1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Sülearvuti vs tahvelarvuti
Sülearvuti vs tahvelarvuti

Sülearvuti vs tahvelarvuti

Fotod: Pexels

Kas sul on ees uue arvuti valik, aga sa ei suuda otsustada sülearvuti ja tahvelarvuti vahel? Sülearvutitel ja tahvelarvutitel on erinevad funktsioonid, kuid nad on mõlemad väga populaarsed, sest igal kasutajal on omad vajadused. Toome välja mõlema positiivsed ja negatiivsed küljed, et saaksid teha järgmise ostu puhul informeeritud otsuse. Üks ei ole alati parem kui teine, kuid igaühe jaoks on olemas parim variant.

Sülearvuti suurus ja kaal

Sülearvuti on põhimõtteliselt lauaarvuti, mis on piisavalt väike, et sellega saab ringi liikuda, kuid tahvelarvuti teeb sülearvutile siiski oma suuruse ja kaaluga ära. Tahvelarvutit on palju lihtsam kotti mahutada ning see kaalub mitu korda vähem kui tavaline sülearvuti.

Kui palju sina oma tulevast arvutit kaasas tassima hakkad?

Kui sul on vaja vaid kodus ja võibolla kohvikus töötamiseks arvutit, siis võid valida pea igas suuruses sülearvuti, kuid pikematel reisidel on väiksema ekraaniga ja kergemat head sülearvutit arvutit alati meeldivam kaasas kanda. Siinkohal tähendab väike ekraan ekraanimõõtu alla 13″, ning arvuti kaalu alla 1,8 kg.

Kiirus

Kuna sülearvuti korpus on tahvelarvuti omast mahukam, siis leiab sealt toimekama riistvara, sealhulgas kiirema protsessori, mis teeb sülearvuti kiiremaks kui tahvelarvuti. Sülearvutite ja tahvelarvutite võrdlustabelites on näha, et sülearvutid trumpavad enamasti tehnilises võimekuses tahvelarvutid üle. Sülerid on kasutajatele, kes soovivad mitut asja korraga teha, näiteks kasutada mõnda programmi ja samal ajal hoida lahti erinevaid brauseriaknaid.

Selliste tegevuste jaoks tahvelarvuti ideaalselt ei sobi. Tahvelarvutid on aga kasulikud neile, kes vajavad väga väikest ja kerget seadet kaasas kandmiseks ja soovivad pigem ühte tegevust korraga teha – sotsiaalmeedias surfata, videoid vaadata või sõpradega videokõnesid pidada.

Aku

Tahvelarvutid kasutavad vähem energiat, nii et nende aku kestab kauem kui keskmisel sülearvutil. Tahvelarvuti akukestvus on võrreldav nutitelefoni omaga – parematel mudelitel saad peaaegu hommikust õhtuni netis surfata.

Sülearvuti aku kestab enamasti uuena 4-6 tundi, ning aku vastupidavus oleneb sülearvuti võimsusest ja kasutamisviisist. Kui töötled fotosid või toimetad videosid, peab aku vastu vähem. Tekste töödeldes kauem. Enamasti on tark koos sülearvutiga kaasas kanda ka laadijat, mis teeb kogu kandami tahvelarvutist olulsielt raskemaks.

Ekraan

Sülearvutite ekraanid on tavaliselt veidi suuremad kui tahvelarvutite ekraanid, kuigi on olemas eriti suure ekraaniga tahvleid ja eriti väikesi sülearvuteid. Samas tahvelarvutite ekraanid on tihtipeale teravama resolutsiooniga.

Veel üks asi, millele mõelda, on see, et sülearvutiga on klikkimine täpsem. Arvatavasti oled kogenud seda, kui tüütu on mobiiltelefoniga internetis asju ajada, sest sõmedega on vahel keeruline väikestele nuppudele ja linkidele vajutada. Tahvelarvutitega internetis surfates tekib sama probleem.

Kui sul on vaja pikki emaile kirjutada, siis on tahvelarvuti kaustamine tõenäoliselt tüütu ilma välise klaviatuurita. Kuid kui sa vajad juba klaviatuuriga tahvelarvutit, siis ehk oleks parem soetada puutetundlik sülearvuti. Kui sul on vaja palju tekste kirjutada, siis sobib sülearvuti sulle paremini.

Tarkvara

Tahvelarvuti töötab peamiselt äppide peal nagu mobiiltelefonidki. Kui sulle sellest piisab, siis sobib tahvelarvuti hästi, kuid enamikel inimestel on tarvis rohkem võimalusi pakkuvat arvutit. Paljudel on arvutites vaja teha selliseid töid, mis vajavad rohkemat kui lihtsalt ekraanile klikkimine.

Mängud

Kui palju ja milliseid mänge sa mängid? Puutetundliku ekraaniga tahvelarvutil on palju mänge, mida tavalisel arvutil kahjuks mängida ei saa, kuid kui sul on plaanis võimsamaid arvutimänge mängida, siis tahvelarvutid neid välja ei vea.

Aga kui sa soovid arvutit vaid enda ja laste lõbustamiseks lennureisi ajal, siis sobib lihtne tahvelarvuti lastele oma lihtsate mängudega ideaalselt.

Mälu

Sülearvutil on mitu korda rohkem mälu kui tahvelarvutil. Isegi kõige mahukamad tahvelarvutid pakuvad vähem mälu kui keskmised sülearvutid. Kui sa teed tööd mitmete mahukate failidega, mida pead arvutis hoidma, siis on sülearvuti parem valik. Ka laptopmag.com arutelus osutati välja, et sülearvuti on võimekam. Ning kui kodus peaks olema vaid üks seade, on selleks parim valik sülearvuti.

Hind

Kõrgema otsa sülearvutid on kallimad kui kõrgema otsa tahvelarvutid, kuid tuleb arvestada, et sülearvutitel on ka palju rohkem funktsioone kui tahvelarvutil.

Erinevus on lihtsalt funktsioonides. Üks soovitus on meil küll: kui sa juba vaatad kallimasse hinnaklassi kuuluvaid tahvelarvuteid, mis üritavad asendada sülearvutit, siis võta juba parem sülearvuti. Sellisel juhul saad sülearvutiga sama raha eest rohkem võimalusi ja negatiivseteks külgedeks jäävad vaid seadme suurus ja aku kestvus.

Kokkuvõttes on sülearvutid enam-vähem võrdväärsed lauaarvutitega ja tahvelarvutid on veidi võimsamad suure ekraaniga nutitelefonid.

Tahvelarvutid on enamasti pigem vaba aja veetmiseks ja sülearvutid on pigem intensiivse töö tegemiseks.

Kui sul ei ole uue arvutiga vaja teha keerulisi ja palju kirjutamist nõudvaid töid, siis miks mitte võtta odavam ja kergem tahvelarvuti? Valik sõltub sellest, milleks sa oma arvutit kasutama hakkad.

Endale sobiva arvuti leidmiseks külasta Kaup24 veebilehte.

Tegemist on reklaamartikliga!

Head Uudised GoodNews