1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. TÄNA ON VANAVANEMATE PÄEV I Need neli nutinippi teevad vanaisa elu kergemaks
TÄNA ON VANAVANEMATE PÄEV I Need neli nutinippi teevad vanaisa elu kergemaks

TÄNA ON VANAVANEMATE PÄEV I Need neli nutinippi teevad vanaisa elu kergemaks

Täna tähistatakse ülemaailmset vanavanemate päeva. Vanaema või vanaisaga kohvi- ja koogilauas istudes võiks aga juttu teha ka sellest, mida nutitelefoni kasutades teadma ja silmas pidama peaks.

Tele2 klienditeenindusdirektori Sirli Seliovi sõnul oskavad just igapäevaselt nutitelefone kasutavad noored vanavanemaid kõige paremini nõuannetega varustada. “Elust enesest kogutu ja seenioritele mõeldud koolituste põhjal oleme aga teadmiste jagamiseks ka mõned näpunäited kirja pannud,” rääkis Seliov.

Kasulikud rakendused

Rakendusepoest leiab hulganisti äppe, mis muudavad igapäevaelu ja -tegemised lihtsamaks ning mugavamaks – ilma ja uudiste jälgimiseks, sõnumite saatmiseks, terviseandmete kogumiseks või paremaks navigeerimiseks. Sedalaadi soovitusi heade rakenduste kohta tasub ka vanavanematega jagada.

Kindlasti tuleks aga silmas pidada, et vanavanemad ei laeks telefoni kõike ettejuhtuvat. Lisaks telefoni mälu täitmisele võib mõningate rakenduste puhul tegemist olla hoopis nuhkvararaäppidega, mis koguvad kasutaja isiklikke andmeid või nakatavad telefoni pahavaraga.

Oluliste lehekülgede salvestamine

Kui vajalikku veebilehekülge rakendusena ei leia, tasub sellest järjehoidja luua – selle asemel, et brauser lahti võtta, sinna vajalik veebiaadress trükkida ning alles seejärel vajalike toimingute juurde asuda, saab veebilehe telefoni esiekraanile salvestada ning kõvasti aega kokku hoida.

Veebiturvalisus

Digimaastikul võib-olla alles esimesi samme tegeva vanema põlvkonna jaoks on veel võõrad ka sealsed reeglid, mille järgi käituma peaks. Seega on oluline vanavanematele selgitada, mida veebimaailmas teha võib ja mida mitte.

Üheks oluliseksregulaarselt uuendada ning et üleskirjutatud salasõnasid tuleks hoida kindlas kohas. Samuti ei tohiks paroole endaga kaasas kanda, eriti, kui tegu on ID-kaardi või mobiil-ID koodidega.

Vähem on rohkem

Veebimaailma puhul kipub kehtima reegel, et vähem on rohkem – seda nii turvalisuse kui ka üldiselt telefoni eluea pikendamise puhul. Vanaemale-vanaisale tuleks südamele panna, et alati ei tasu kõike sotsiaalmeedias jagada, et kõiki andmeid enda kohta ei tohiks veebiküsitlustesse või auhinnamängudesse kirja panna ega ka kümneid rakendusi või pilte telefoni alla laadida. Sel viisil ei saa pahadesse kätesse sattuda olulised isiku- või krediidiandmed ning ka telefon jääb üle koormamata.

Head Uudised GoodNews