1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. 5 NÕUANNET I Kuidas keraamilisel grillil kokata?
5 NÕUANNET I Kuidas keraamilisel grillil kokata?

5 NÕUANNET I Kuidas keraamilisel grillil kokata?

Viimastel aastatel on grillimaailmas laineid löönud keraamilised grillid ehk kamadod. Kamado kodumaaks on Jaapan, kus moodsate keraamiliste grillide eelkäijaid, savist kamadoahjusid, kasutati juba iidsetel aegadel. Tänapäevaste keraamiliste grillide kasuks räägivad nende mitmekülgsus, funktsionaalsus ja loomulikult äratuntavalt efektne väljanägemine. Hansaposti veebikaubamaja tootejuht Kristjan Kull toob välja viis erinevat võimalust, kuidas kamado käesoleval grillihooajal enda kasuks tööle panna.

1. Erinevad tsoonid küpsetavad üheaegselt valmis nii liha kui köögiviljad

Loomulikult saab kamadot kasutada nagu iga grilli, küpsetades toitu otse süte kohale asetatud restil. Kamado suureks plussiks on aga võimalus luua otsese ja kaudse kuumuse abil erinevad grillimistsoonid. Kaudse kuumuse tekitab keraamiline plaat ehk soojusdeflektor, mis asetatakse süte ja grillitava toidu vahele. Eriti mugav on kamados kasutada erinevatel kõrgustel asuvaid küpsetuspindu, mille abil on võimalik valmistada korraga erinevaid küpsemistingimusi vajavaid roogasid. Nii valmivad kamadol näiteks liha ja köögiviljad üheaegselt, ilma et üks neist jääks tooreks või vastupidi, ära kõrbeks. Erinevad kuumustsoonid on kiire ja maitsva grilleine valmistamisel puhas ajavõit.

2. Värske must leib või Napoli stiilis kiviahjupitsa

Vastupidiselt tavagrillile saab kamadot edukalt kasutada õueahjuna ja valmistada selles erinevaid pagaritooteid leivast pitsani, seda just tänu kamado stabiilsele küpsetamiskeskkonnale. Grilli üla- ja alaosas asetsevate ventilatsiooniavade abil on võimalik grilli sisetemperatuuri hõlpsasti reguleerida just selliseks, mida parasjagu küpsetatav roog vajab ja mis eriti hea, saavutatud temperatuur jääb püsima. Ehkki kuumusallikas süte näol on keraamilise grilli alaosas, aitavad keraamilised seinad soojust jagada ühtlaselt kogu grilli ulatuses. Lisaboonusena tekib tänu õhuavadele grilli sees õhuringlus, mistõttu toit valmib ühtlaselt ning jääb mahlaseks ja maitsvaks. Temperatuuri saad valida just sellise nagu soovid, abiks on ka grillil asetsevale temperatuurinäidikule märgitud erinevad tsoonid suitsutamisest küpsetamise, grillimise ja tugeva pruunistamiseni. Nii grilli enda kui ka lisavarustusse kuuluva pitsakivi saad kuumutada kasvõi 400 kraadini, et küpsetada ja nautida tõeliselt autentseid Napoli stiilis kiviahjupitsasid.

3. Madalal kuumusel kaua küpsenud lihatükid nagu rebitud sealiha või lambakints

Kui tavagrillil õnnestub hästi grillida õhemaid lihalõike, šašlõkki või vorste, siis kamado on ideaalne ka suuremate lihatükkide küpsetamiseks. Kaalukamad tükid vajavad korralikuks küpsemiseks madalamat temperatuuri ja pikemat aega ja nende mõlema saavutamine ei ole keraamilise grilliga mingi mure. Pulled pork, suitsused ribid, terve kana ja kasvõi lambakints – mõned tunnid peesitamist grillil ja palun väga, tulemus lihtsalt sulab suus! Kui soovid pikalt küpsetatud lihale anda suitsust tulemust, poeta süte sekka ka suitsutuslaastusid.

4. Keraamilisel grillil valminud pajaroad

Et keraamiline grill on võimeline enda kanda võtma ka tavaahju funktsiooni, saab seal edukalt hautada mõnusaid pajaroogi. Soovi korral võid liha esmalt kõrgemal grillikuumusel paja põhjas pruunistada, seejärel lisa köögiviljad, maitseained, veidi vedelikku ning hauta ilma kaaneta pool tundi, et anda roale mõnusalt suitsune grilliaroom. Kata kaanega ja jätka hautamist 135 kraadi juures umbes 3 tundi, kuni liha mureneb ja pajatäis on podisenud aromaatseks hõrgutiseks. Pika hautamise vahepeal ei ole mingit vajadust grilli juures seista ega seda pingsalt jälgida, piisab, kui aeg-ajalt temperatuuri kontrollida. Toit valmib ise ja saad vahepeal teha muid toimetusi.

5. Hõrk suitsukala või -liha

Nii liha, kala kui kana suitsutamine õnnestub kamados suurepäraselt. Suitsutamiseks kasutatakse otsest kuumust hajutavat soojusdeflektorit, lisaks tuleb mõlemad ventilatsiooniavad seada asendisse, mis hoiab suitsutamiseks vajalikku madalat temperatuuri. Eripärase suitsuaroomi saavutamiseks lisa süte hulka suitsutuslaaste, mida on saadaval õunapuu, tamme kui lepa puidust – parima tulemuse saad katsetades.

Head Uudised GoodNews