1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. KUULA RAADIO 2 SAADET “R2 PULSS” I Kas sul on aknad puhtad? Kõrgtööde ekspert jagab head nõu
KUULA RAADIO 2 SAADET “R2 PULSS” I Kas sul on aknad puhtad? Kõrgtööde ekspert jagab head nõu

KUULA RAADIO 2 SAADET “R2 PULSS” I Kas sul on aknad puhtad? Kõrgtööde ekspert jagab head nõu

Raadio 2 saates “R2 Pulss” tegi saatejuht Robin Juhkental intervjuu kõrgtööde eksperdi, ehitusalpinisti ja Skyproffi tegevjuhi Mihkel Nurmega. Nurm rääkis tööst kõrgustes ja andis nõu, kuidas pesta aknaid.

R2 Pulss: Mihkel Nurm. Foto: GoodNews

Kõrgustes töötamise ohtlikkus on müüt

Nurm selgitab, et tema ettevõtte tööülesandeks on pakkuda teenuseid kohtades, kuhu tavaliselt tõstukite ja tellingutega ei jõua.

„Meie töö on oluliselt raskem, kui lihtsalt katustelt lume koristamine. On vaja ka ehitusalaseid teadmisi,“ ütleb Nurm.

Kõrgel töötamine pole tema sõnul ohtlik, kui sul on õige varustus ja läbitud vajalik koolitus. „Kliendid ei maksa meile selle eest, et töötajad riskiksid enda tervise ja eluga vaid, et töö saaks tehtud ohutult,“ lisab ekspert.

Tööle saamiseks peavad olema oskused ning hulljulgeid tööle ei võeta, kuna nad hakkavad liialt palju riske võtma. „Meile on põhiline, et kui tuled täna kontorisse tööle, siis sa ei pea muretsema, kas midagi kukub pähe või kas põrand kaob jalge alt ära,“ ütleb Nurm.

Tööle saamiseks peavad olema oskused ning hulljulgeid tööle ei võeta, kuna nad hakkavad liialt palju riske võtma.

R2 Pulss: Mihkel Nurm. Foto: GoodNews

Skyproff tegeleb ka ise koolitustega, kus õpetatakse teisi kõrgustes töötavate ettevõtete kollektiive seda turvaliselt ja professionaalselt tegema.

Kõrgustes sõltud paarilisest

Skyproffi tegevjuht ise objektidel väga tihti ei käi, kuid õhinasse läheb ta huvitavate objektide peale ikka. „Praegu on üks selline käsil näiteks Ülemistes – betoonist korstna renoveerimine,“ toob mees näite. Sellise töö juures sõltub kõrgusekartus paljustki sellest, et kas sa usaldad enda varustust ning milline on sinu väljaõpe. Viimast eriti juhul, kui tekib ootamatu olukord. „Kui peaks juhtuma õnnetus või mõni muu ohtlik olukord, siis peab paarilisel olema võimekus enda kolleeg päästa. Väljaõpe peab olema pidev,“ selgitab Nurm.

Kokkuvõtteks võib öelda, et kõrgustes töötamine on ohtlik siis, kui on puudulik varustust ja teadmised. Kergemad libastumised ja marrastused võivad tekkida eelkõige vihma või jääga plekkkatusel. Sellisel ajal tasuks töö üldse pigem edasi lükata, kui on selleks soodsamad ilmastikutingimused.

Kõrgustes töötamine on ohtlik siis, kui on puudulik varustust ja teadmised.

Mihkel Nurm. Foto: Karen Härms

Aknapesu ABC

Käes on kevadhooaeg ja sellega seoses sageneb ka aknapesu tööde arv. „Kõrgemale kui kolmas korrus, tänavatolm väga ei jõua. Siiski aknaid pestes tuleb järgida samuti ohutusnõudeid – pole hea mõte kuulata muusikat, kuna sa ei pruugi enda paarilist kuulda, kui peaks abi vaja minema,“ selgitab ta.

Foto: GoodNews

„Kõige tähtsam aknapesu juures on aknapesu kumm – see teeb akna lõpuks puhtaks ja kuivaks. Tavaliselt ostetakse lihtsalt kõige odavam jäiga kummiga vars, pehme kumm on kindlasti parem,“ soovitab Nurm.

Märja ajalehega akende pesemine on mehe sõnul müüt ja sellega ei peseks ta isegi suvilaaknaid. „Mustusest lahti saamiseks on vaja vett. Vahet ei ole millise nuustiku või harjaga. Akna teeb puhtaks kumm,“ lisab ta.

Kuiv mikrokiudlapp on samuti oluline vahend, kuna ta eemaldab kõik lõplikud jäljed, mis võivad aknale peale jääda.

„Aknapesu puhastusaineid pole vaja. Kumm peab lihtsalt paremini libisema ja mõni kasutab selleks Fairyt. Terve ämbritäie sisse läheb ainult korgitäis,“ soovitab Nurm.

„Aknapesu kui tegevus peaks olema pigem aeglasem ja sujuvam. Ei tohiks rapsida,“ annab ta viimase nipi.

KUULA RAADIO 2 INTERVJUUD!

Head Uudised GoodNews