1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. 7 äppi, mis koolilapse telefoni võiks paigaldada
7 äppi, mis koolilapse telefoni võiks paigaldada

7 äppi, mis koolilapse telefoni võiks paigaldada

Täna on ülemaailmne teadmistepäev ning Eestiski tähistab 1. september päeva, mil tuhanded lapsed taas kooliteed alustavad. Kuigi täna on pidupäev ning tõsine õppetöö läheb lahti alles esmaspäevast, on juba täna hea üle vaadata, millised rakendused tasuks nädalavahetusel nutitelefoni tõmmata. Samsung Eesti mobiilidivisjoni juht Antti Aasma reastas seitse vajalikku mobiilirakendust, mis koolilapsel kindlasti telefonis olema peaks. Kuigi noored tõmbavad ka ise telefoni kindlasti hulganisti mänge ja muud arendavat, võiks iga lapsevanem omalt poolt sinna lisada järgmised rakendused.

1. e-Kooli rakendus

Elektrooniline klassipäevik ja infovahetuskeskkond on teinud elu oluliselt mugavamaks nii lapse kui ka lapsevanema jaoks. Arvestades seda, et mobiilne andmeside on tänapäeval piisavalt odav ning lapsed liiguvad palju ringi, on hea kui nad saavad õppimist, tunniinfot ja muud kasulikku kooliga seotut vaadata ükskõik kustkohast. E-Kooli rakendusi on Eestis mitmeid ning koolid kasutavad erinevaid lahendusi, tuntuimad neist on näiteks mKool ja Stuudium.

2. Seletav sõnaraamat / ÕS – 2018

Mugav rakendus, mis ühendab endas nii seletava sõnaraamatu, tänapäeva kirjakeele normi aluseks oleva Õigekeelsussõnaraamatu 2013 – 2018 ning Sünonüümisõnastiku. Rakenduse otsing kasutab Eesti Keele Instituudi andmebaasi ning hõlmab üldjoontes kogu 20. sajandi eesti keele sõnavara. Kui koolinoor harjub seda rakendust kasutama, areneb tema keeletunnetus ja -teadmine ning kindlasti vaatab teda hea pilguga ka emakeeleõpetaja.

3. Eesti linnud / Eesti kalad / Eesti kahepaiksed

Bioloogiaõpetaja lemmikuks saab tõenäoliselt just see õpilane, kes suudab tunnis telefonist lasta väike-kärbsenäpi laulu või kirjeldada hõrnase seljauime. Lindude, kalade ja kahepaiksete määrajaid on huvitav niisamagi lehitseda. Rakendustest leiab Eesti lindude, kalade ja kahepaiksete liigimääraja koos kenade piltide, kirjelduste ja häälitsustega. Eestlaste välja töötatud äppe on mugav kasutada ning need teevad kooliõpilasest kiiresti süvendatud teadmistega loodushuvilise.

4. Elisa Raamat

Kindlaksmääratud kuutasu eest on võimalik lugeda üle 2000 eestikeelse raamatu alates kriminullidest ja lõpetades elulooraamatutega. Peamine on aga see, et iga laps leiab endale sealt sobiva raamatu ning seeläbi süveneb tema kirjandushuvi ja paraneb lugemisoskus. On üsna tavaline, et kui koolis läheneb lugemiskontrolli aeg, on raamatukogud ühest kindlast teosest justkui tühjaks pühitud. Ent selle rakenduse kaudu on ka kohustuslik kirjandus igal ajal kättesaadav ning mis kõige parem – paljud Eesti kirjandusklassikasse kuuluvad teosed on saadaval tasuta, olgu selleks siis viieköiteline “Tõde ja õigus” või Juhan Liivi luuletused.

5. KidEd

Eesti loodud rakendus KidEd on hariduslik nutirakendus nendele, kes mängimise ja muu meelelahutusliku tegevusega telefonis aega niisama surnuks löövad. KidEdi eesmärk on mängulisus siduda õppimisega. Kui KidEd aktiveerida, hakkab see iga teatud aja tagant lapselt küsima arendavaid küsimusi, pakub matemaatikaülesandeid ja äraarvamisharjutusi. Õigesti vastamise korral saab telefoni kasutamist jätkata kuni järgmise ülesandeni. Küsimuste vahelised intervallid, hulk ja raskusastmed on ise valitavad ning rakenduse sisu täieneb pidevalt.

6. GPS-lokaator

Vanematele annab kindlasti südamerahu, kui nad saavad oma võsukeste tegemistel silma peal hoida. GPS-jälgijaid on saadaval mitmeid ning kõik täidavad sama eesmärki – leida üles telefon ja selle küljes olev laps. Tasuta äppidest võiks soovitada näiteks Life360 GPS Trackerit, millesse saab sisestada kogu perekonna ning jälgida sealt, kus keegi parasjagu liigub. Samuti võimaldab rakendus omavahel otse mugavalt suhelda.

7. Ühistranspordi aegade rakendus

Kuna lapsed liiklevad tihti ühistranspordiga, kulub iga koolilapse telefoni ära rakendus, mis kuvab busside, trammide ja rongide liikumisaegu. Tallinna koolilapsele kulub kindlasti ära Tallinna Transport, mis näitab Tallinna ühistranspordiinfot, Tartu koolinoortele on vajalik Mobi Labi valmistatud rakendus nimega Tartu bussiajad. Mobi Lab on loonud ka eraldi äpi Rongiajad, mis sisaldab Eesti liinirongide sõidugraafikuid. Kuid sobilikke rakendusi on teisigi, näiteks Trafi, mis kuvab lisaks väljumisaegadele ja Tallinna ühistranspordi liikumist reaalajas.

Head Uudised GoodNews