1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Rattasõit pakub ka sügisel naudinguid! 5 soovitust, kuidas selleks valmistuda
Rattasõit pakub ka sügisel naudinguid! 5 soovitust, kuidas selleks valmistuda

Rattasõit pakub ka sügisel naudinguid! 5 soovitust, kuidas selleks valmistuda

Ehkki jahedad ja vahel sajused ilmad on kohal, ei tähenda see, et ratas tuleks selleks aastaks hoiule panna. Värvikirev loodus ja langevad lehed loovad sõitudele hoopis erilise meeleolu, mida korraliku ettevalmistusega ei riku ka muutlik ilm. Fjällräveni liikumiseksperdid jagavad kasulikke nõuandeid, kuidas sügisel rattasõitu jätkuvalt nautida.

Sõltumata sellest, kas sinu rattasõidu eesmärk on teha sporti, matkata looduses või kasutada seda lihtsalt igapäevaseks liiklemiseks, hea ettevalmistus on oluline igal juhul.

Riietu kihiliselt

Sügisel on ilm sageli heitlik – hommikud võivad olla jahedad, päeval võib olla soe ja õhtul jälle külm. Kuigi esimese hooga tahaks jaheda ilmaga panna selga võimalikult sooja jope, hakkab sellega sõites üsna ruttu palav. Joogi- või fooripeatust tehes kipume palavaga lukke avama, ent siin tuleb olla ettevaatlik, sest jahedad iilid toovad külmetuse kergesti kätte.

Foto: Freepik

Riietus võiks hoopis olla kihiline. Aluskihiks ehk keha vastu vali niiskust juhtivast ja hingavast materjalist pluus, näiteks meriinovillast, mis samas aitab säilitada kehasoojust, kui peaksid higistama. Selle peale sobib hästi fliis või pusa, mis pakub lisasoojust ja on kerge seljast võtta, kui ilm peaks soojenema. Kõige pealmine kiht peaks kindlasti olema ilmastikukindel – soovitatav on valida veekindel ja hingav jope, näiteks eco-shell materjalist, mis kaitseb sind nii tuule kui ka vihma eest. Ära unusta kaitsta ka silmi tuulega silma lendava mustuse ning vihma eest, kasuta toonimata klaasiga prille.

Aluskihiks ehk keha vastu vali niiskust juhtivast ja hingavast materjalist pluus, näiteks meriinovillast, mis samas aitab säilitada kehasoojust, kui peaksid higistama.

Ole nähtav

Sügiskuude saabudes tuleb arvestada, et hommikud ja õhtud on juba pimedad ning nähtavus sel ajal piiratud. Selleks, et rattasõit ohutu oleks, tuleb teha ennast võimalikult hästi märgatavaks. Erksavärvilised ja helkurdetailidega riided pole märk edevusest, vaid tagab sinu turvalisuse. Kindlasti lisa oma rattale esituli ja vilkuv tagatuli, nii näed ise paremini ja oled ka teistele liiklejatele hästi märgatav. Suuremate maanteede või valgustamata tänavate ääres sõites võiks lisaks seljas olla ka helkurvest.

Erksavärvilised ja helkurdetailidega riided pole märk edevusest, vaid tagab sinu turvalisuse.

Hoolda ka ratast

Märjad teed, lehed ja muda muudavad sõidu libedamaks ja keerulisemaks, seega on oluline pöörata tähelepanu rattahooldusele. Võimalusel vali laiemad jalgrattakummid, millel oleks ka korralik muster. Ehkki maanteeratta peenikesed kummid pakuvad suuremat kiirust, võid libedal ajal nii kergesti kukkuda ja endale viga teha. Temperatuuri kõikumiste tõttu tuleb tavapärasest sagedamini kontrollida ka rehvirõhku. Samuti soovitatakse kasutada porikaitseid – neid on nii püsivaid kui ka eemaldatavaid –, et vältida vee ja mustuse pritsimist seljale ning jalgadele. Hoia silma peal ka oma ratta piduritel – niisketes oludes võivad pidurid kuluda kiiremini ja nende töökindlust tuleb tihedamini kontrollida. Keti õlitamiseks on olemas spetsiaalne wet ehk niiske ilma määre, mida vihm nii kergelt maha ei pese.

Foto: Freepik

Igaks juhuks võiks sõidul alati varuks kaasas olla sisekumm, heeblid ja väike pump, juhuks kui puulehtede vahel miski märkamatult kummi katki torkab. Hea on neid hoida rattale mõeldud veekindlas sadula- või raamikotis, kuhu saab mahutada vajalikke tarvikuid ja ka vahetusriideid, et suurema vihma kätte jäädes ei peaks külmetama.

Ära unusta vett juua

Pikematel või seikluslikematel sõitudel võib vesi pudelihoidjas väga külmaks minna. Termospudeliga sooja joogi kaasavõtmine on hea viis, kuidas tarbida piisavalt vedelikku, külma kannatamata. Kui termospudelist jääb väheks, aitab veepaagiga seljakott suuremat kogust kaasa võtta. Selleks, et vesi liiga külmaks ei läheks, võid selle panna pealmise riietuskihi alla – nii hoiab kehasoe joogi parajal temperatuuril.

Termospudeliga sooja joogi kaasavõtmine on hea viis, kuidas tarbida piisavalt vedelikku, külma kannatamata.

Planeeri ja jälgi ilma

Enne teele asumist tasub jälgida ilmastikuolusid ja planeerida oma sõidud vastavalt. Kui tead, et vihma sajab, varu endale rohkem aega ja vali võib-olla vähem tiheda liiklusega teekond. Muutuvate ilmastikutingimustega tuleb alati arvestada ja olla valmis marsruuti muutma. Kui ilm läheb ootamatult kehvaks, siis ära karda sõitu lühendada või teekonnal muudatusi teha. Võimalik, et pead teele jäädes ka mõneks ajaks varju otsima, seega tasub alati kaasa võtta midagi sooja, mis sind külma eest kaitseb.

Head Uudised GoodNews