1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Väikestesse õuealadesse sobib kompaktne ja funktsionaalne aiamööbel
Väikestesse õuealadesse sobib kompaktne ja funktsionaalne aiamööbel

Väikestesse õuealadesse sobib kompaktne ja funktsionaalne aiamööbel

Kätte on jõudnud iga-aastane aiamööbli ülevaatamise ja õueviimise aeg. Mugav, ergonoomiline ja kestev õuemööbel teeb suvel väljas aja veetmise eriti kutsuvaks, kuid millist mööblit valida juhul, kui vaba õueruumi napib?

Mida jälgida istekoha ja lauakese valikul?

Aiamööbli valimisel esita endale järgmised küsimused:

  • Kui palju on sul aiamööbli jaoks ruumi?
  • Kui palju inimesi kasutab aiamööblit korraga?
  • Kas mööbel peaks olema valmistatud naturaalsetest materjalidest või eelistad plastikust mööblit?
Foto: 1a.ee

Terrassidele sobivad suurepäraselt nurgadiivani-laadsed lahendused, mis võimaldavad kõige kogukama mööblieseme – õuediivan – paigutada otse ehitise seina äärde. Õuediivani võib osta iseseisvalt või mööblikomplektina, millega tulevad kaasa ka kohvilaud ning tugitoolid.

Terrassidele sobivad suurepäraselt nurgadiivani-laadsed lahendused, mis võimaldavad kõige kogukama mööblieseme – õuediivan – paigutada otse ehitise seina äärde.

Need, kes eelistavad diivani asemel istuda toolidel, võiksid valida mööblikomplekti, milles on diivani asemel hoopis rohkelt toole. Kui sul on võimalus hoiustada mööblit otsese päikesevalguse ja vihma eest kaitstuna, võiksid vaadata naturaalsete materjalide nagu puidu ja metalli poole.

Need, kes soovivad rõdule kohvitamisenurka, saaksid hakkama minikomplektiga, kuhu kuulub laud ja kaks tooli. Kokkupandavad ja hooldusvabad plastikust mööbliesemed sobivad ka üle talve rõdul hoidmiseks ning neid ei pea lume ega vihma eest varjama, kuid ka plastikmööbel kestab oluliselt kauem kui lasta sellel talvituda kuivas ja jahedas kuuris.

Foto: 1a.ee

Praktilisuse asemel mugavust eelistavad inimesed võiksid ruumikitsastesse aladesse valida näiteks ripptooli, kuhu on mugav maailma eest peitu minna. Ripptoolide kasuks räägib nende ruumisäästlikkus – ripptool võtab enda alla keskmiselt ruutmeetri jagu kasutatavat pinda. Nende üks väheseid miinuseid on aga vaid üks istekoht. Ripptoolid jagunevad laias laastus kaheks: jalaga ja maas seisvad toolid ning konksu abil lae alla riputatavad variandid.

Inimesed eelistavad osta jalaga ripptoole, kuna neid on vajadusel lihtne teisaldada ja hoiustada – stiilset ja praktilist ripptooli Domoletti Simple saab kerge vaevaga viia nii rõdule, terrassile kui muruplatsile. Ripptoolis istumine on lõõgastav ja nauditav aeg iseendale ning sellest on väga mõnus imetleda oma kaunist iluaeda.

Foto: 1a.ee

Kaval nipp: aiamööbli valimisel eelista multifunktsionaalset mööblit

Multifunktsionaalne aiamööbel on tõeline ruumisäästja neile, kel napib hoiustamisvõimalusi. Home4you Ascot Garden Side Table on ideaalne näiteks rõdule: tumbalaadne minilauake peidab endas hoiuruumi ja jääkaussi, mis aitab sinu valitud jooke madalal temperatuuril hoida.

Foto: 1a.ee

Tumba-tüüpi õuepinke saab ka üksteise otsas hoiustada ning nende sees peituv hoiuruum lubab Sul neis hoida näiteks pleede, patju või ka väiksemaid aiatööriistu. Aia panipaik Keter suudab mahutada 455 liitri jagu kraami ning seda saab kasutada ka kahele inimesele mõeldud istmena.

