1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. 4 väärtuslikku nõuannet, kuidas valida parimat energiasäästlikku tolmuimejat
4 väärtuslikku nõuannet, kuidas valida parimat energiasäästlikku tolmuimejat

4 väärtuslikku nõuannet, kuidas valida parimat energiasäästlikku tolmuimejat

Foto: Samsung

Alates 1. septembrist piirab Euroopa Liit tolmuimejate võimsust ning üle 900W mootoriga tolmuimejaid ei tohi enam müümiseks liitu tuua. Olemasolevad laojäägid tohib veel maha müüa, aga uus regulatsioon ei ole veel põhjus tormata poodi kõige võimsamat saadaolevat tolmuimejat ostma. Samsung Eesti juht Toomas Tiits selgitab, millest sõltub kaasaegse tolmuimeja headus ning mida peaks silmas pidama tolmuimeja valimisel.

1. Jälgi tolmuimeja imemisvõimsust

Tihti maalitakse tolmuimeja peale suurelt tolmuimeja mootori võimsus, ent see, kui hästi masin põranda või vaiba prahist puhtaks tõmbab, sõltub hoopis tolmuimeja imemisvõimsusest.

“Tänapäeval ei ole imemisvõimsus tingimata seotud elektritarbimisvõimsusega ning tootjad töötavad igapäevaselt välja uusi lahendusi, kus väiksema mootoriga tolmuimejad suudavad tekitada võimsa õhuvoo ning rõhu, mille abil tolmu nii sileda põranda kui ka karvase vaiba pealt kätte saab,” selgitas Tiits. “Euroopa Liidu eesmärk ei ole inimesi piiranguga kiusata, vaid hoida kokku elektrienergiat ning samal ajal uute efektiivsete tehnoloogiate kasutusele võtu propageerimine.”

Tolmuimeja võimsust saab kontrollida aparaadi dokumentidest, paljudele on see ka kerele kirjutatud, et seda tuleb tavaliselt otsida.

2. Osta korraliku filtrisüsteemiga tolmuimeja

Ammu on möödas need ajad, kus tolmuimeja imes tolmu ühest otsast sisse ja puhus selle teisest otsast tuppa tagasi. Tänapäevastel masinatel on väljapuhkeava ees filtrid, ent ka nendesse tasub süveneda. Kindlasti võiks olla tolmuimejal HEPA-filter, mis püüab kinni ka väikesed tolmuosakesed, mis võivad astmat ja allergiat tekitada. Moodsatel tolmuimejatel on eraldi ka mootorikaitsefiltrid, mis hoiavad ära mustuse või karvade sattumise süsteemi. Nii säilitab tolmuimeja oma optimaalse puhastusjõudluse.

“Ummistuste vältimine on tolmuimeja puhastusvõimsuse säilitamiseks üks kõige olulisemaid tegevusi,” ütles Tiits. “Niipea kui tolmuimeja tolmukott on liiga täis või filter umbes, langeb tolmuimeja imemisvõimsus ning tulemus on kohe kehvem. Seetõttu tasub jälgida, et tolmukott mahutaks piisavalt, seda tuleks õigel ajal vahetada ning samamoodi jälgida ka filtrite olukorda.”

3. Uuri hoolega lisavarustust

Tolmuimeja lisavarustus pole kindlasti vaid moepärast kaasas või juurde soetatav. Tolmuimeja võimekus sõltub paljuski just lisavarustusest – näiteks võiks aparaadiga kaasas olla eraldi otsikud parketi puhastamiseks, vaipade ja kardinate puhastamiseks ning kitsastest kohtadest tolmu tõmbamiseks. Just otsikud on need, mis määravad õhuvoolu ja vaakumi suuruse, mis on vajalik prügi imemiseks.

“Paljuski on just väikesed asjad need, mis teevad kodu koristamise mugavaks ja samas efektiivseks. Näiteks see, kui pikk on voolujuhe, millisest materjalist on valmistatud rattad ja kas tolmuimejat saab välja lülitada ka käepidemelt,” rääkis Tiits. “Seetõttu tasub neile asjadele juba poes tähelepanu pöörata.”

4. Vali oma koju sobivaim tolmuimeja

“Tegelikult algab iga tolmuimeja valimine pihta sellest, millist kodu ja milliseid pindu tuleb koristada,” ütles Tiits. “Kui kodus on mitu korrust, palju treppe või keerukad käigud, tasub ehk mõelda varstolmuimeja peale, millega on lihtne ringi liikuda. Kui aga majapidamises on lemmikloomad, on lausa kohustuslik soetada tolmuimeja turbootsik, millega karvad igalt poolt kätte saab.”

Kas tolmuimeja on vahetatavate tolmukottidega või kogumiskonteineriga, sõltub Tiitsi sõnul inimese enda eelistustest. “Vahetatavad tolmukotid on ühekordsed ja need maksavad raha, ent tolmu kogumine ja masina hooldus on hügieeniline ja murevaba,” selgitas Tiits. “Konteineriga tolmuimejate puhul tuleb koristamine lõppkokkuvõttes odavam, ent konteinerit tuleks tühjendada võimalusel õues, sest muidu võib osa tolmust ja allergeenidest puhastamise käigus tagasi toaõhku sattuda.”

Head Uudised GoodNews