1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Anna oma panus: kuidas alustada digikoristust?
Anna oma panus: kuidas alustada digikoristust?

Anna oma panus: kuidas alustada digikoristust?

16. märtsil toimub ülemaailmne digikoristuspäev ning Elisa kutsub kõiki ühinema digitaalse kevadpuhastusega vabanemaks ebavajalikust digiprügist, sealhulgas e-mailidest, rakendustest, fotodest, videotest. Elisalased näitavad eeskuju koristades seadmetesse ja serveritesse kogunenud digikeltsa reedest kuni pühapäevani ning kutsuvad üles kõiki Eesti elanikke digikoristustalgutel osalema.

“Meie igapäevaelu on üha enam digitaalne, kuid sageli ei pööra me tähelepanu seadmetesse või pilve kogunenud digiprügile. Ülemaailmne digikoristuspäev annab võimaluse teha digitaalne kevadpuhastus ja aidata kaasa puhtamale digikeskkonnale,” rääkis Elisa haldusüksuse juht Meelis Jurn. Ta lisas, et Elisas toimub digikoristus juba mitmendat aastat.

Meie igapäevaelu on üha enam digitaalne, kuid sageli ei pööra me tähelepanu seadmetesse või pilve kogunenud digiprügile. Ülemaailmne digikoristuspäev annab võimaluse teha digitaalne kevadpuhastus ja aidata kaasa puhtamale digikeskkonnale.

Rahvusvahelise digikoristuspäeva raames esitas Elisa väljakutse tuhandele töötajale, julgustades neid korrastama e-posti, võrgukettaid ja isiklikke seadmeid. “Digiprügi tekib igal eestlasel, nii kodus kui ka tööl, arvutis või nutitelefonis,” toonitas Elisa jätkusuutlikkuse valdkonna juht Aigi Kukk. Ta tõi välja, et digiprügi teadvustamine ning sellest vabanemine aitab järjest kasvava andmemahu ajastul suhtuda digitaalsesse keskkonda vastutustundlikult.

Seadmetest ja pilveplatvormidelt andmete kustutamine mitte ainult ei vähendada tarbetut energiakulu, vaid võimaldab samal ajal kasutada seadmeid mugavalt ja organiseeritult. “Igapäevane tehnoloogiaseadmete kasutamine on Elisas iseenesestmõistetav, seega on aeg-ajalt vajalik oma töövahendid üle vaadata ning mõelda läbi enda jaoks toimiv süsteem,” lisas Kukk. “Regulaarne digiprügi koristamine tagab ülesannete lahendamise sujuvuse ja loob efektiivse töökeskkonna.“

Digikoristusel osalemiseks ei pea piirduma vaid tööseadmetega, vaid üle tasub vaadata ka kõik isiklikud seadmed ja teha puhastus. Elisa annab omalt poolt ka lihtsad juhised, kuidas sellega alustada.

Kuidas alustada seadmetuulutust?

  • Kustuta kõik ebavajalikud rakendused. Vali välja ja kustuta kõik rakendused, sh mängud, mida sa pole viimasel ajal kasutanud, või oled kokku kasutanud vaid paaril korral. Ole enda vastu aus.
  • Kustuta duplikaadid või kasutud failid. Vaata üle, millised failid su arvutis on vajalikud ning ülejäänud kustuta. Arhiveeri olulised failid.
    Arvutis on kasutuid faile palju, tee tühjendust järkjärguliselt ning samal ajal tööta välja süsteem, kuidas tulevikus faile enda jaoks loogiliselt talletada.
  • Sorteeri fotod ja videod. Vaata üle fotod ja videod ning kustuta mittevajalikud ja duplikaadid. Soovitud pildid ja videod võid salvestada pilve. Tänu sellele saad vabastada kümneid gigabaite väärtuslikku salvestusruumi. Kuid jälgi, et pilve ja muu
    seadme fotod ja videod ei kattuks.
  • Vähenda automaatseid allalaadimisi. Kontrolli seadistusi automaatsete allalaadimiste ja värskenduste jaoks. Mõtle, milliseid faile on oluline salvestada ning mida tegelikult ei ole vaja arvutisse laadida.
  • Tühjenda prügikastid. Arvutites ja nutiseadmetes on sageli mitu prügikasti, näiteks töölaua prügikast ja e-posti prügikastid. Tühjenda neid,
    et vabastada salvestusruumi.
  • Jälgi hoolikalt oma meili. Korista oma postkasti regulaarselt. Kustuta vanad e-kirjad, millel puudub tähtsus ja loobu ebavajalikest uudiskirjadest.

Ülemaailmse digikoristuspäeva kohta saab lisaks lugeda siit.

Oma jätkusuutlikkuse strateegia kujundamisel lähtub Elisa ÜRO säästva arengu eesmärkidest ning kõik keskkonnasäästlikkuse tegevused on kannustatud teaduspõhiste kliimaeesmärkide sihtidest.

Head Uudised GoodNews