1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. 7 nippi, kuidas jätta endast hea esmamulje
7 nippi, kuidas jätta endast hea esmamulje

7 nippi, kuidas jätta endast hea esmamulje

Esmamulje tekib esimese 7 sekundi jooksul ja selle ümber muutmiseks kulub hiljem mitu kohtumist. Kusjuures see, mida me konkreetselt esmakohtumisel ütleme, mängib rolli ainult 7%, palju olulisemad tegurid on hoopis kehakeel ja hääletoon, vastavalt siis 55% ja 38%. Siinkohal on lihtne jälgida järgmisi nippe hea esmamulje tekitamiseks.

Tambet Tallo on müügikoolitaja, kes alustas oma karjääri raamatute müüjana Southwestern Advantage programmis, kus ta 2016. aastal suutis  ühe suvega müüa raamatuid 240 000 dollari eest ja tituleeriti selle eest number 1 müügimeheks.

Olles USA-s kaheksal suvel ukselt-uksele raamatuid müünud ja koputanud rohkem kui 25 000 uksele, olen avastanud, et kuna esmamulje loomine on müügitsüklis kõige esimene samm, siis on see ka kõige tähtsam samm. Kui uksest sisse ei lastud, siis polnud üldse oluline, kas oskasin toodet esitleda või vastuväited katta. Hea esmamulje loomise oskus tuleb kasuks igapäevaelus nii tööintervjuule, ärikohtumisele või kohtingule minnes ja sarnased põhitõed peavad paika kõikides olukordades.

1. Ole enesekindel

Enesekindluse tekitamine algab juba enne tegeliku kohtumise hetke. See, kuidas sa ennast tunned on tihedalt seotud sellega, kuidas sa kehaliselt ka reaalselt oled. Kui sa tahad ennast enesekindlana tunda, siis käitu enesekindlalt. Tööintervjuu järjekorras ära istu kössis telefonis Facebook-i vaadates vaid pigem seisa püsti, käed puusas või vähemalt asendis, kus sa hõlmad võimalikult palju ruumi.

2. Kasuta teise osapoole nime

Kuna konkreetsed sõnad esmamulje tekitamisel polegi nii tähtsad, siis räägiks siinkohal ainult ühest sõnast, mis on kõikidele inimestele kõige tähtsam. Sa võid olla kuskil hoopis teises juturingis ja seltskonnas, aga kui keegi teises toa nurgas su nime mainib, siis sa kuuled seda ja su kõrv läheb kikki. Ennast tutvustades proovi kohe ära õppida ka teise osapoole nimi. Kõige lihtsam meetod selleks on kohe teise osapoole nime talle tagasi korrata. Eriti meeldejääv oled siis, kui teisel osapoolel on raskesti meeldejääv nimi ja sina oled see inimene, kes vestluse käigus seda kasutada suudab.

3. Riietu tase ülespoole

Pole midagi ebameeldivamat olukorrast kui oled sündmusele vastavalt alariietunud. Mulle meenub Poolas tudengite raamatuid müüma värbamine, kui üks tudeng nimega Bartosz (nimi on siiani meeles!) tuli kõikidele intervjuudele ülikonnas. Enamus tudengeid käis intervjuudel oma tavariietuses ja kui temalt küsisin, et kas ta on pulma minemas, vastas ta, et riietus ülikonda ainult meie intervjuu jaoks. Loomulikult jättis ta sellega endast mulje, et ta võtab seda protsessi tõsiselt.

4. Hoia silmsidet

Mitte miski ei näita ebaenesekindlust ja närvilisus rohkem, kui vestluses olles silmside mitte hoidmine. Hea silmside ei tähenda ka seda, et pead kogu aeg teisele silma jõllitama, vaid piisab kui hoiad pilku vähemalt kolme sekundiliste perioodide kaupa.

5. Rahulik ja madal hääletoon

Kui me oleme närvis, siis me kipume kiirustama. Raamatuid müües proovisin ennast teadlikult aeglustada ning tundsin tihti ennast justkui aegluubis rääkivat ja tegin lausete vahel pause. Vaatamata sellele ei saanud kõik ikkagi alati aru, mida ma täpselt ütlesin. Pauside tegemine jätab võimaluse ka dialoogi tekkeks. Pea silmas, et sa ei oleks liialt valju ega ka vaikne ning uurimuste kohaselt mõjub ka madalam hääletoon enesekindlamalt.

6. Naerata

See, millise emotsiooniga sa ruumi sisened annab sinust tohutult informatsiooni ammu enne kui sa jõuad midagi öelda. Psühholoogiliselt jätavad naeratavad inimesed endast alati positiivse ja sõbraliku mulje. Kui sulle tundub naeratamine võlts või imelik, siis võid seda isegi harjutada kodus peegli ees. Oma peas võid mõelda, et ma olen sõbralik ja meeldiv inimene ning pole ühtegi põhjust, miks keegi peaks minust teistmoodi arvama.

7. Kindel käepigistus

Ennast tutvustades näitab esimese liigutusena sinu enesekindlust ja proaktiivsust kindel käepigistus. Vahel oli raamatuid müües lausa ebameeldiv, kui mõni pereisa viskas kindla käepigistuse asemel oma käe nagu surnud kala sulle pihku. Samas ei tohi käepigistuse tugevusega ka liiale minna. Kui tööintervjuul on rohkem kui üks inimene, siis anna kätt kõigile ruumis viibijatele.

Kuigi need nipid tunduvad lihtsad ja elementaarsed, siis reaalsuses ka nende rakendamine aitavadki luua sinust head ja meeldivat esmamuljet.

Head Uudised GoodNews