1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. Tehisintellekti uusimad edusammud: mis ootab ees nutitelefone
Tehisintellekti uusimad edusammud: mis ootab ees nutitelefone

Tehisintellekti uusimad edusammud: mis ootab ees nutitelefone

Viimastel nädalatel on tehisintellekt (AI) kõige populaarsem teema tehnoloogiamaailmas, sest see on muutmas põhjalikult kogu meie elu. Tehnoloogiaekspert selgitab lähemalt, kuidas lisaks populaarsust koguvatele juturobotitele muutuvad ka meie igapäevaselt kasutatavad tehnoloogiaseadmed.

Tehisintellekti võime töödelda tohutuid andmehulki, õppida seaduspärasustest ja teha ennustusi muudab oluliselt vaba aja veetmist, töötamist ning inimestevahelist suhtlust. Muutuste ajastul tasub mõelda sellele, kuidas AI mõjutab meid igapäevaselt ümbritsevaid ja kasutuses olevaid seadmeid – näiteks nutitelefone. Mis ootab ees kõiki tehnoloogiakasutajaid?

Fotograafia ilma tehisintellektita on kujuteldamatu

Tänapäeval on AI nutitelefonides olulisel kohal näiteks pildistamisvõimaluste optimeerimine, luues pilte, mis on vaataja jaoks atraktiivsemad.

„Tehisintellekt on võtmelahendus, et tagada nutitelefoniga pildistamisel kõrgeima kvaliteediga fotod. AI algoritmid määravad pildistatava objekti ning rakendavad automaatselt vajalikud filtrid, valgustuse ja muud fotoparameetrid. Näiteks portreefotot tehes eemaldab tehisintellekt automaatselt punasilmsuse ja muudab näonaha heledamaks. Pildigaleriidesse salvestatud fotod sorteeritakse ka tehisintellekti abil: pildid sorteeritakse sõprade nimede või nägude järgi, et fotode vahel oleks lihtsam navigeerida, samuti saab otsida fotosid kindlate asukohtade, nägude või isegi esemete järgi,” kirjeldab tehnoloogiaekspert ja Huawei koolitusjuht Jekaterina Mishina.

AI täidab turvafunktsiooni

Tehisintellekti üks olulisemaid kasutusviise on nutiseadme kaitse tagamine näotuvastustehnoloogia abil.

„Näotuvastustehnoloogiaga saavad kasutajad kiiresti ja mugavalt ligipääsu oma nutitelefonile ning uusimad tehnoloogilised saavutused garanteerivad selle lahenduse turvalisuse. Näotuvastuseks kasutatakse tehisintellekti algoritme, mis võimaldavad eristada inimese nägu. Algoritm tunneb ära inimese silmad, kulmud, nina ja suu ning võrdleb neid andmeid olemasolevate piltidega. Kuigi protsess nõuab suures mahus andmete hindamist, teostab tehisintellekt toimingu välkkiirelt, nii et kasutaja saab nautida kõiki nutitelefoni funktsioone pelgalt seadme ekraanile vaadates,” märgib Mishina.

Efektiivne abimees igapäevastes toimetustes

Paljudele nutitelefonidele on sisse ehitatud virtuaalsed assistendid, mille võimalused pidevalt paranevad ja täiustuvad.

„Keelebarjäär ja ebatäiuslik helihõivetehnoloogia võivad praegu veel virtuaalassistentide kasutust pärssida, aga virtuaalassistendid on muutumas üha olulisemaks osaks meie suhtlusest nutiseadmega. Tehisintellekti juhitavad virtuaalassistendid võimaldavad korraga täita mitut ülesannet: kirjutada lühisõnumeid, koostada meeldetuletusi või sirvida internetti, tehes samal ajal muid toiminguid. Kõige olulisem on see, et AI õpib iga päringuga, et saaks anda seadme kasutusajaloo põhjal aina täpsemaid soovitusi,” räägib Mishina.

Mida toob tulevik?

Kuigi tehisintellekti tehnoloogia vilju saame nautida juba praegu, ootavad nutitelefoni kasutajad lähiajal veel võimalusi selle rakendamiseks.

“Nutitelefonidest peaks peagi saama peamine koduautomaatika seade. Kui ühendada nutitelefon muude elektrooniliste koduseadmetega, nagu termostaat, kodused meelelahutusseadmed või valgustussüsteemid, saavad AI algoritmid automaatselt kohandada kasutajate eelistusi näiteks valgustuse taseme, temperatuuri või muude seadete reguleerimiseks. Lisaks võib selle tehnoloogiatoega terviseseire muuta oluliselt tervishoidu. Lähitulevikus võib tehisintellekt pärast kasutajate pulsi, vererõhu või hingamissageduse andmete hindamist pakkuda nii kvaliteetset tervisenõustamist kui ka määrata vajaliku ravi,” lisas Huawei tehnoloogiaekspert Mishina.

Head Uudised GoodNews