1. Avaleht
  2. Maailmas
  3. Saunafestivalituuriga tähistatakse Soome Vabariigi 100. sünnipäeva
Saunafestivalituuriga tähistatakse Soome Vabariigi 100. sünnipäeva

Saunafestivalituuriga tähistatakse Soome Vabariigi 100. sünnipäeva

finnish-sauna-festivalFinnish Sauna Festival toob soome saunakultuuri tuleval suvel otse linnasüdamesse. Saunad köetakse kuumaks Helsingis, Turus ja Jyväskyläs. Festivalikülastajatel on võimalus külastada enam kui 40 tüüpi sauna, 250 saunalist mahutavat hiigelsauna, proovida saunajoogat ja -pilatest ning maitsta grillitud ning muid suviseid sööke ja jooke.

„Soomes on saunasid hinnanguliselt rohkem kui autosid, seega võib väita, et saun ja saunaskäimine on peaaegu iga soomlase jaoks südamelähedane teema,“ märgib festivali produtsent Sander Mosel. „Nii palju kui on saunasid, on ka eri saunatraditsioone. Paljude jaoks on saun lõõgastust ja puhkust pakkuv koht, teised seevastu peavad saunapidusid või kinnitavad tähtsa kokkuleppe sõlmimist ühiselt leili visates. Igaüks naudib sauna omal viisil.“

Finnish Sauna Festival erineb teistest omataolistest ainulaadse idee ja festivaliga kaasnevate meelelahutusprogrammide poolest. Külalised saavad soovi korral visata leili enam kui 40 saunas, jahutada ennast vahepeal õues ja kuulata live muusikat. VIP-külalistele pakutakse midagi sellist, mida suvistel üritustel pole varem nähtud. Mõnusale VIP-alale kogunenud külalised saavad jälgida laval esinejaid nende käsutusse antud saunade terrassidelt ning lasta meeldivas seltskonnas ja kiirustamata hea maitsta tuntud grillimeistrite ja kokkade suvisel menüül või tellida VIP-ala restoranist saunajooke. Kogu VIP-saunaala on alkoholimüügi õigusega ala, nii et külastajad saavad mugavalt kasutada kõiki selle teenuseid kõigis linnades, mida festivali käigus külastatakse.

Üks maailma suurimaid saunasid, korraga 250 saunalist mahutav hiigelsaun valmib Eestis kohalike puutöömeistrite käe all. Festivalile oodatakse ka rohkesti Eesti saunasõpru ja ettevõtteid. „Mul on väga hea meel, et meiega on ühinenud mitu rahvusvahelisel turul tegutsevat ettevõtjat, kelle abiga teeme teoks ka kõige pöörasemad ideed. 250 inimest mahutava sauna projekteerimine ja ehitamine on sedavõrd mahukas projekt, et läbirääkimisi peeti poolteist aastat. Sauna suurusest annab aimu fakt, et saunalava astmete kogupikkus on 125 meetrit,“ kirjeldab hiigelsauna looja Sander Mosel.

„Midagi sarnast ei ole varem Soomes ega mujal maailmas tehtud. Meie eesmärgiks on korraldada kõrgetasemeline, turvaline ja mitmeaastane Soome Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud linnakultuuriüritus nii soomlastest kui ka välismaalt saabunud saunasõpradele. Olen veendunud, et soome saunakultuur on kindlasti sellist mastaapi üritust väärt,“ lisab Sander Mosel ja mainib et tõenäoliselt kõlab üritusel ka Eesti muusika.

Finnish Sauna Festivalil kehtib kõikides linnades, välja arvatud pühapäeval, vanusepiirang K18. Pühapäevase päevaprogrammi koostamisel on mõeldud ka nooremate saunasõprade ootustele. Festivali esinejate ja ürituste korralduse kohta saab lisateavet meie koduleheküljelt ja Facebookist. Finnish Sauna Festival kuulub Soome Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamise ametlikku programmi.

Festivali toimumisajad

Helsinki 08.–11.06.2017
Turku 15.–18.06.2017
Jyväskylä 10.–13.08.2017

Head Uudised GoodNews