1. Avaleht
  2. Reis&Puhkus
  3. Põlisloodusepäeva puhul toimuvad karged sügismatkad
Põlisloodusepäeva puhul toimuvad karged sügismatkad

Põlisloodusepäeva puhul toimuvad karged sügismatkad

23. oktoobril tähistatakse esmakordselt rahvusvahelist põlisloodusepäeva.

Eesti Loodusturismi Ühing ja Eestimaa Looduse Fond (ELF) kutsuvad sel puhul 22.-24. oktoobrini matkama ja kogema karget sügisest Eesti põlisloodust. Ühingu liikmed pakuvad palju põnevaid matku üle Eesti, ELF kutsub samal nädalavahetusel kohalikke kogukondi tutvuma oma kodukandi Natura 2000 kaitsealade loodusega.

„Kui midagi hästi tunned, oskad seda ka kaitsta,” sõnas ühingu juhatuse liige Aivar Ruukel. “Viimane aasta on näidanud, et eestimaalased on vägagi huvitatud kohaliku looduse kogemisest ja tunnetamisest läbi matka.“

“Peame väga oluliseks, et just kohalikud inimesed, kelle kodu ümber loodust kaitstakse, saaksid ise osa sellest, miks need alad on rahvusvaheliselt kõrgelt hinnatud,” ütles ELF-i juhatuse liige Silvia Lotman. “Seepärast otsustasime just kohalikele kogukondadele pakkuda võimalust kohtuda heade loodustundjatega ja nendega koos avastada koduse ja tuntud kaitseala sees uut ja põnevat.”

Matkad saavad alguse Preeriakojas Raplamaal indiaani kojas lõkkeõhtuga ja järgmisel hommikul päikesetõusu räätsamatkaga rappa. 23. oktoobril on võimalik minna nautima ürgset loodust kanuuga Soomaale, Lõuna-Eestis Ahja ja Võhandu jõele, Kõrvemaal Soodla jõele. Jalgsimatk viib mööda Jägala kärestike Harjumaal, rattamatk Prangli saarele ja õhtupimedas saab minna jalgsimatkale Astangu koobastesse ja paeklindile Tallinnas. Põnevust lisab jalgsimatk karu jälgedes Ida-Virumaal, Harjumaal saab aga kogemusi, kuidas püüda karu pildile.

Pühapäeva hommikusse sobib imehästi Kõrvemaal päikesetõusu nautimine rabajärves suplusega või tutvumine Hiiumaal Kõpu ürgsete metsadega.

Põlislooduseks loetakse Eestis rabasid, ürgseid metsalaasi, puhtaveelisi järvi, puutumatuid jõgesid-ojasid ja mererannikut ning ka pärandniite. Kogukonnamatkad toimuvad projekti “Piloting Natura 2000 Communication in Estonia” raames, mida rahastavad EL Life, KIK ja Sigrid Rausingu Fond.

Head Uudised GoodNews