1. Avaleht
  2. Reis&Puhkus
  3. EAS-i küsitlus: soov välisreisile minna siseturismi ei ohusta
EAS-i küsitlus: soov välisreisile minna siseturismi ei ohusta

EAS-i küsitlus: soov välisreisile minna siseturismi ei ohusta

Kui mullu suvel käis Eestis vabaajareisil 73% eestimaalastest, siis sel suvel teeb tõenäoliselt mõne sisereisi 80% (sh 52% vastas „kindlasti“ ja 29% „pigem jah“), selgus EAS-i küsitlusest.

„Viimaste kuude turismistatistikas on siseturismi osakaal tavapäraselt 40 protsendilt tõusnud rohkem kui 70 protsendini. Kuna Lätist ja Soomest tuleva turismi teel on veel üksjagu takistusi, võib prognoosida, et ka see suvi tuleb üpris siseturisti nägu,“ ütles EAS-i turismiarenduskeskuse direktor Liina Maria Lepik.

„Kliente võidavad kindlasti need ettevõtted, kes on kogu kliendikogemuse ulatuses läbi mõelnud viirust vältivad lahendused ning neid ka märgisega „Siin on turvaline“ turundavad,“ lisas ta.

Altimad on sisereise tegema needsamad inimesed, kes reisisid Eestis rohkem ka mullu suvel: nooremad vanusegrupid, kõrgema sissetulekuga inimesed ja eestlased. Kaks kolmandikku arvab, et kulutab Eestis reisimisele tõenäoliselt sama palju kui mullu, 14% kulutab tõenäoliselt rohkem ja kümnendik vähem kui eelmisel suvel. Kümnendikul arvamus puudus.

Ööbimiskohana eelistab kolmandik reisikavatsusega inimestest tasuta ööbimist (tuttavate juures, suvilas jms), kolmandik on valmis kasutama erinevaid ööbimiskohti. Viiendik plaanib hotelli või spaahotelli, 6% puhkemaja, 3% külalistemaja või hostelit. 6% plaanib teha vaid ühepäevareise.

Kolmandik inimestest, kes tõenäoliselt ei tee sel suvel sisereise, tõi selle põhjuseks rahapuuduse. Viiendik tõi välja viirusohtu, viiendik kehva tervist ja samuti viiendik välisreisi eelistamist. Vähem nimetati põhjustena ka ajapuudust, vajadust kellegi eest kodus hoolitseda ning samuti seda, et Eestis reisimine ei huvita. Sealjuures nimetas sisereise mitte plaanivate inimeste seas eestlastest välisreiside eelistamist kümnendik, muudest rahvustest aga kolmandik.

Pool vastanutest kavatseb küll tänavu võimaluse korral välismaale reisida, kuid Eestis reisimist mõjutab see vähe. 8% ütles, et kui võimalik, kavatsevad nad reisida välismaale ja seetõttu reisivad Eestis vähem kui eelmisel aastal samal ajal, st juunist detsembrini. 44% ütles, et kui võimalik, kavatsevad nad küll reisida välismaale, kuid see ei mõjuta Eestis reisimist. Kolmandik ei reisi tavaliselt nagunii välismaale ja viiendik ei osanud veel oma välisreiside plaanide kohta öelda.

Neljandik vastanutest peab tõenäoliseks sel aastal Läti või Leedu külastamist, 16% Soome ning kümnendik Venemaa, Valgevene või Ukraina külastamist, 7% Rootsi, Norra või Taani külastamist ja 17% muude Euroopa riikide külastamist.

Head Uudised GoodNews