Pliidi kasutamise nipid: kuidas keeta lihavõttepühadeks ideaalsed munad?
Kevadine lihavõtte nädalavahetus on ideaalne aeg perega aja veetmiseks ning maitsva pidulaua katmiseks. Selleks, et keeta värvimiseks ideaalsed munad ning pakkuda külalistele hõrgutavaid maitseelamusi, on oluline osata oma pliidiplaati õigesti kasutada. Samsung Eesti koduseadmete valdkonna tootekoolitaja Alari Pennar jagab nippe, kuidas pliidi abil ohutult ja efektiivselt süüa valmistada.
Hoia oma pliit puhtana
Süüa valmistades satub paratamatult pliidiplaadile rasva ning muidu toidujääke. Koristamata mustus võib ühel hetkel kuumeneda nii palju, et see süttib põlema ning sellise olukorra vältimiseks tuleb hoida oma töövahendid puhtana. Pärast toiduvalmistamist lase oma pliidiplaadil jahtuda ning seejärel eemalda jäägid niiske lapi või švammi abil. Kui pliidil on näiteks praadimisest paksem kiht rasva, on hea kasutada puhastamiseks näiteks nõudepesuvahendit, kuna see lahustab rasvaosakesed.
Koristamata mustus võib ühel hetkel kuumeneda nii palju, et see süttib põlema ning sellise olukorra vältimiseks tuleb hoida oma töövahendid puhtana.
Kasuta õigeid potte ja panne
Vaata üle, kas kasutad oma pliiditüübile vastavaid potte ja panne, sest valed köögitarbed võivad toiduvalmistamist segada või lausa pliiti kahjustada. Näiteks tuleb gaasipliidil kasutada tugevaid potte ja panne, et need suure kuumuse käes vormi ei kaotaks ning induktsioonpliidil on oluline kasutada magnetilisi köögitarvikuid ehk nende põhi peab olema kas terasest või malmist. Samuti on oluline, et poti suurus vastaks pliidiplaadi suurusele. Väikse poti kasutamine suurel pliidiaugul raiskab energiat ning tulemuseks võib olla ebaühtlaselt küpsenud praad.
Vaata üle, kas kasutad oma pliiditüübile vastavaid potte ja panne, sest valed köögitarbed võivad toiduvalmistamist segada või lausa pliiti kahjustada.
Enne toidu lisamist lase pliidil soojeneda
Toidu ühtlaseks valmimiseks ja maitsete võimendamiseks on oluline enne toiduainete lisamist pliiti ja panni soojendada. Näiteks lase vesi enne munade lisamist kindlasti korralikult keema, sest nii keevad need ühtlasemalt ning lisaks värvimisele saad neid ka hiljem toidu sees kasutada. Samas tuleb munad enne kindlasti toatemperatuurile tuua, kuna külma muna keevasse vette panek võib koore katki lüüa. Lisaks aitab eelsoojendamine toidu põhjakõrbemise vastu ning vähendab söögitegemise aega, sest toit hakkab pannile lisades koheselt küpsema.
Toidu ühtlaseks valmimiseks ja maitsete võimendamiseks on oluline enne toiduainete lisamist pliiti ja panni soojendada.
Muuda toiduvalmistamine mugavaks
Hoia oma pottide ja pannide sangad pliidiäärest eemal, et vältida õnnetusi. Nii ei saa sa kogemata potti üle ääre kukutada või ennast vigastada. Oluline on ka tõhus ventilatsioon, et vältida liigse suitsu ja auru kogunemist ning tagada õhukvaliteedi puhtus. Toeta segamislusikad ja -labidad pliidi kõrvale eraldiseisvale alusele, mitte ära jäta neid potti. See aitab vähendab õnnetusi ja ülekuumenemist ning aitab säilitada töövahendite kvaliteeti.
Ära kaota valvsust
Toiduvalmistamisel on ohutus äärmiselt oluline ning seetõttu ei tohi oma pliiti mitte kunagi järelevalveta jätta. Kokkamise ajal hoia toidul silma peal ning vajadusel reguleeri temperatuuri või kaane kasutamist. Hoia kergesti süttivad esemed pliidiplaadi äärest eemal ning kui oled söögitegemise lõpetanud, lülita pliit välja ja eemalda pliidilt potid ning pannid. Lisasoojus võib toidu üle küpsetada või lausa põhja kõrvetada. Pärast jahtumist ära unusta pliidi ümbrust koristada!
Toiduvalmistamisel on ohutus äärmiselt oluline ning seetõttu ei tohi oma pliiti mitte kunagi järelevalveta jätta.