1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. Ravimtaimed koduapteegis: looduslikud abimehed tervise toetamiseks
Ravimtaimed koduapteegis: looduslikud abimehed tervise toetamiseks

Ravimtaimed koduapteegis: looduslikud abimehed tervise toetamiseks

Eestis kasvab palju ravimtaimi ja neid saab kasutada väga mitmete haigusseisundite raviks või leevendamiseks. Meie looduses kasvavad ravimtaimed, nagu kummel, piparmünt ja pärnaõied, on populaarsed oma tervistava toime tõttu ning neid saab kodus hõlpsasti kasutada. Apteeker jagab nõu, millist leevendust leiab suvekuude sirguvatest ravimtaimedest.

Taimetee on abiks kergemate haiguste korral

Benu Tõrva Keskapteegi proviisor Virge Sokk märgib, et ravimtaimed on väga erineva toimega ja need pakuvad leevendust mitmetele tervisemuredele. Ravimtaimedest saab valmistada erinevaid preparaate alates ekstraktist, tinktuurist kuni salvideni välja. Koduses kasutuses on kõige levinum tee ehk tõmmise valmistamine.

“Ravimteed on apteegikülastajate seas küllaltki populaarsed. Näiteks kummel aitab leevendada seedehäireid, on kasulik nahaprobleemide korral ja annab leevendust valusale kurgule. Piparmünt soodustab erinevate seedeprobleemide paranemist ja leevendab külmetussümptomeid. Pärnaõied aga aitavad alandada palavikku ja oma põletikuvastase toimega on abiks köha korral,” loetleb Sokk ning lisab, et üsna sageli tarvitatakse ka teesegusid, mis koosnevad erinevatest ravimtaimedest.

Näiteks kummel aitab leevendada seedehäireid, on kasulik nahaprobleemide korral ja annab leevendust valusale kurgule. Piparmünt soodustab erinevate seedeprobleemide paranemist ja leevendab külmetussümptomeid.

„Ravimtaimede osas mängib tegelikult rolli usk nende toimesse,“ räägib Sokk. „Eelkõige peaks lähtuma sellest, kas inimene ise usub ravimtaimede toimesse. Samuti tuleb ravimise juures arvestada haiguse tõsiduse ja staadiumiga. Näiteks kui inimesel on ikkagi tõsine tõbi, siis peab arst määrama tablettravi, sest pelgalt tee joomisest abi ei saa,” toonitab proviisor.

Korjamisel on oluline taimede tundmine

Suvekuudel saavad loodushuvilised ja aiapidajad varustada oma koduapteeki isekorjatud taimedega. Sokk soovitab, et taimede korjamisel tuleb olla kindel nende tundmises. Mõne taime erinevad liigid on omavahel väliselt väga sarnased ja nende eristamine teineteisest võib olla keeruline. “Koguda tuleks ainult neid ravimtaimi, mida kindlalt tunnete. Kui tekib kahtlus, siis on targem osta need apteegist,” ütleb apteeker.

Koguda tuleks ainult neid ravimtaimi, mida kindlalt tunnete. Kui tekib kahtlus, siis on targem osta need apteegist.

Kummeli, raudrohu, saialille, nõmm-liivatee ja naistepuna on vaid mõned näited taimedest, mida Eesti looduses leidub ja mis sobivad kodusesse apteeki. Korjatud taimed tuleb õigesti kuivatada ja säilitada. “Taimi tuleks kuivatada tolmuvabas, varjualuses või katusealuses ja hea tuuletõmbuse juures,” selgitab Sokk ja täiendab, et soovitav on taimed laotada kas paberist, papist või võrgust alusele õhukese kihina, et vältida hallitama minemist. Kui taimedel on märgata hallitamise ja riknemise tunnuseid, siis neid kasutada ei tohi.

Taimi tuleks kuivatada tolmuvabas, varjualuses või katusealuses ja hea tuuletõmbuse juures.

Taimede kuivatamist ei tasuks teha päikese käes akna laual, sest päikesekiirgus lagundab paljusid toimeaineid. Sokk märgib, et kuivatatud ravimtaime säilivus sõltub õigest säilitamisest – ideaalne on hoida neid pimedas ja jahedas, näiteks klaaspurkides või paberist kottides. Ka apteegist ostetud ravimtaimed tuleks võta kilekotist välja ja säilitada nõuetekohaselt.

Üldjuhul säilivad ravimtaimed ühe aasta. “Kuna ajaga ravimtaimede toime nõrgeneb, oleks hea üles märkida ka nende kogumise aeg,” juhendab Sokk.

Kuna ajaga ravimtaimede toime nõrgeneb, oleks hea üles märkida ka nende kogumise aeg.

Eirata ei tohi ohte

Proviisor rõhutab, et ravimtaimede kasutamisel tuleks kinni pidada kasutusjuhendist, oluline on jälgida õigeid annuseid ja manustamissagedust. “Ravimtaimede efektiivsus sõltub õigest doseerimisest ja ka sellest, millist taime osa kasutatakse. Kui teeks kasutatakse juurt, siis see tahab kindlasti kauem liguneda kui näiteks õisikud või lehed. Meeles tuleks pidada, et ravimtaimedele ei valata peale keevat vett – vesi peab olema läbi keedetud ja jahutatud umbes 80 kraadini,“ selgitab apteeker. Samuti tuleb jälgida tee tõmbamise aega, et ei jäetaks ravimtaimi asjatult liiga kauaks tõmbama, sest mõnedel juhtudel võivad nii tee sisse sattuda kahjulikud ained.

Ravimtaimede efektiivsus sõltub õigest doseerimisest ja ka sellest, millist taime osa kasutatakse. Kui teeks kasutatakse juurt, siis see tahab kindlasti kauem liguneda kui näiteks õisikud või lehed.

Virge Sokk tõdeb, et tee tarvitamise kestus ja sagedus raviefekti saavutamiseks varieerub sõltuvalt konkreetsest ravimtaimest. “Üldiselt leiab vajaliku informatsiooni teepakendilt,” ütleb ta ja toob näiteks pärnaõietee, mida soovitatakse juua kuni kolme nädala pikkuste kuuridena. Siiski, pärnaõietee tarbimist tuleks vältida raseduse ja rinnaga toitmise ajal ning seda ei soovitata kasutada ka ägedate südame- ja veresoonte haiguste korral.

Kuigi ravimtaimed on looduslikud, ei tähenda see, et neid saab kasutada piiramatult. “Loodusest korjatud taimedega kaasnevad ka ohud,” hoiatab Sokk. Valesti korjatud või töödeldud taimed võivad olla toksilised või põhjustada allergilisi reaktsioone.

Kuigi ravimtaimed on looduslikud, ei tähenda see, et neid saab kasutada piiramatult.

Tõsisemate haiguste raviks keemilised ravimid

Proviisor tõstab esile, et kuigi ravimtaimed võivad pakkuda leevendust paljudele vaevustele, ei tohiks neid kasutada asendusena meditsiinilisele ravile, eriti tõsiste haiguste korral. “Ravimtaimede kasutamine peaks toimuma arsti nõusolekul, eriti kui on tegemist krooniliste või raskete haigustega,” selgitab ta. Kergemate hädade puhul nagu seedehäired, kergemad unehäired on aga ravimtaimede kasutamine kindlasti omal kohal.

Ravimtaimede kasutamine peaks toimuma arsti nõusolekul, eriti kui on tegemist krooniliste või raskete haigustega.

Head Uudised GoodNews