1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO! EESTI AUFGUSS I Krista Lensin uuris Aufgussi assotsiatsiooni asepresidendilt: Milline on Eesti saunameistrite tase?
VIDEO! EESTI AUFGUSS I Krista Lensin uuris Aufgussi assotsiatsiooni asepresidendilt: Milline on Eesti saunameistrite tase?

VIDEO! EESTI AUFGUSS I Krista Lensin uuris Aufgussi assotsiatsiooni asepresidendilt: Milline on Eesti saunameistrite tase?

Eesti saunakultuur on rikas ja mitmekesine, pakkudes unikaalseid kogemusi nii kohalikele kui külalistele. Elamus SPA-s toimusid 26.juulist kuni 28. juulini Eesti esimene saunameistrite Aufgussi meistrivõistlused. Meistrivõistluste peakohtunik ja Aufgussi assotsiatsiooni asepresident Lasse Eriksen rääkis enne saunameistrite võitjate selgumist heade uudiste portaalile GoodNews antud intervjuus, kuidas tema hinnangul Eesti saunameistritel seni läinud on. Juttu tuli ka saunakunstist ja selle rollist Eesti kultuuris.

Esimene kogemus Eestis

Lasse esimest külastust Eestisse iseloomustas suitsusaun, mis jättis talle sügava mulje. “Imeline. On hea olla suitsusauna koduriigis,” jagas Lasse oma muljeid. Seekordne külaskäik oli siiski teistsugune, keskendudes kaasaegsematele saunadele ja saunarituaalidele.

Saunaetenduste reeglid ja eesmärk

Saunaetendused ehk Aufgussi show’d on unikaalsed sündmused, kus jutustatakse lugusid, kombineerides lõhnad, kuumuse ja teatrielamuse. Lasse rõhutas, et kuigi saunas ei võistelda traditsioonilises mõttes, on olemas kindlad reeglid. Need reeglid tagavad, et saunarituaalid viiakse läbi õigesti ja autentse kogemuse säilitamiseks. “Põhiline asi on lõbustada külalisi ja tunda ise rõõmu,” lisas ta.

Aufgussi show’d on unikaalsed sündmused, kus jutustatakse lugusid, kombineerides lõhnad, kuumuse ja teatrielamuse.

Lasse Eriksen ja Krista Lensin. Foto: Virko Veskoja

Saunaetendused viivad inimesed justkui teise reaalsusesse

Küsimusele, miks inimestele meeldib saunaetendusi vaadata, vastas Lasse, et see on seotud haavatavuse ja emotsionaalse kogemusega. “Sa oled lahti riietatud, sul ei ole seda kilpi, mis enamasti on sinu ümber. Sa oled väga haavatav, emotsionaalselt,” selgitas ta. Kombinatsioon lõhnadest, kuumusest ja visuaalsest etendusest loob Lasse sõnul erilise atmosfääri, mis viib inimesed justkui teise reaalsusesse, sarnanedes lapsepõlve raamatute ja lugude maagiale.

Kombinatsioon lõhnadest, kuumusest ja visuaalsest etendusest loob erilise atmosfääri, mis viib inimesed justkui teise reaalsusesse, sarnanedes lapsepõlve raamatute ja lugude maagiale.

Miks just 15 minutit?

Aufgussi show’d kestavad tavaliselt umbes 15 minutit. See kestus pole juhuslik, vaid pigem seotud osalejate ja kohtunike taluvusega. “Kohtunikud ei talu üks tund ja 25 minutit pikkust Aufgussi,” märkis Lasse humoorikalt, viidates kuumuse intensiivsusele ja esinejate koormusele.

Lasse Eriksen ja Krista Lensin. Foto: Virko Veskoja

Eesti Aufgussi meistrid ja rahvusvaheline tunnustus

Lasse kiitis intervjuus Eesti saunakultuuri kvaliteeti ning Eesti saunameistreid. Ta tõstis eriti esile ka Elamus SPA sauna- ja saunarituaale. “Üks neist saunameistritest esindab Eestit rahvusvaheliselt, veel 15 erineva rahvuse vahel. Ja nad teevad seda väga hästi!” tõi Lasse välja ja lisas, et see on suur tunnustus Eesti saunakultuurile ja näitab, et Eesti saunameistrid on maailmatasemel.

Head Uudised GoodNews