1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Plaanid suvist autoreisi? Need asjad tuleks kindlasti kaasa võtta
Plaanid suvist autoreisi? Need asjad tuleks kindlasti kaasa võtta

Plaanid suvist autoreisi? Need asjad tuleks kindlasti kaasa võtta

Suve saabumisega saab hoo sisse ka suviste autosõitude hooaeg. Olgu selleks pikem perepuhkus või lihtsalt lõõgastav nädalalõpp looduses, aitab ettevalmistatus end autos koduselt tunda. Selleks, et suvised väljasõidud oleksid võimalikult murevabad ja nauditavad, tasub üle vaadata, kas autos on olemas kõik ootamatuteks olukordadeks vajaminev.

Foto: Shutterstock

Suvisteks reisideks pakkimise nõu annab auto täisteenusrenti pakkuva Mobire Eesti AS teenindusjuht Gert Vatt.

Veel enne, kui asuda kaasa pakkima lisavarustust, tuleks üle vaadata, kas sõiduk vajab enne reisi hooldust ning kas autos on olemas kõik kohustuslik. Ohukolmnurk, tõkiskingad, tulekustuti ja auto dokumendid on miski, mis Vatti sõnul reisile minnes autost kunagi puududa ei tohi. Kui reisid välismaale, siis veendu, et oled sõiduki passis kirjas kasutajana või sul on kaasas kirjalik volitus sõiduki kasutamiseks.

Ohukolmnurk, tõkiskingad, tulekustuti ja auto dokumendid on miski, mis reisile minnes autost kunagi puududa ei tohi.

Foto: Shutterstock

Kontrolli üle autoapteek

Ehkki esmaabikomplekt peaks olema autos igal juhul alati olemas, tasub see enne reisimist üle vaadata. Kontrolli, kas seal on piisavas koguses plaastreid, sidemeid, desinfitseerimisvahend ning muud esmased abivahendid.

Pikemate reiside puhul tasub sinna alati lisada ka esmatarbe ravimeid, nagu näiteks valuvaigistit ning ootamatute toidumürgistuste tarbeks ka seedimist toetavaid preparaate. Olles korralikult ette valmistunud, saab olla kindel, et ootamatute tervisemurede korral on kõik vajalikud vahendid käepärast.

Joogivesi

Pikemal istumisel vajab keha rohkelt vedelikku. Kui reisid näiteks metsa või muusse vähemasustatud piirkonda, ei pruugi sealt joogivee leidmine kuigi kergelt minna. Valmistu ette ja hoia autos mõned pudelid joogivett.

Võid autosse panna ka jahutuskoti, et eriti kuumadel suvepäevadel vesi jahedana hoida. Veendu, et kõigil reisijatel oleks alati juurdepääs puhtale veele, et tagada nende heaolu ja mugavus pikematel autosõitudel.

Foto: Shutterstock

Autolaadija nutiseadmetele

Kui sõidad endale tundmatusse kohta, soovid seda tõenäoliselt teha mõne telefonirakenduse abil. Kõigis piirkondades ei pruugi alati head mobiililevi olla ning õigesse kohta jõudmiseks on mõistlik alla laadida kaardirakenduses offline kaart. Kuid selleks, et nutisõber alt ei veaks, võta kaasa laadija, millega seadmeid autos laadida saad.

Kui võtad kaasa muid seadmeid peale telefoni, siis veendu ka nende laadijate olemasolus. Nii saad tagada, et kõik seadmed on alati laetud ja kasutusvalmis. Reisidel on hea abimees ka akupank, millega saad seadmed täis laadida isegi siis, kui elektrit parajasti pole.

Padi, tekk ja madrats

Pikemad reisid võivad tähendada ka autos magamist. Selleks, et magades mitte kangeks jääda, võta kaasa kaelapadi ning ehk isegi tekk, et end mugavamates tingimustes välja puhata. Pehme padi võib ära hoida kaela- ja seljavalu. Vähetuntud nipp on roolis olles toetada padi käe alla, siis ei väsi käsi pikal sõidul ära.

Kui plaanid ka öö autos veeta, siis aitab hädast välja madrats, mille saad paigutada tagaistmele. Nii saad luua endale kodusema keskkonna ja tagada parema unekvaliteedi, et järgmisel päeval täisenergial reisida.

Foto: Shutterstock

Prügikast

Pikemalt autos viibides tekib ikka olmeprügi, mis enamasti autosse laiali jääb. Et end autos mugavalt tunda, hoia enda ümbrus korras. Selleks võta kaasa miski, mida saad kasutada prügikastina. Kommipaberite, tšekkide ja muu prügi hoiustamiseks sobib hästi ka lihtsalt mõni purk või tops, mida tühjendada peatuspaiga suuremasse prügikasti.

Temperatuurile vastav riietus

Suvel palava ilmaga kiputakse autos jahutuse saamiseks konditsioneeri põhja keerama. Tegelikult peaks lähtuma põhimõttest, et salongi temperatuur võib olla välistemperatuurist maksimaalselt 2-3 kraadi madalam. Suurema erinevuse korral on oht külma saada ja isegi haigeks jääda. Pane selga pigem õhukesed riided, millega palav ei hakka.

Kui su autol on nahkistmed, võid istumise alla panna näiteks rätiku või muu naturaalsest materjalist riide, et palavaga nahk istme külge ei kleepuks. Nii saad sõidust rõõmu tunda ka päikesepaisteliste ja kuumade ilmade korral.

Head Uudised GoodNews