1. Avaleht
  2. Reis&Puhkus
  3. REGISTREERI! Kõue mõis kutsub Kõue ajaloo päevale
REGISTREERI! Kõue mõis kutsub Kõue ajaloo päevale

REGISTREERI! Kõue mõis kutsub Kõue ajaloo päevale

Foto: Kõue Mõis
Foto: Kõue Mõis

2. oktoobril 2014 algusega kell 17.00 toimub Kõue mõisas ajaloopäev, kus tutvustatakse sealkandis viimasel ajal tehtud arheoloogilisi avastusi ja kihelkonna vanimat ajalugu. Oma silmaga saab näha esinduslikku valikut Kõuelt leitud esemetest.

Kuni päris viimase ajani oli Kõue ja selle lähim ümbrus arheoloogilise uurituse taseme poolest kogu Loode-Eesti kontekstis vaeslapse rollis. Koostöös Kõue kogukonna ja metallidetektoristidega on arheoloogid viimase pooleteise aasta jooksul avastanud õige mitmeid uusi ja eriilmelisi arheoloogiaobjekte: aardeleiud, põletus- ja laibamatustega kalmed, muinasasulad, raua- ja pronksivalukohad, pelgupaigad ja palju muud. Samuti on muutunud või õigemini muutumas meie ettekujutus Muistse Harjumaa hilisviikingiaegsete keskuste paiknemise ja inimasustuse osas.

Käesoleva aasta kevadel leiti Kõue mõisa aladelt arheoloogiliste kaevetööde käigus juba kolmas muinasaare, mis kuulub esmase dateeringu järgi Eesti viikingiaja kõrgperioodi. Kõue mõisa maadelt on viimase pooleteise aasta jooksul leitud juba viis arheoloogilist objekti ja piirkonnast kokku 11. Tänavune aare on oluliselt suurem kui eelmised, esialgu on maa seest välja tulnud üle 500 mündi ja paar hõbeeset, sealhulgas üks hoburaudsõlg.

“Viimasel ajal on Kõuelt avastatud nii palju muinasaegseid väärtusi, et siia peaks muinsuskaitseala looma,” ütleb Kõue mõisa omanik Eerik-Niiles Kross, kelle sõnul on Kose kihelkonnast saamas üks rikkalikuma viikingiaegse leiumaterjaliga piirkondi Põhja-Eestis. Tänaseks on vaieldamatult selge, et Kõuel elasid viikingiajal jõukad inimesed, kes pidid olema seotud rahvusvahelise kaubandusega. Tallinna Ülikooli arheoloogi Mauri Kiudsoo teooria järgi olid siinsed jõed tollal laevatatavad.

Kõue mõisas toimuval seminaril, mis on avatud kõigile huvilistele, astuvad ettekannetega üles Tallinna ja Tartu Ülikooli arheoloogid, muinsuskaitseametnikud ning harrastusarheoloogid. Kohapeal on võimalik näha ka suurt valikut Kõuelt leitud esemetest. Samuti on Kõue mõisas võimalik tutvuda selle kunagise omaniku, kuulsa baltisaksa päritolu maadeavastaja Otto von Kotzebue pärandiga. Koostöös Eesti Ajaloomuuseumiga eksponeerib Kõue mõis etnograafilisi esemeid, mida Kotzebue oma reisidelt kaasa tõi.

Ajaloopäeva korraldajad soovivad muinasleidude ja piirkonna ajaloo uute avastuste tutvustamisega tuua muinsuskaitse ja arheoloogilise uurimise inimestele lähemale.

Kõigil huvilistel palutakse end ajaloopäevale registreerida telefonil 644 1411 või e-posti aadressil info@kau.ee hiljemalt 30. septembriks 2014.

Head Uudised GoodNews