1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. Tänasel kosmonautikapäeval tutvustatakse konverentsil Balti kosmoseprojekte
Tänasel kosmonautikapäeval tutvustatakse konverentsil Balti kosmoseprojekte

Tänasel kosmonautikapäeval tutvustatakse konverentsil Balti kosmoseprojekte

Täna toimub avalik Balti kosmosetööstuse konverents Be Space, mis heidab pilgu Eesti, Läti ja Leedu ambitsioonikatele kosmoseprojektidele.

EAS-i Eesti Kosmosebüroo juhi Madis Võõrase sõnul tähistatakse konverentsiga rahvusvahelist kosmonautikapäeva ehk just täna möödus 60 aastat sellest, kui esimeseks kosmoselenduriks sai Juri Gagarin. “Konverentsil tutvustatakse erinevate Balti ettevõtete plaane lüüa kaasa kosmosemissioonides, olgu see Kuu orbiidile, Kuule või isegi asteroididele,“ loetles Võõras. Samuti esitletakse põnevaid tudengiprojekte, nende hulgas Eesti tudengisatelliitide omi.

EST Cube’i tudengisatelliidiprojektist välja kasvanud ettevõtte Crystalspace asutaja ja tehnoloogiajuht Jaan Viru räägib konverentsil Eestis arendatud kaameratest, mis võetakse kasutusele Kuul NASA Artemise programmi raames. Artemisega viiakse Kuu pinnale esimene naine ja järgmine mees ning uuritakse varasemast põhjalikumalt Kuu pinda. Eesti ettevõtete ja teadlaste koostöös arendatud kaamerad hakkavad jälgima robotkätt, mis võtab Kuult pinnaseproove.

Läti ettevõte Even Tech annab Euroopa Kosmoseagentuuri kaudu oma panuse Maa planetaarse kaitsesüsteemi arendamisse. ESA katsetab koostöös NASA-ga asteroidi trajektoori muutmist Hera missioonil. Lätis arendatava kronoskoobi abil on võimalik mõõta, kas löögi saanud asteroidi teekond muutus.

Pärast pikka ja jäägitut keskendumist järgmise satelliidi arendamisele astub konverentsil üles Eesti Tudengisatelliidi Sihtasutus, kellelt on üle pika aja võimalik kuulda uudiseid EST Cube-2 arengute kohta. Samuti kuuleb konverentsil sellest, kuidas läheb Tallinna Tehnikaülikooli satelliitidel Koit ja Hämarik, kelle seiklusrikas teekond orbiidil jätkub.

Üks konverentsi eesmärkidest on kiirelt areneva kosmosesektori karjäärivõimaluste tutvustamine noortele. Töökohti loovad kasvavad Eesti kosmosevaldkonna ettevõtted, kuid eestlasi ootavad praktikale ja tööle ka Euroopa Kosmoseagentuur (ESA) ja Euroopa GNSS-i Agentuur (GSA). Kandideerimisi Euroopa kosmoseorganisatsioonidesse nõustab tasuta Eesti kosmosebüroo koostööpartner Aire Olesk (aire.olesk@gmail.com).

Konverentsi korraldavad Läti Kosmosetööstuse Liit, Läti haridus- ja teadusministeerium, EASi Eesti Kosmosebüroo, Eesti majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, Leedu ettevõtlus- ja innovatsiooniministeerium ning Leedu Teadus-, Innovatsiooni- ja Tehnoloogiaagentuur MITA.

Konverentsi kantakse üle avaliku Facebooki otseülekandena kella 12.00-16.00.

Head Uudised GoodNews