Foto: 1a.ee

Kvaliteetne grill kui aiaplatsi süda

Grillil särisevate vorstikeste või köögiviljade aroom on vaieldamatult üks suve meeldejäävamaid lõhnasid. Kui sa ei soovi grillimiseks sõita mõnele matkaplatsile ning soovid grillida hoopis oma koduaias või terrassil, siis vali omale tuhandete grillimudelite seast välja uus suvekaaslane. Grille on saadaval erinevat tüüpi:

  • Söegrill: õhukesest metallist valmistatud grill, mida köetakse puusöega. Kui soovid kütuseks kasutada puuhalge, peaksid valima paksemast, vähemalt 2 mm paksusest metallist valmistatud mudeli. Kõrgema hinnaklassi söegrillid võivad omada mugavusfunktsioone nagu sisseehitatud termomeeter või võimalus muuta grilli kõrgust omale sobivale tasemele
  • Gaasigrill: propaani ja butaani ehk majapidamisgaasi kasutavad grillid on söegrillidest kogukamad, kuna nende grilliosa all on kapike, mille sisse peita gaasitank. Gaasigrilli põhiline eelis söegrilli ees on selle suitsuvaba põlemine, mis ei anna riietele ega ka lihale juurde suitsulõhna ja -maitset. Gaasigrilli valikul hoia silm peal selle gaasikulul: väiksema võimsusega ja linnaaedadesse sobivad grillid kasutavad tunnis u 200–400 g gaasi.
  • Elektrigrill: elektrigrillid on teise kahe tüübiga võrreldes väiksemate mõõtudega ja vajavad töötamiseks tavalist 230-vatist pistikupesa. Elektrigrilli põhilised negatiivsed pooled on elektriühenduse vajadus ning kõrge elektrikulu – tunnine elektrikulu võib olla 2000W ja rohkemgi.

Kui soovid oma pisikesse hoovi või aianurka hankida grilli, peaksid ostmisel keskenduma grilli mõõtmetele ja kaalule. Grilli teisaldamisel tuleb selle kerge kaal või ratastega jalad kindlasti kasuks. Arvamus, et väikese mõõduga grill on suurema mudeliga võrreldes viletsam, ei oma tõepõhja ja seega ei pea sa tundma vajadust hankida võimalikult suur grill et saada parimaid tulemusi – minigrill teeb töö täpselt sama hästi ära.

Foto: 1a.ee

Päikesevari aitab vältida päikesepiste ohtu

Päikeselistel päevadel õues istudes on päikesevari väärt abiline: kergesti kokkuvolditav vihmavarju-laadne päikesevari võib anda varju igal pool kus seda saab vähegi maha panna, kuid selle hooajaväline hoiustamine võib enda alla võtta hulganisti väärtuslikku kuuriruumi.

Väheste hoiustusvõimalustega koduomanikud võiksid vaadata ruloolaadset, seinale kinnitatava kassetiga päikesevarju, mida saab vajadusel kinni-lahti tõmmata ning millele pole spetsiaalset hoiustusruumi vaja.

Foto: 1a.ee

1a.ee veebipoest leitav päikesevari 004449 on suurepärane näide: päikesevarju kangaosa rullub kinni ning “sarikaid” saab keskele kokku lükata. Seda tüüpi päikesevarjusid on e-sisustuspoodide tootevalikus rohkelt – vali vaid oma lemmik välja.

Foto: 1a.ee

Aiamööbel ja mööblikomplektid ootavad sind 1a.ee’s

Soovi korral osta kõik aia sisustamiseks vajalik ühest kohast tuleb 1a.ee sulle appi. Pakume oma tootevalikus pea kõike, mida vajad oma aia stiilseks sisustamiseks. Muide, e-poe valikus on ka aiatööriistad, mis aitavad aianurka või potipõllumajandust korras hoida.

Loo sel suvel oma aias unustamatuid mälestusi uue aiamööbli abil – kutsu külalised, naudi grilli-ilma ja võta Eestimaa suvest viimast ka kitsastes õuetingimustes!

Head Uudised GoodNews