1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. SÄÄSTLIK SÕIT I Kuidas vähendada kütusearveid?
SÄÄSTLIK SÕIT I Kuidas vähendada kütusearveid?

SÄÄSTLIK SÕIT I Kuidas vähendada kütusearveid?

Sageli kulutatakse kütusele rohkem raha kui üürile või toidule ja nafta hinna tõustes võib olukord kontrolli alt väljuda. Aautoekspert Matas Buzelis annab kütusearvete oluliseks vähendamiseks paar lihtsat soovitust.

Sõida sujuvalt

Kütusekulu kasvab oluliselt agressiivse sõidustiili harrastajatel, kes kiirendavad ja pidurdavad tugevalt. Teadusuuringud on näidanud, et agressiivne sõidustiil võib vähendada kütusesäästlikkust kuni 40%.

Probleemi on lihtne lahendada, kui väldid edaspidi tugevat kiirendust ja kasutad kiiruse vähendamiseks käike. Agressiivsed sõiduharjumused lühendava harva sõiduaega rohkem kui paar minutit, mis ei ole täiendavat kütusekulu väärt. Sujuvam sõit säästab ka auto mootorit, rehve ja vedrustust.

Vähenda konditsioneeri kasutamist

Kaasaegsete autode kliimaseadmed lasevad sageli konditsioneeril töötada ka siis, kui see pole tegelikult vajalik. Konditsioneeri kompressor on võimas seade, mis võib suurendada kütusekulu kuni 30%.

Konditsioneer on väga mugav kuumal suvel või vihmasel sügispäeval, sest see mitte ainult ei jahuta, vaid ka kuivatab õhku. Kui soovid kulutada vähem kütust, kasuta oma konditsioneeri säästlikult.

Kontrolli regulaarselt rehvirõhku

Autotootjad arvutavad iga sõidukimudeli jaoks optimaalse rehvirõhu, mis tagab parima jõudluse, mugavuse, ohutuse ja kütusesäästlikkuse. Madal rehvirõhk suurendab veeretakistust, mistõttu mootor kasutab kiiruse säilitamiseks rohkem kütust.

Seetõttu tasub rehvirõhku regulaarselt (vähemalt kord kuus) kontrollida. Vastavad uuringud on näidanud, et rehvirõhu langus 1% võrra vähendab kütusesäästu 0,3%. Meie autoeksperdid hoiatavad siiski, et rehve ei tasu ka liiga täis pumbata, sest kõrgem rõhk võib põhjustada nende ebaühtlast ja enneaegset kulumist.

Head Uudised GoodNews