1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO I Olesja Saue: meil ei ole enam professionaalset elu ja eraelu – me oleme nähtavad 24/7
VIDEO I Olesja Saue: meil ei ole enam professionaalset elu ja eraelu – me oleme nähtavad 24/7

VIDEO I Olesja Saue: meil ei ole enam professionaalset elu ja eraelu – me oleme nähtavad 24/7

Heade uudiste portaal GoodNews uuris Olesija Sauelt, kuidas on võimalik oma digikuvand suvel ära rikkuda. „Me tihti unustame, et meil ei ole enam professionaalset elu ja eraelu – me oleme nähtavad oma kolleegidele, koostööpartneritele 24/7. Kiireim viis, kuidas see just suvel ära rikkuda, on see, kui me ei mõtle, millist muljet me jätame oma piltidega vabal ajal,“ sõnab Saue, et parim indikaator on endalt küsimine, kas ma tahaks, et see pilt oleks Delfi esikaanel. „Kui see on okei, võid panna, kui ei ole, tasuks jätta endale.“

Meil ei ole enam professionaalset elu ja eraelu – me oleme nähtavad oma kolleegidele, koostööpartneritele 24/7.

Seosta oma eraelu professionaalse kuvandiga

Suurimaid vigu, mida tehakse, on see, kui inimene, kes ei ole nähtav sotsiaalmeedias, kuna aega pole ja tööd on palju, on korraga suvel, kui aega käes, hästi nähtav. „Peaks ikkagi läbi mõtlema selle ja näiteks suvel, kui kõik teised puhkavad, ei tasuks hakata ajama liiga professionaalset juttu. Sotsiaalmeedia on osa sinu professionaalsest kuvandist ja sa pead mõtlema, millised osad sinu eraelust saavad seda paremini esile tuua,“ ütleb Olesja Saue ning soovitab oma puhkusest ägedaid metafoore esile tuua ning linkida neid oma professionaalse sõnumiga, et sel moel rikastada oma kuvandit ja anda väärtust ka teistele.

Peaks ikkagi läbi mõtlema selle ja näiteks suvel, kui kõik teised puhkavad, ei tasuks hakata ajama liiga professionaalset juttu.

Milliseid sõnumeid siis ikkagi sobib suvel jagada, uuris GoodNews Sauelt. „Sotsiaalmeedia on loodud selleks, et inimesed hoiaks omavahel inimlikku kontakti, seega suvel väga professionaalset sisu panna ei ole mõtet. Suvel on inimesed rahulikumalt võtmas, mistõttu võiks näidata iseennast ja seda, mis sul silma särama paneb,“ soovitab Saue. Samuti tasub tema sõnul näiteks peale looduses käimist või ägedate inimestega kokkysaamist linkida seda sellega, mida sa professionaalselt teed, sest sellel on mõju. „Mõtle läbi need asjad, mida sa teed ja ole teadlik, et sinu digitaalne kuvand kujuneb igast pisikesest tükikesest, mida sa sotsiaalmeediasse postitad,“ rõhutab Saue ning annab nõu panna meil ennast oma lugeja ja jälgija olukorda ning tunnetada, kuidas sina ennast näed.

Mõtle läbi need asjad, mida sa teed ja ole teadlik, et sinu digitaalne kuvand kujuneb igast pisikesest tükikesest, mida sa sotsiaalmeediasse postitad.

Monika Kuzmina ja Olesija Saue. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Näiteks ehitusettevõtte juhile soovitab Saue puhkusele minnes leida teisest riigist ehitusobjekte ja neid pildistada, sest see rikastab tema kuvandit ja näitab seda, et ta ei tee tööd töö pärast, vaid on ka kirglik oma valdkonna vastu.

Inimlikkus ja autentsus

Inimlikkuse ja autentsuse juures on kaks poolt – sina ja sinu jaoks olulised asjad ning teiselt poolt sinu kliendid ja koostööpartnerid. Siin on Saue sõnul tähtis mõelda sellele, kuidas tuua kokku seda, mis on sinu jaoks oluline ja mis kõnetab ka sinu sihtgruppi. „Oluline on enda sisse vaatamine ja läbimõtlemine, mida peaks jagama. Võtta ennast vastu sellisena nagu sa oled, mitte otsida heakskiitu väljastpoolt, kuid ikkagi arvestada sellega, mismoodi sa mõjud, ole see, kes sa päriselt oled, kuid ära jaga provokatiivseid asju.“

Monika Kuzmina ja Olesija Saue. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Intervjuul kaasas olnud koeraga aga lubab Saue endast postituse teha kindlasti. „Vabamate hetkede ja kohtumiste juurde sobib see hästi. inimestel, kellel on koer, on võimalus samastuda. Peab aga arvestama, kus jookseb personaalsuse ja professionaalsuse piir,“ ütleb Saue, et koolitustele ta koera kaasa kindlasti ei võtaks. „Väga palju sõltub tema sõnul ka kanalist ja platvormist, kus tegutsed. Linkedinis räägid professionaalselt, läbi väärtuste prisma lugusid, mis on seotud su tööga. Facebookis aga ollakse huvitatud sellest, kes sa inimesena oled, mida sa märkad, olulised on sinu rõõmu hetked ja märkamised – olla pildis, et inimesed ei unustaks, kes sa oled, mida sa naudid ja teed ning kuidas jagad seda teistega.“

Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Saue sõnul saab alati rääkida kõigest läbi metafooride. Kui Heade uudiste tootja on pildil koos koeraga, siis on selle sõnum see, et koerad märkavad ja mäletavad alati positiivset ning näevad inimestes ainult head.

„Kui me oleks ise endast nii vaimustuses kui koerad on meist, oleks me oluliselt õnnelikumad,“ nendib Saue ning soovitab suvel ka enda digitaalse kaksikuga tegeleda, kuid eelkõige ikka suve nautida, sest enda sisse vaatamiseks ja uute asjade planeerimiseks on suvi ideaalne aeg.

Kui me oleks ise endast nii vaimustuses kui koerad on meist, oleks me oluliselt õnnelikumad.

Head Uudised GoodNews