1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. VÄÄRT NIPID: tööriiete eluiga õige hooldusega pikemaks!
VÄÄRT NIPID: tööriiete eluiga õige hooldusega pikemaks!

VÄÄRT NIPID: tööriiete eluiga õige hooldusega pikemaks!

Komplekt korralikke tööriideid tähendab tavaliselt märkimisväärset väljaminekut, pidev vale pesurežiimi või pesuvahendi kasutamine võib väärtuslikud rõivad aga oluliselt kiiremini prügimäele saata.

Tekstiiliettevõtte Lindström tootmistejuhi Katrin Maisa sõnul valmistatakse töörõivad tavapäraselt vastupidavatest kangastest, kuid õigete hooldus- ja pesemisnippidega on võimalik väärtuslikele riietele eluaastaid tublisti juurdegi lisada.

„Heaks näiteks on kaks aastat tagasi meie arhiivi jõudnud sinine kombinesoon, mis on alates 1996. aastast näinud erinevaid tööülesandeid, teenindanud mitut töölist ja käinud meie pesumajas eelduste kohaselt umbes 400 korda. See riideese on hea näide, kuidas korralik kangahooldus pikendab oluliselt selle eluiga. Kõnealune kombinesoon on muuseas igati terve ja korralik, ainsana on riideesemele saatuslikuks saanud päikese ja mitme pesemise tulemusel tuhmumine,“ rääkis Maisa.

Kui paljudes ettevõtetes hoolitsetakse töötajate määrdunud töörõivaste eest teadlike spetsialistide abiga, siis kodus peab iga maaler, ehitaja ja metsatööline oma rõivaste eest ise hoolt kandma.

Lindströmi esindaja kogus kokku väärt nipid, mida ka kodus proovida, et kodukasutuses töörõivad kaua vastu peaksid ja kandjat ustavalt teeniksid.

Pesemistihedus

Tööriiete pesemine ja hooldamine on oluline nii tööriiete eluea kui ka inimese tervise seisukohast. Igapäevaselt kasutuses töörõivaid tuleks pesta kord nädalas, vajadusel tihemini. Kui ettevõttes tööd tehes kujundavad töörõivad ka firma mainet, siis kodus peaks lisaks puhtale välimusele mõtlema oma tervisele. Tehislikud õlid ja teised kahjulikud ained on ohtlikud nahale ja hingamisteedele. Lisaks, kui näiteks kaitseriietus puutub regulaarselt kokku higi ja õlidega, siis võivad need tungida läbi kaitsekihi ja nõrgendada viimase toimet.

Õige hooldusvahend

Kui töörõivad puutuvad suure tõenäosusega kokku õli, masuudi või muu tugeva mustusega, siis tavalisest pesuvahendist abi pole. Töörõivastega tasub kohe soetada tööriietele mõeldud pesuvahend. Need pesuvahendid on küll tugeva toimega, kuid sobivad tavaliselt nii puuvillasest, linasest kui ka sünteetilisest materjalist tööriiete leotamiseks ja pesemiseks.

Lukud, trukid eraldi

Töörõivastel kipub olema metallist lukke, trukke ja nööpe, mis kuuma veega pestes muutuvad eriti tuliseks ja võivad õrnemaid kangaid sulatada. Seepärast pese metallkomponentidega rõivad alati õrnematest kangastest ja kudumitest eraldi.

 Tumedad rõivad pese tagurpidi

Kuigi töörõivaste puhul ei pruugi nende ideaalne välimus paljudele kodukasutajatele korda minna, oleks siiski tark kõik tumedast kangast püksid, pluusid ja jakid pöörata pesemise ajaks tagurpidi. Nimelt kipub tume rõivas pestes tuhmuma ja seda just masinas, kus ta teiste rõivaste vastu hõõrdub. Tagurpidi pöörates püsib kangas kauem kaunina ja võid kindel olla, et ajad isegi naabri säravate tööriietega kadedaks.

Kangatüübile vastav hooldus

Rõivaid valmistatakse erinevatest materjalidest, mis kõik vajavad pikemaks säilimiseks erinevat hooldust. Kangakoostise ja hoolduse osas tuleb täpsemateks juhisteks vaadata silti rõivaesemes. Materjalidemaailmas lihtsamaks orienteerumiseks toome välja kangatüübid, mida töörõivaste valmistamisel kõige rohkem kasutatakse.

Puuvill on suhteliselt vastupidav ja kergestipestav. Selle kiud kannatavad 150-kraadist triikimistemperatuuri. Pesemistemperatuur võiks olla kuni 60 kraadi ja trummelkuivatus toimuda madalal temperatuuril. Kuna tihti segatakse puuvilla teiste, vähem vastupidavate kiududega, tuleb seda pesemisel ja kuivatamisel arvesse võtta.

Ainult villast tööriideid ei valmistata, kuid teatud kangad võivad siiski villakiudusid sisaldada. Samuti valmistatakse soe aluspesu tihti villast. Siinjuures tuleb jälgida tooteetiketti, kuid üldiselt sobib villaste asjade pesemiseks vaid vastav pesuprogramm või käsipesu õrnatoimelise pesuvahendiga. Meeles tuleb pidada, et hõõrumist ja nühkimist sellised rõivad ei talu, sest villane kangas kipub kiiresti vildistuma. Tavaliselt kehtib kahe kiu segamisel reegel, mille kohaselt toimub hooldamine alati õrnema kiu järgi.

Polüester on suhteliselt vastupidav kiud, mida tuleb pesta käsitsi või masinaga temperatuuril 40 kraadi. Tugevat tsentrifuugimist tuleks vältida ja loputades kasutada võimalusel loputusvahendit. Kuna polüester ei talu kuumust, tuleb triikimiseks kasutada madalat temperatuuri.

Välitingimustes vajalike töörõivaste valmistamisel kasutatakse ka helkurkangast, mis pärast paari pesukorda võib tuhmiks muutuda. Muretsemiseks pole aga põhjust, sest üldiselt ei vähenda tuhmumine helkimist. Seda, kas kangas pakub endiselt turvatunnet ja teeb kandja nähtavaks, saab kontrollida välguga eset pildistades. Rikutud on helkurkangas, mis välgule ei reageeri.

Head Uudised GoodNews