1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. 4 asja, mida müügimehed sulle ei räägi, kui poest uut telerit ostad
4 asja, mida müügimehed sulle ei räägi, kui poest uut telerit ostad

4 asja, mida müügimehed sulle ei räägi, kui poest uut telerit ostad

Teleri soetamine on suur otsus, sest need võivad olla suhteliselt kallid, uuringute kohaselt ostavad inimesed teleri aga kümneks või isegi enamaks aastaks. Sellest tulenevalt on oluline otsus põhjalikult läbi mõelda ja küsida ka teenindajatelt lisainfot. Samsung Eesti tootekoolitaja German Baranov toob välja neli olulist asja, mida müügimehed tihtipeale ei räägi, kuid mille kohta neilt kindlasti küsida tuleks.

1. Teleritel on protsessorid, mille võimsus on tähtis

Minevikus oli teleril laias laastus üks ülesanne: edastada pilti. Kui tehnikaga on kõik korras, siis protsess ise ei nõua erilist arvutusvõimsust, seega ei vaja see ka protsessorit. Tänapäeval on asjad telemaailmas aga oluliselt keerulisemad. Telerist vaadatakse lisaks traditsioonilistele telesaadetele voogedastusteenuseid ja kasutatakse rakendusi, mis nõuavad telerilt arvutusvõimsust.

„Seetõttu tuleks poes kindlasti teenindajate käes uurida, milline protsessor teleril on ja kui võimas see on. Seda põhjusel, et sellest sõltub, kui sujuv on teleri kasutamine kodus, kui hästi toimivad sellised erinevad rakendused nagu Netflix ja Youtube ning kas telerist saab edukalt mängida sisu näiteks kõvaketta pealt,“ selgitas Baranov. „Erinevad teleritootjad kasutavad teleri arvutusvõimsuse hindamiseks erinevaid väljendeid, nagu Quantum Processor ja muu taoline. Seega gigahertside asemel tuleks poes küsida, kas seadmel on ka piisavalt arvutusvõimsust pisut keerulisemate ülesannete täitmiseks.”

2. Vali pika elueaga ekraanitehnoloogia

Kõik ekraanitehnoloogiad pole võrdsed. Igal neist on kindlad omadused, head ja vead, mida tuleks telerit soetades arvesse võtta. Tihtipeale keskendub sellisel juhul müügimeeste jutt poes resolutsioonile ja ekraani eredusele, mis on muidugi olulised, kuid silmas tuleks pidada enamat, täpsemini seda, kui kaua teleri ekraanitehnoloogia vastu peab.

„Näiteks OLED-ekraaniga teleritel võib esineda probleem, kus üht pilti ekraanil pikka aega näidates võib see ekraanile jälje põletada. QLED- ja LCD-teleritel seda probleemi pole, kuna ekraanis ei kasutada orgaanilisi LED-tulesid, millest tuleb ka nimi OLED,“ lisa Baranov.

3. Vaata, mida saab teleka külge ühendada

Paljude kodudes on juba päris palju erinevaid seadmeid, mida teleka külge saab ühendada, alustades lihtsamatest digiboksidest, lõpetades konsoolide ja kõvaketastega. Seega enne telekaostu tuleks kindlasti mõelda, mida on plaanis sellega ühendada ja kas vajalikud ühenduspesad on olemas.

„Näiteks kasutavad paljud lahendust, kus kõvaketas ühendatakse teleri külge ja vaadatakse sealtkaudu filme või sarju. Sellisel juhul tuleks kindlasti kontrollida, et teleri taga oleks ka USB-pesad, kuhu saaks kõvaketta paigaldada. Samuti tuleks veenduda piisava koguse HDMI-pesade olemasolus, kuna sealkaudu ühendatakse enamasti konsoole või digiboksi,“ selgitas Baranov.

4. Kui suurt telerit sa tegelikult vajad?

Viimaks tasub kaaluda ka seda, kui suurt telerit sa reaalselt vajad. 75-tolline hiigelekraan võib kõlada lahedalt, kuid reaalsuses tuleks teleri suurust valida toa järgi, kuhu see hiljem paigutatakse.

„40-tollisest telekast tuleks istuda 1,5–2,5 meetri kaugusel, 50-tollisest 1,9–3,2 meetri kaugusel, 65-tollisest 2,5–4,5 meetri kaugusel ja 75-tollisest 4,5 meetri kaugusel. Sealjuures tuleks arvestada, et mida kõrgem on teleka resolutsioon, seda lähemal sellele saab istuda kvaliteeti ohverdamata. Nii saab telekast parima vaatamiskogemuse ja kahju silmadele on väiksem,“ ütles Baranov.

Head Uudised GoodNews