1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Ajas tagasi või hoopis edasi? 6 põhjust, miks nuppudega telefon on aktuaalne tänaseni
Ajas tagasi või hoopis edasi? 6 põhjust, miks nuppudega telefon on aktuaalne tänaseni

Ajas tagasi või hoopis edasi? 6 põhjust, miks nuppudega telefon on aktuaalne tänaseni

Mailiis Ploomann
Mailiis Ploomann

Turu-uuringufirma GfK Retail & Technology andmetel müüdi Eestis tänavu jaanuaris 28 600 mobiiltelefoni, millest 4600 ehk iga viies oli kõnetelefon. Uue Nokia 3310 peatse turule tuleku valguses on asjakohane meelde tuletada eeliseid, mis kaasnevad justnimelt kõnetelefoni omamisega. Vaatame, miks peaks üldse keegi veel eelistama nuppudega telefoni kordades suurema funktsionaalsusega nutitelefonile?

Elisa tooteturunduse osakonna juht Mailiis Ploomann toob välja, et tihti ostetakse nuppudega telefon lisaks kasutusel olevale nutitelefonile. „Kuigi niiskuskindlaid nutiseadmeid on täna valikus juba palju, siis põrutuskindlus võib tähendada stiilis ja disainis suuri kompromisse. Nutitelefon ostetakse tihti aksessuaarina ja hingele ning nendeks situatsioonideks, mis võivad seda hinnalt väärtuslikku seadet ohustada, valitakse kõnetelefon.“ Seega pole nuppudega telefon sugugi mitte ainult vanema generatsiooni jaoks vajalik ning selle omamist tasub kaaluda ka aktiivsete eluviisidega inimestel või neil, kes soovivad kasutada vahelduseks vaid telefoni põhifunktsiooni – helistamist. Nuputelefon on hea lahendus ka tavapäraselt nutitelefoni kasutavatele lastele, sest just õue mängima mineku ajaks võiks lapsele taskusse pista pigem pikalt kestva nuputelefoni.

Millised täpsemalt on siis nuputelefoni eelised:

1. Nupuga telefon nutitelefoni töövarjuks

Nutitelefon on üha enam mitte ainult tarbeese, vaid ka aksessuaar. Samas pole kõige uuemate nutitelefonide omamine sugugi odav lõbu. Tahes tahtmata võib tulla ette olukordi, kuhu parema meelega tippklassi nutitelefoni kaasa ei võtaks, kuid siiski on vaja kättesaadav olla. Näiteks sportlaste, mehaanikute või kalastajate jaoks ei ole mõistlik pea tuhande eurost nutitelefoni töö või hobiga tegelemisel põuetaskus hoida. Sellistes oludes tuleb appi kõnetelefon, mille hävimine ei too kaasa nii suurt väljaminekut.

2. Aku kestab kauem

Nuputelefonide kindel eelis nutitelefonide ees seisneb selles, et kuna nende jõudlus on väiksem ning nendega pole võimalik nii paljusid erinevaid toiminguid teha ja nii kestab aku oluliselt kauem. Vahel lausa päevi kauem kui nutitelefonil. Uue Nokia 3310 aku peaks esialgsetel andmetel kestma ooterežiimis lausa kuu aega ning võimaldama selle aja jooksul 22 tundi kõneaega. Matkates või muude ekstreemsete tegevuste tegelemisel on see igati oluline faktor.

3. Võõrutusravi nutimaailmast

Lisaks sellele, et nuputelefon on vastupidav, pakub see võimalust ennast online-maailmast välja lülitada. Tänaseks on palju inimesi, kes võtavad reisile minnes kaasa vaid kõnetelefoni, et ei tekiks kiusatust puhkamise asemel tööasju teha või lainete asemel sotsiaalmeedias surfata. Eksootilisemate sihtkohtade puhul pakub südamerahu ka see, et kui telefon peaks ära varastatama, siis ei ole tegu kannihinnalise nutitelefoniga.

4. Tagavaratelefon alati omast käest võtta

Nuputelefon on heaks tagavaraks, kui kasutusel oleva nutitelefoniga peaks midagi juhtuma. Telefoni varguse või remonti minemise korral on hea, kui teine telefon on sahtlis ootamas. Nii saab kindel olla, et ükski oluline telefonikõne ei jää tegemata. Uue töökindla nuputelefoni saab sageli osta juba vähema kui 50 euroga. Uus Nokia 3310 hakkab näiteks maksma 49 eurot.

5. Parem isiklik turvalisus

Eraldi saab esile tõsta ka seda, et skeptilisemad telefoniomanikud kasutavad kõnetelefone turvalisuse pärast. Nutiseadmed koguvad iga toiminguga kasutajate kohta infot, et oma teenuseid paremaks muuta. Osad kasutajad on just seetõttu jäänud nuppudega telefonidele truuks, et need ei salvesta infot omaniku toimingute kohta ning mobiilse interneti puudumise tõttu ei saa seda ka jagada. Samuti pole nuppudega telefonides reklaame ega tüütuid teavitusi selle kohta, et keegi teeb sotsiaalmeediasse postituse.

6. Tagasi „päris“ maailma

Nutiajastul on üha suuremaks probleemiks see, et silmast-silma suhtlemise või isegi helistamise asemel sirutub käsi nutitelefoni järele ning suhtlemine toimub üha enam läbi erinevate sotsiaalmeedia kanalite. Agaramatel nutitelefoni kasutajatel on tekkimas Pavlovi koera efekt, kus iga väiksemgi telefonihelin või säuts nõuab tähelepanu ning seega võivad jääda kuulmata ümbritsevate inimeste tähtsad uudised.

Head Uudised GoodNews