1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. Üleskutse: õpilased rattaga kooli!
Üleskutse: õpilased rattaga kooli!

Üleskutse: õpilased rattaga kooli!

MTÜ Rattaga Kooli ja Hawaii Express kutsuvad õppeasutusi osalema Rattarikka reede aktsioonis, mille eesmärk on julgustada õpilasi kasutama koolis käimiseks jalgratast. Osalemiseks pole vaja muud kui postitada reedeti Rattaga Kooli Facebook-gruppi pilt või video, mis demonstreerib koolipere rattarikkust – või miks ka mitte arenguruumi selles valdkonnas. Oma kooli saab aktsioonis rattasaadikuna esindada igaüks, kes tahab kooli rattarikkust esile tuua või selle parendamiseks ettepanekuid teha. Lisainfot leiab siit!

Enne rattaga sõitmist aga tasub üle vaadata, kas ratas on ohutu ja töökorras!

Kevadiste soojade ilmadega otsitakse taas keldrist välja jalgrattad, et värskes õhus liikumisest rõõmu tunda. Kui täiskasvanute rattad vajavad kevadel vaid kerget hooldust, siis kasvavate laste ja noorte puhul tuleb üle vaadata ka see, ega jalgratas talvega liiga väikeseks ole jäänud – vales suuruses rattaga sõitmine võib olla ohtlik.

Hawaii Expressi Almare poe juhataja Jürgen Jansoni sõnul on jalgratas lastele ja noortele igapäevaseks liiklemiseks suurepärane sõiduvahend, kuid ainult juhul, kui ratas on lapsele paraja suurusega. „Väiksema rattaga on lapsel lihtsam sõitma õppida, aga kahjuks kasvab ta sellest üsna ruttu välja. Seetõttu näen sageli lapsevanemaid, kes tahavad osta paar suurust suurema ratta, et sõidurõõmu jätkuks pikemaks ajaks. Nad ei teadvusta enamasti, et liiga suur ratas on lapsele ohtlik, kuna laps ei suuda seda kontrollida ega ohtlikes olukordades kiiresti reageerida,” kommenteeris Janson.

Lapsele jalgratta ostmisel tasub käia rattaid poes kohapeal proovimas – e-poest tellimisel võib suurusega kergesti eksida. „Ratta valikul võib lähtuda lapse vanusest ja pikkusest, kuid rolli mängivad ka käte ja jalgade pikkus. Seetõttu on kõige kindlam valikut teha just erinevaid suurusi ja mudeleid läbi proovides. Lisaks raami suurusele tasub tähelepanu pöörata ka selle kaalule, kuna raskemat ratast on väikesel lapsel keerulisem juhtida,” soovitas Janson.

Lapse esimene ratas peaks olema piisavalt väike, et kogenematu sõitja saaks igal hetkel jala maha toetada ja tasakaalu kadumisel kukkumist ennetada. „Lasteratta sadula võib õppimise ajaks sättida tavapärasemast veidi madalamale – see vähendab lapse hirmu kukkumiste ees ning aitab tal kiiremini sõitma õppida,” kinnitas Hawaii Expressi poe juht.

Vilunud sõitjate puhul tuleb aga sadula kõrgus sättida paika nii, et jalg ulatuks alumises asendis täpselt mugavalt pedaalile toetuma. „Kui ühe rattaga sõidavad erinevad inimesed, tuleb enne sõitmise alustamist sadul alati uuesti paika sättida. Liiga kõrge sadulaga sõitmine põhjustab ebamugavust ning valet sõiduasendit, mistõttu on ratast väga raske kontrollida,” ütles Janson.

Ka liiga madala sadulaga sõitmine on halb, kuna koormab põlvi ja reielihaseid. „Igal juhul tähendab vale sõiduasend, et lapse keha läheb pingesse ning tema lihaste ja liigeste töö saab mõjutatud,” hoiatas Janson. Sama oluline kui on sadula õige kõrgus, on ka lenksu kõrgus ja kaugus. Õiges sõiduasendis ei tohiks lapse käed kiiresti väsida – kui lenks on õigesti seadistatud, ei lange kätele suurt raskust ega teki kaela- ja õlavöötme pingeid.

Seega just praegu on õige aeg, et vaadata üle, kas panipaigast välja toodud ratas on lapsele endiselt paras. Paraja suurusega ratast on lapsel lihtne juhtida ning ta kasutab seda meeleldi igapäevaste sõitude jaoks nii kooli kui ka huviringi. Sobiva rattaga jätkub lapsel sõidurõõmu ka kogu suveks ja sügiseks, nii et õige suurusega ratta ostmine tasub end kindlasti ära.

Head Uudised GoodNews