1. Avaleht
  2. Maailmas
  3. VABA VALGEVENE HEAKS I Lukašenko vastaskandidaati toetanud ärimees on Valgevenes vanglas, tema naine Eestis
VABA VALGEVENE HEAKS I Lukašenko vastaskandidaati toetanud ärimees on Valgevenes vanglas, tema naine Eestis

VABA VALGEVENE HEAKS I Lukašenko vastaskandidaati toetanud ärimees on Valgevenes vanglas, tema naine Eestis

27. augustil arreteeriti Valgevenes meediaärimees Aleksander Vassiljevitš, kes oli avaldanud toetust presidendivalimistel kandideerida kavatsenud Viktor Babarikole.

Aleksander Vassiljevitš

Aleksander Lukašenko väitis, et võitis 9. augustil toimunud valimised ja teda nende võltsimises süüdistav rahvas läks tänavatele. 46-aastasele Vassiljevitšile, kellele kuuluvad netiküljed The Village ja Kyky, reklaamifirma ja kunstigalerii, esitati süüdistus finantskuritegudes, tegelikult on ta aga üks poliitvangidest, kes toetavad Babarikot. Vassiljevitši võib oodata kuni seitsme aasta pikkune vanglakaristus.

Kui tundub, et olukord meenutab väga Venemaad, siis Vassiljevitši naine Nadja Zelenkova ütleb, et tegelikult on veel halvem. Vahistatud on suur hulk ajakirjanikke, neid on tulistatud kummikuulidega jalga. Riigist saadeti välja paljud välisajakirjanikud. Suurim portaal Tut.by jäeti meediastaatusest ilma. Poliitvangide hulgas on kolm ajakirjanikku. Ajakirjanik Katerina Borissevitš, kes on spetsialiseerunud kohtute töö kajastamisele ja kirjutas ka Vassiljevitši juhtumist, on peaaegu kaks kuud vangistuses olnud artikli eest, milles ta viitas meditsiinidokumendile, milles öeldi, et peksmise tagajärjel surnud meeleavaldaja Roman Bondarenko oli kaine.

Aleksander Vassiljevitš ja Nadja Zelenkova

„Väidetavalt meditsiiniliste saladuste avaldamise eest arreteeriti arst, kes edastas teabe, ja Katerina, kes selle väljaandele andis,” ütleb Zelenkova portaalile Goodnews.ee. Valgevenes pääseb Vassiljevitši netikülgedele ainult VPN-i kaudu. Kyky, millel oli probleeme isegi domeeni blokeerimisega, on pidanud mitu korda aadressi muutma.

Elu Eestis

Vassiljevitš on osanik reklaamifirmas Vondel, mille peakontor asub Madalmaades ja harukontorid Valgevenes, Eestis ja Ukrainas. Eestis tegeleb Vondel Marketing keerukate reklaamiteenuste ja meediapaigutusega internetis. Eesti ettevõtet juhib Sergei Vorožun, Vassiljevitši partner Vondelis ja Zelenkova õe Tanja mees.

Kui Vorožunid paar aastat tagasi lõpuks Tallinna kolisid, hakkas Tanja keraamika vastu huvi tundma ja otsustas elu radikaalselt muuta: nüüd on tal vanalinnas keraamikastuudio Nuunuu Ruum. „See on väike pood, kus ta viib läbi keraamikakursusi. Seal on väga hubane. Võib lihtsalt rüübata kohvi või kakaod käsitsi valmistatud tassist,” räägib Zelenkova, kes põgenes lapsega Tallinna, kus tal sündis detsembris ka teine laps. 7-aastane tütar on tädi stuudios valmistanud juba palju tasse.

Nadja Zelenkova lapsega

Elu vangis

„Saša on väga tark, lahke ja uskumatu. Temaga koos kasvad kogu aeg, ta aitab olla tugevam ja targem,” selgitab Zelenkova, miks ta armus oma mehesse.

Vassiljevitš istub 12 inimesega ligikaudu 25-ruutmeetrises vangikambris. Kongis on väga külm ja nad magavad riietes: mütsid, mitu paari sokke. Pool kongist on nakatunud koroonaviirusse, Vassiljevitš nende seas. Advokaadid ei tohi teda külastada.

Kirju kirjutab ta peaaegu iga päev, kuid Zelenkova saab neid paar-kolm korda kuus pakkidena. Vassiljevitši elu koosneb trennist, koristamisest, kirjadele vastamisest ja raamatute lugemisest. Lubatud on ainult õpikud. Populaarteaduslikke raamatuid õnnestub mõnikord raskustega edastada. Vanglas on raamatukogu, kuid ei öelda, mis raamatuid seal leidub. Tuleb huupi küsida ja nädala pärast vastatakse: ei, sellist meil pole.

„Valgevenes on praegu 170 poliitvangi, ent tohutult palju on kriminaalasju, kus jagatakse mitmeaastaseid vanglakaristusi tühiste asjade eest. Juba pool aastat käib riigis julgeolekujõudude tohutu vägivallalaine, millega kaasnevad haldus- ja kriminaalsüüdistused,” sõnab Zelenkova.

„Inimesed, kellele neid aastaid jagatakse, on Saša kongikaaslased, tema ja minu sõbrad ühes või teises vanglas. Meie jaoks on väga oluline mitte ainult neid iga päev meeles pidada, vaid ka teha kõik selleks, et riik saaks elada vägivallata ja teha ise valiku, kuidas elada ja kes peaks seda juhtima,” lisab ta.

„Saša saab palju kirju võõrastelt. Kirjutatakse Saksamaalt, Tšehhist, Hispaaniast, Iisraelist ja veel paljudest riikidest. Kirjad jõuavad temani ainult vene keeles, sest tsensorid ei oska inglise keelt lugeda, kuid kirjad aitavad nii temal kui ka kõikidel teistel vangidel olukorda leevendada,” lõpetab Zelenkova.

Head Uudised GoodNews