1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Külmiku müüdid: kuidas hooldada külmkappi õigesti?
Külmiku müüdid: kuidas hooldada külmkappi õigesti?

Külmiku müüdid: kuidas hooldada külmkappi õigesti?

Just nüüd on tagumine aeg koristada ja puhastada külmik ja sügavkülmik, et talveks hoidistele mõnusasti ruumi teha. Samsung Eesti koolitusjuht Alari Pennar lükkab ümber suurimad müüdid, mis külmiku puhastamisega kaasas käivad.

Külmikut ja sügavkülmikut saab puhastada ka väljalülitamata

Võib tunduda küll lihtsam külmkappi väljalülitamata puhastada, siis seda tuleks ikkagi esimese asjana teha. See mitte ainult ei hoia kokku energiat, vaid võimaldab ka jää ja niiskuse täielikku eemaldamist ning väldib võimalikke elektriõnnetusi.

Uksetihendeid ei ole vaja puhastada

Külmiku uksetihendid on bakteritele ja hallitusele meeliskohtadeks, sest koguvad tihti niiskust ja toidujääke. Kui tihendeid regulaarselt ei puhastata, võivad need kaotada elastsuse ning see tekitab omakorda uusi probleeme, näiteks ei jää uks korralikult kinni ning külmkapp neelab seetõttu rohkem energiat.

Kui tihendeid regulaarselt ei puhastata, võivad need kaotada elastsuse ning see tekitab omakorda uusi probleeme, näiteks ei jää uks korralikult kinni ning külmkapp neelab seetõttu rohkem energiat.

Külmiku puhastamiseks sobivad kõige paremini tugevad keemilised puhastusvahendid

Tegelikult võivad tugevad keemilised puhastusvahendid jätta lõhnu, mis võivad tungida toidu sisse. Seetõttu on turvaline ja efektiivne vahend lihtne seebivesi või äädikalahus (1 osa äädikat, 3 osa vett). Söögisooda on samuti suurepärane naturaalne puhastusaine, mis eemaldab plekid ja neutraliseerib lõhnad.

Turvaline ja efektiivne vahend on lihtne seebivesi või äädikalahus.

Külmikus olev jää hoiab selle alati puhtana

Külmikus ja eriti sügavkülmikus võib tõesti jää tekkida, kuid ka bakterid kasvavad seal. Kuna külmikus on niiskust, siis võib see põhjustada hallitust, bakterite kasvu ja ebameeldivaid lõhnu, temperatuurist hoolimata. Seetõttu tuleb külmikut regulaarselt puhastada ning kindlasti tuleks ka üle käia külmikus hoitavad toiduained.

Foto: Freepik

Külmik puhastab ennast, kui seda regulaarselt sulatada

Kahjuks ei vasta ka see tõele. Sulatamine tõepoolest aitab eemaldada jääd ja parandada sügavkülmiku energiatõhusust, kuid see ei tähenda, et külmiku sisemus on puhas. Sulatades on ka oluline lasta külmikul ise sulada ning vajadusel aidata jääd eemaldada mitte-teravate abivahenditega, nii ei saa sügavkülmiku sisemus viga. Kui sügavkülmik on vooluvõrgust, siis on täiesti turvaline sulatusprotsessi kiirendada fööniga.

Sulatades on ka oluline lasta külmikul ise sulada ning vajadusel aidata jääd eemaldada mitte-teravate abivahenditega, nii ei saa sügavkülmiku sisemus viga.

Külmiku puhastamine kord aastas on piisav

Soovitatav oleks külmikut puhastada sagedamini kui kord aastas. Seda võiks teha vähemalt iga paari kuu tagant, et vältida bakterite, toidujääkide ja halva lõhna kogunemist. Regulaarne puhastamine tagab külmiku hügieeni ja tõhususe.

Foto: K-Rauta

Külmiku sisepindu ei pea kuivatama

Kuna jahekapp ja sügavkülmik on niisked kohad, siis on väga oluline pärast puhastamist ka köögimasinate sisemus kuivatada. Kuna niiskus on bakterite ja hallituse kasvulava, siis on kuivatamine pea sama oluline kui puhastamine.

Söögisooda külmikus puhastab külmikut seestpoolt

Söögisooda on suurepärane lõhnaneelaja, kuid see ei puhasta külmiku sisemust. Külmikut tuleb seest ikkagi käsitsi puhastada, kasutades puhastusvahendit ja lappi.

Söögisooda on suurepärane lõhnaneelaja, kuid see ei puhasta külmiku sisemust.

Toiduainete õhukindlad pakendid takistavad külmiku määrdumist

Õhukindlad pakendid aitavad vältida toidu lekkimist, kuid külmikus võivad endiselt koguneda niiskus, hallitus või toidutükid. Seega pakendid ei kaitse külmikut täielikult mustuse või bakterite eest ning puhastamine on endiselt vajalik.

Lisaks hügieenile on külmiku koristus ka suurepärane aeg vaadata üle teiste seas ka kõik moosipurgid ja kastmed, kas kõik ikka söögikõlbulik on ning võib-olla inspireerib see mingit uut retsepti proovima, et vanad lõpud ära kasutada ja külmikusse ruumi juurde tekitada.

Head Uudised GoodNews