase (enda) iseloomuomadusi, võid sa tahtmatult sattuda olukorda, kus põrumine on paratamatu.

Selgete ja saavutatavate eesmärkide seadmine algab iseenda mõistmisest ja aktsepteerimisest. Eesmärkide püstitamine ja nende suunas töötamine arendab su eneseteadlikkust, mis omakorda suurendab su võimalusi realistlikke eesmärke seada ja saavutada.

Jää positiivseks

Me kõik oleme edukamad, kui meid julgustatakse ja meie positiivset käitumist toetatakse – see pakub kõige kindlamat vundamenti muutusteks, arenguks ja kasvamiseks. Kui sa suudad oma tugevused kindlaks teha ja väärtustad seda, mida sa juba hästi teed, oled sa tugevamas positsioonis uute ülesannete vastu võtmiseks.

Leia inimesed, kes sind aitavad

Mis juhtub, kui sa ei tea, kust alustada? Või kui sa alustad valedel eeldustel? Meil kõigil on ettekujutus endast, mis võib olla erinev sellest, kuidas teised meid näevad. See, kuidas me ennast näeme, võib hägustada meie arusaama eesmärkide tähtsusest ja meie hinnangut nende eesmärkide seadmisel.

Meil võib olla püüdlusi, mis põhinevad ebatäpsel enesenägemisel. See juhib meid täiesti vales suunas ja viib pettumusteni. Mõtle näiteks mõnele valdkonna eksperdile, kes tahab oma meeskonda juhtida. Eesmärk võib seatud olla, aga kas see on realistlik? Kas see soov põhineb arusaamal meeskonnaliikmete tugevustest ja võimetest, või nähakse seda lihtsalt kui järgmist sammu, hoolimata konkreetsete inimese omadustest? Kas inimesed naudivad oma (uut) rolli? Kas nad saavad selle eesmärgi täitmisega hakkama … ja hindavad oma saavutust kõrgelt, kui nad eesmärgini jõuavad?

Õnneks on lahendus olemas. Belbini meeskonnarollide mudel on hästi toimiv meetod, mis aitab suurendada inimese teadlikkust nii enda kui teiste tugevatest ja nõrkadest külgedest ning võimaldab seeläbi oma tugevusi tööl parimal moel rakendada. Belbini meetod põhineb inimese enesehinnangul ja teistelt küsitaval tagasisidel. Just see viimane pakub võimaluse leida üles oma varjatud tugevused, oskused ja võimed.

Jaga oma ideid ja suurenda oma võimalusi edu saavutada

Eesmärgid ei ole ainult inimesele endale – need aitavad ka suhteid luua. Me saame otsida inimesi, kes tahavad sama eesmärgi nimel pingutada, küsida neilt tagasisidet ja julgustust ning saada inspiratsiooni neilt, kes on sarnased eesmärgid juba varasemalt saavutanud.

Kui meeskond peab tegema ühise eesmärgi nimel koostööd, on edu kõige tõenäolisem siis, kui need eesmärgid on ühildatud isiklike eesmärkidega. See tähendab, et on tähtis välja uurida (selle asemel, et eeldada), mille nimel iga inimene meeskonnas töötab, mida ta isiklikult soovib saavutada.

Kas sina oled küünik, optimist või realist? Mis on sinu uue aasta lubadused sinu ja su meeskonna jaoks? Kuidas sul läheb lubaduste täitmisega?

Mats Soomre, Belbin 

Mats Soomre on KoostööKunstiKool Belbin Eesti asutaja ja treener ning Belbini meeskonnarollide atesteeritud esindaja Eestis. Ta on kahekümneaastase aktiivse kogemusega treener, kes on läbi viinud pea tuhat erinevat treeningut ja koolitust.

Head Uudised GoodNews