1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Viimistlusremondi ABC: väikese remondiga on võimalik ellu kutsuda suuri ja märgatavaid muutuseid
Viimistlusremondi ABC: väikese remondiga on võimalik ellu kutsuda suuri ja märgatavaid muutuseid

Viimistlusremondi ABC: väikese remondiga on võimalik ellu kutsuda suuri ja märgatavaid muutuseid

Väiksema viimistlusremondi või kuude kaupa tegemata koduste kõpitsemiste lõpetamise puhul on tööga alustamine pool võitu.  Kapitaalremont eeldab hulka ressursse – raha, aega ja närve, siis väiksem remont nõuab ennekõike pealehakkamist ja nädala jagu puhkust. Samas on võimalik ka väikese remondiga ellu kutsuda suuri ja märgatavaid muutuseid.

Seinte abil saab elu uue värvi

Seinavärvi muutmine või värskendamine on kõige lihtsam viis anda kodule täiesti uus nägu. Värv peab sobituma nii kodu kui selles elavate inimeste olemuse, iseloomu ja stiiliga, aga arvestama peab ka loomulikku valgust. Värvimuutusega koos on ka hea mõelda, kas peaks muutma ka mööbli paigutust, vahetama välja mõne valgusti või kunstiteose. Niikuinii on tarvis enne värvitöid väiksemad praod ja augud üle pahteldada ja lihvida.

Foto: Freepik

Kui värskenduse käigus on soov ruumi avardada, võiks valida heleda jaheda tooni, samas kui toas napib päikesevalgust, saab seda kompenseerida heleda sooja tooniga. Mida väiksem on ruum, seda ettevaatlikum võiks olla ergaste toonidega, värviarmastajad võiksid kiigata pigem pastelsete toonide poole. Väikestel poe värvinäidistel paistab enamik toone pigem heledamana kui hiljem seinal, seega kahtluse korral võiks eelistada heledamat tooni.

Mida väiksem on ruum, seda ettevaatlikum võiks olla ergaste toonidega, värviarmastajad võiksid kiigata pigem pastelsete toonide poole.

Kui sein saab päris uue pahtli alla või on valitud kallimapoolne värv, siis tasuks sein eelnevalt ka kruntida, nii kulub värvi vähem ja saab tulemus ühtlasem. Värvi on kõige lihtsam seinale kanda rulliga. Suurel pinnal kasutatakse suurt rulli, nurki viimistletakse väikesega. Seina värvi tuleb arvestada vähemalt kahe kihi jagu, aga ergumate värvidega saavutatakse hea tulemus enamasti kolmanda kihi pealekandmise järel. Kui sein on ebaühtlase olemusega ja seda pahteldada ja lihvida pole soovi, siis on sisuliselt ainsaks lahenduseks struktuurvärv või -krohv.

Seina värvi tuleb arvestada vähemalt kahe kihi jagu, aga ergumate värvidega saavutatakse hea tulemus enamasti kolmanda kihi pealekandmise järel.

Kui on soovi, võib toa ühte seina panna ka tapeedi, mõnikord piisab ka vaid paanist või paarist, et toale anda täiesti uus ilme. Tapeedi kohta tasub teada, et suuremustrilised pisendavad ja väikese mustriga avardavad ruumi. Kui ruum vajab optiliselt tõstmist, siis võib kasutada püsttriibuga tapeeti. Samal põhjusel jäetakse tihti ka lae ja seinavärvi või tapeedi vahele laiem valge porte või lai laeliist.

Põranda rolli ei tohi alahinnata

Isegi kui tundub, et seinad määravad ruumi iseloomu, siis pea sama tähtsat rolli mängivad põrandad. Kas need sulanduvad ruumi või eristuvad kontrastselt, on talla all mõnusalt soojad või teevad oma heleda läikega ruumi visuaalselt avaramaks? Põrandakatte valik sõltub maitseeelistuste kõrval ka ootustest mugavusele ja vastupidavusele. Magamis- ja lastetubades võiks eelistada naturaalseid, sooja iseloomuga ja jalale mugavaid materjale, näiteks puitparketti, laudist või korki. Samas näiteks köögis võib valida mõne rullmaterjali, keraamilise plaadi või laminaadi. Kindlasti tasub materjali ja sellele viimistlust valides mõelda vastupidavusele ja hooldusele.

Foto: Freepik

Põrandakatte paigaldamise lihtsus sõltub valitud materjalist. Kui täispuidust lipp-parketi kalasabamustrisse paigutamiseks ja keraamilise plaadi paikasaamiseks võiks leida appi mõne õppinud spetsialisti, siis laminaadi, laud- ja korkparketiga peaks igaüks ka ise hakkama saama. Naturaalne laudis nõuab taas rohkem osavust, eriti tähtis on pöörata tähelepanu nurkadele ja uksekohtadele. Loomulikult tuleks kohe paika panna ka liistud, see töö kipub tihtilugu venima, kuigi ei nõua sugugi palju aega.

Aega ja soovi on, aga tööriistu?

Igaks tööks on vaja mõnd tööriista. Enne selle ostmist tasub endalt küsida, kui sageli ja milleks seda vaja läheb, sest mõnel puhul on targem tööriist rentida, mõnel puhul soetada, mõnel puhul naabri või ühistuga jagada. Üldiselt kehtib põhimõte, et kui plaanis on ühekordne töö, siis tööriistad pigem laenutatakse, aga palju sõltub ka sellest, mida inimene ise teha oskab ja tahab.

Foto: Freepik

Igas kodus võiks olla akutrell, millega auke puurida, soovitatavalt löögiga, et saaks vajadusel kasutada ka betoon- või kiviseina puuri. Seina materjalist sõltuvalt võiks olla varuks puuride ja otsikute komplekt ning erinevad tüüblikomplektid. Mööbli komplekteerimiseks ja muuks otstarbeks võiks olla kodus ka võtmete komplektid: padrunvõtmed, kuuskantvõtmed, lehtsilmusvõtmed ja mõni keskmise suurusega tellitav võti. Üldiselt kulub igas majapidamises ära ka korralik mõõdulint, universaalliim, hea teip, lood, kruvikeerajate komplekt, haamer, näpitsad, lõiketangid ja universaalsem käsisaag.

Ühekordseks väikeremondiks vajalikud tarvikud võiks osta vastavalt vajadusele, neid pole mõtet ette varuda. Tänapäeval pintsleid, rulle, harju pärast remonti enam ei pesta ega säilitata. Põranda ja liistude paigaldamiseks vajaliku elektrisae võiks rentida, samuti vajadusel lihvimismasina.

Kõike küll koju osta pole mõtet, aga kui tööriistu juba ostetakse, siis võiks valida sama sarja tooteid, mille puhul sobib sama aku erinevatele tööriistadele. Lisaks võiks elektrilistel käsitööriistadel olla erinevad vahetatavad otsikud, näiteks otsik saagimiseks ja lihvimiseks.

Head Uudised GoodNews